Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nevylévejte použitý tuk a olej z tisíců rozpálených pánví do kanalizace. Sníží se riziko ucpání potrubí tukovcem

Po smažení vánočních kaprů a řízků by nikdo rozhodně neměl vylévat použitý tuk a olej do odpadu přes dřezy nebo toalety! Do kanalizace tyto látky nepatří a způsobují tam velké problémy. Usadí se totiž na stěnách kanalizace a nabaluje na sebe další nečistoty jako ubrousky a podobně. Výsledkem bývá nižší průtočnost, nepříjemný zápach a někdy dokonce ucpání trubek ztuhlým ztvrdlým tukem.

Co nepatří do odpadu: Biologický odpad jako zbytky jídel, zeleniny, ovoce a dalších potravin. Odpady z kuchyňských drtičů. Tuky a oleje. Chemikálie a další nebezpečné látky. Staré barvy, ředidla, lepidla. Kyseliny, hydroxidy, detergenty. Mazadla, oleje a další ropné látky. Zbytky čistících prostředků. Domácí a zahradní chemie. Radioaktivní látky, infekční a karcinogenní. Stavební hmoty. Léky. Roušky, hygienické potřeby, vatové tyčinky, vlhčené ubrousky.

„Snad v každé domácnosti se na Štědrý den podává smažený kapr nebo řízky. A v pánvích pak zbyde použitý tuk, který bychom neměli vylévat do odpadu. Pro potrubí totiž znamená značnou zátěž. Po vylití do dřezu nebo toalety tuk tuhne a usazuje se na stěnách kanalizace a nabaluje na sebe stále další nečistoty, jako jsou ubrousky, hygienické potřeby nebo hadry. Důsledkem je jednak výrazný zápach, nižší průtočnost nebo dokonce ucpání kanalizačního potrubí,“ vysvětluje mluvčí společnosti Vodárny Plzeň Dana Veselá.  

Větší množství oleje ze smažení, například z fritézy, je nutné přelít do uzavíratelné lahve a tu pak odvézt do sběrného dvora nebo vložit do speciálních kontejnerů pro použité oleje.

Velmi často se potýkají s kanalizací ucpanou obřími tukovými hroudami v Londýně. Výjimkou tam nejsou ani desetitunové páchnoucí ztvrdlé hroudy tuku a odpadu, který zablokoval podzemí. Pokud se něco takového stane, musí nastoupit pracovníci vybaveni vodními tryskami, kteří se pak snaží tukovec rozmělnit na menší kusy. Někdy jsou ovšem nuceni použít i sbíječky. Největší londýnský tukovec z roku 2017 měl váhu 130 tun! 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky použitý tuk a olej, kanalizace, Vodárny Plzeň, sběrné nádoby, popelnice, odpad, tukovec, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevylévejte použitý tuk a olej z tisíců rozpálených pánví do kanalizace. Sníží se riziko ucpání potrubí tukovcem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.