Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zoo Plzeň už přivítala letošního půlmiliontého návštěvníka a má našlápnuto k historickému rekordu

Svého letošního půlmiliontého návštěvníka přivítala v pátek Zoologická a botanická zahrada města Plzně. Stala se jím paní Magdaléna Vokurková z Litic s tříletou dcerou Miriam a ročním synem Patrikem. Zoo Plzeň má s návštěvností slušně nakročeno k rekordu. Hranici 500 000 návštěvníků se podařilo zoo za 96 let existence překonat před koncem roku podruhé. A rok ještě zdaleka nekončí.

„Do Zoo Plzeň přišli jubilejní návštěvníci letos už poněkolikáté a jejich cesta vedla k tarbíkům a rybám,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. Nejoblíbenějšími zvířaty pro ně totiž nejsou lvi, tygři, gepardi, medvědi nebo třeba nosorožci či žirafy, ale drobní aktivní hlodavci na vysokých nohách tarbíci. „Tarbík je veselý a hezky hopsá. A pak nás ještě nás baví ryby, protože jsou zase takové klidné," prozradila Magdaléna Vokurková. Od vedení zoo rodina obdržela pamětní list a dárky.

Poprvé ZOO překonala hranici 500 000 návštěvníků krátce před koncem roku 2019, kdy byl ustanoven dosud platný roční rekord 504 984 osob. Je tedy více než pravděpodobné, že tento rekord letos padne. „Úroveň 400 000 osob překonávají v Plzni od roku 2007, počet 450 000 byl poprvé dosažen v roce 2009. V letech 2020 a 2021 ovlivnila návštěvnost kovidová opatření. Zoo byla každý rok čtvrt roku zavřená a přišli jsme o desetitisíce návštěvníků,“ vysvětlil ředitel zoo Jiří Trávníček.

Zoo Plzeň je 5. nejnavštěvovanější zoo v ČR a dlouhodobě se řadí mezi 15 předních turistických cílů. K počátku roku 2022 chovala 7044 zvířat v 1172 druzích. Největší úspěch měl letos u návštěvníků nově přebudovaný výběh lvů za víc než 30 milionů korun, řekl Trávníček. „Postavili jsme i několik dalších nových expozic. Museli jsme zrušit lemuří ostrov a udělali jsme tam krásný nový výběh, udělali jsme unikátní expozici pro burianosaura augustai, což byl jediný dinosaurus objevný v České republice, a okolo něj jsme udělali botanickou expozici reliktů z druhohor. Udělali jsme pro plameňáky a ptáky Středozemí úplně nový nádherný výběh s vyhlídkou," vyjmenoval Trávníček.

I na příští rok chytá zoo novinky. Hned na začátku ledna představí unikátní expozici pro plazy. „Udělali jsme úžasné terárium pro nebizarnější plazy světa. Je to pro unikátní zmije z Íránu, z íránsko-Irácké hranice. Nemá ani české jméno, pouze latinské, což by se dalo říct něco jako pazmije prapavoučí a jsme první zoo na světě, která je bude chovat," dodal ředitel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová, Zoo Plzeň, Kateřina Misíková

Štítky návštěvnost zoo, rekordní návštěvnost, zoo, Plzeň, zoologická zahrada, lvíčata, mláďata, výběh pro lvy, nová expozice, lev berberský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Plzeň už přivítala letošního půlmiliontého návštěvníka a má našlápnuto k historickému rekordu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.