Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Obvody se chlubí vánočními stromy, vyhraje u vás klasika nebo plovoucí strom uprostřed přehrady?

Krásně rostlé a košaté stromy i malé smrčky už dělají už parádu ve všech plzeňských městských obvodech. Někde slavnostní rozsvěcení doprovázel bohatý doprovodný program v podobě ohňostroje nebo lampionového průvodu. Jinde si vystačili s prostým zpíváním koled. Jaký stromek se vám nejvíce líbí? Zvítězí skromnější smrček, který mají například ve Lhotě nebo zaboduje umělý strom, který ovšem pluje uprostřed Borské přehrady? Koukněte se na fotogalerii a hlasujte pro svého favorita.

Na našem webu můžete také stále hlasovat pro nejhezčí strom v rámci okresních měst Plzeňského kraje. Zatím má velký náskok strom na náměstí Republiky v Plzni. Druhou příčku si drží Tachov. O třetí místo se přetahují Rokycany a Klatovy.

Začneme postupně první obvodem. Tam pojali rozsvícení stromu neméně velkolepě jako například na náměstí Republiky. Do parku U Bazénu na Lochotíně přišly přes dva tisíce lidí, což bylo i přes nepřízeň počasí opravdu obdivuhodné číslo. Samotnému rozsvícení předcházel koncert pěveckého souboru Jéčko z Roudné. Akci završil takzvaný tichý ohňostroj s hudebním doprovodem. První plzeňský obvod rozsvítí i letos dva vánoční stromy. Ten druhý se rozzáří 6. prosince na louce za 7. základní školou na Vinicích.

Na druhém městském obvodu září strom před slovanskou radnicí. Jeho rozsvícení si nenechaly ujít stovky lidí. Na akci vystoupily dětské hudební soubory a vokální skupina Tutti Voci. Zájemci se mohli také nechat vyfotit se Slovanským andělem.

Strom na Lochotíně, strom před radnicí na Slovanech a plující stromek na Borské přehradě

Na území centrálního městského obvodu je hned několik vánočních stromů. Kromě toho na samotném náměstí Republiky jsou další na Valše, v Radobyčicích, u Luny a ještě se rozsvítí v Nové Hospodě a ve Skvrňanech. My do naší ankety zařadíme ten, který stojí na velmi atypickém místě. Tedy spíše pluje, a to uprostřed Borské přehrady. V našem výčtu se jedná o jediný umělý stromek. Obvod jej slavnostně rozsvítil 1. prosince. Akci doprovázel lampionový průvod, kterého se účastnilo zhruba 400 lidí.

Rekordní počet návštěvníků si nenechal ujít rozsvícení stromu v Habrmannově parku na Doubravce. U jedenáctimetrové jedle ojíněné si lidé užili zpívání koled a také se návštěvníci mohli kochat pohledem na umělce, kteří přímo před jejich očima vytesávali z ledu sochu s motivem anděla. Tu doplnila další socha zvonu a velké ledové sáně, na nichž se vyřádily zejména děti. Sochy tam bohužel nevydržely dlouho a staly se obětmi neznámého vandala.  

Strom na Doubravce, v Křimicích a v Liticích

Vystoupení žáků základní školy, svařák a společně strávené chvíle si užili také v Křimicích. Kromě pohledu na nazdobený stromeček si mohli lidé také nakoupit klasické adventní zboží, koláčky nebo kalendáře. Stromeček a přilehlé ulici ozdobili místní hasiči.

V šestém městském obvodu najdete vánoční strom u kostela sv. Petra a Pavla. Oproti předchozím rokům tu byla novinka v podobě vánočních trhů. Dříve v Liticích měli dva vánoční stromky, přičemž jeden rozsvěcoval obvod a druhý Římskokatolická farnost Plzeň – Litice. Letos se obě strany shodly, že jim postačí jeden stromek, protože rozdělování společnosti přece jen nedělá dobrotu.


Stromečky v Černicích, Malesicích a ve Lhotě

V Radčicích se kulturní program zaměřil hlavně na zpěv vánočních písní, čehož se ujaly děti ze školy a školky i sbor „Nové české písně“. Nakonec zpívali všichni přítomní. Školáci byli také strůjci programu na osmém obovodu v Černicích, kde se stromek rozsvítil právě před budovou základní a mateřské školy. Malesickou náves zdobí strom od pana Trnky z Bdeněvsi. Letošní stromek navíc dostal zbrusu nové ozdoby a světelné řetězy. Na slavnostní rozsvícení přišlo mnoho lidí a společně si užili dětská pěvecká vystoupení i ohňostroj.

Ve Lhotě museli letos improvizovat. Zasazená jedle byla ve špatném stavu a museli proto hledat náhradu. Nakonec situaci zachránil starosta Jan Havel, který daroval krásný smrček. Slavnostní rozsvícení se uskutečnilo na návsi. Součástí programu byl krátký hraný příběh o vánoční hvězdě.

ANKETA: Který obvod má nejkrásnější vánoční strom?

Celkem hlasovalo546 čtenářů

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny

Štítky anketa, vánoční strom, Lochotín, Slovany, Doubravka, Křimice, Litice, Radčice, Malesice, Černice, Lhota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Obvody se chlubí vánočními stromy, vyhraje u vás klasika nebo plovoucí strom uprostřed přehrady?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.