Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Trojice seniorů v tíživé sociální situaci začne žít lepší život v nově vybudovaném sdíleném bydlení

Pro trojici plzeňských seniorů začne nadějnější životní etapa díky novému sdílenému bydlení v Petákově ulici 9. Byli v tíživé sociální situaci, kdy se ocitli v bytové nouzi, nyní budou mít vlastní pokoj se sdílenou kuchyní a sociálním zázemím. Po dvou letech začne v krajské metropoli fungovat druhé sdílené bydlení. Předchozí dva sdílené byty jsou ve Veleslavínově ulici.

Byt v Petákově ulici číslo 9 město vybudovalo pro sdílené bydlení seniorů nebo osob se zdravotním postižením. Osvědčilo se už první sdílené bydlení ve Veleslavínově ulici. Tam v jednom ze dvou bytů bydlí senioři a druhý obývají čtyři studenti Západočeské univerzity v Plzni. Ti jsou připraveni pomoci v podnájmu seniorům s některými potřebami, jako je například nákup či úklid. Doposud však tato nabídka ze strany seniorů nebyla využita, jsou soběstační, a tak studenti vypomáhají odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování.

„Náklady na vybudování sdíleného bydlení jsou necelé dva miliony korun s DPH, celkové náklady na úpravu obou bytů ve Veleslavínově pak byly 5,2 milionu korun s DPH,“ řekla radní pro oblast bytovou včetně sociálního začleňování Světlana Budková (STAN).

Jedním z podnájemců je i pětašedesátiletý pan Václav. „Ocitl jsem se v těžké životní situaci, kdy jsem po rozchodu s přítelkyní přišel o bydlení. Nyní jsem byl v azylovém domě. Se začátkem prosince mi začíná nová životní etapa. Těším se, že budu mít konečně klid, své soukromí, v rámci možností si začnu vařit a budu se věnovat svému největšímu koníčku – rallye,“ uvedl pan Václav při podpisu podnájemní smlouvy. Sdílený byt budou užívat tři senioři, jedna žena a dva muži.

Bezdomovec Honza opustil po čtyřech měsících schody u katedrály, získal bydlení a šanci změnit život

Nečekané rozuzlení má případ aktuálně nejslavnějšího plzeňského bezdomovce, který čtyři měsíce pobýval na kamenných schodech jednoho bočního vchodu do katedrály sv. Bartoloměje, hned naproti budově magistrátu. Bezdomovec Honza už totiž získal...

Byt ve zvýšeném přízemí třípodlažního bytového domu o celkové velikosti 100,9 metrů čtverečních obsahuje tři samostatné neprůchozí pokoje, společnou kuchyň s jídelnou a společenskou místnost, dále sociální zařízení a technickou komoru. Byt se nachází v městském domě, kde jsou také dva sociální byty a zbylé byty jsou klasickým městským nájemním bydlením.

Sdílený byt je v nájmu a ve správě Obytné zóny Sylván. „Podnájemci je vždy pronajímán jeden pokoj a sdílené části bytu, tj. kuchyně, předsíň a sociální zařízení za nájemné ve výši 190 korun za den a osobu. Daný byt je určen stěžejně občanům ve věku od 60 let, jejichž jediným zdrojem příjmu je převážně starobní či invalidní důchod, případně dávky hmotné nouze, nebo mzda ze zaměstnání a jsou občany Plzně nebo zde prokazatelně dlouhodobě žijí,“ informovala Adriana Jarošová z magistrátního tiskového odboru. Sdílené bydlení je určeno osobám s nevyhovujícím nebo nejistým bydlením, či uvolňujícím byt v majetku města Plzně, narušenými rodinnými vztahy, žijící v osamělosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky sdílené bydlení, tíživá životní situace, bytová nouze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trojice seniorů v tíživé sociální situaci začne žít lepší život v nově vybudovaném sdíleném bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.