Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Patrioti preferují kapry vylovené v městských rybnících i vánoční stromy z plzeňských lesů

Na sádkách u plzeňského rybníka Košinář se budou prodávat vánoční smrky a borovice z městských lesů i ryby vylovené v polovině listopadu z Třemošenského rybníka, který je rovněž součástí majetku města. Prodej stromků startuje v sobotu 3. prosince. Kapři i další ryby se budou prodávat od pátku 16. prosince. Plzeňané jsou patrioti a vždy mají o domácí ryby i stromy velký zájem.

„Letošní výlov Třemošenského rybníka byl pečlivě naplánován s ohledem na hospodaření s vodou na rybnících Bolevecké rybniční soustavy. Již asi týden po výlovu se rybník začal napouštět vodou ze Šídlováku, kde začínají práce na zpevňování jižního břehu, a tak bylo třeba rybník upustit. Maso našich ryb má velmi dobrou kvalitu, protože žijí v čisté vodě a živí se přirozenou potravou,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

„Po několika letech jsme tak měli možnost zkontrolovat hráz a vyčistit dno Třemošenského rybníka,“ informoval Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně, která se o městské rybníky stará.

Městští rybáři vylovili letos z Třemošenského rybníka přibližně čtyři tuny ryb, do prodeje jdou jen větší ryby – tedy přibližně polovina. Nejvíce bylo kaprů (3 tuny) a amurů (1 tuna), v sítích zůstalo i menší množství dalších ryb, jako jsou líni, štiky či sumci. „Po přetřídění na sádkách se menší ryby vrátí jako násada zpět do vod městských rybníků. To se týká hlavně kaprů s váhou do 2,3 kilogramu,“ řekl Richard Havelka.

Ryby byly po výlovu převezeny na městské sádky u rybníka Košináře. Tam se budou prodávat hlavně kapři a amuři. Poslední ryby bude možné koupit nejpozději 23. prosince v poledne, pokud se do té doby zásoby nevyprodají. Tradičně je o ně totiž mezi Plzeňany velký zájem. Cena za kilogram kapra bude letos jednotně 120 korun. Za kuchání, odstranění ploutví, škrábání příp. stahování zájemci zaplatí 80 korun.

Vánoční prodej kaprů ze sádek u rybníka Košináře bude provázet i prodej vánočních stromků. Ten začne již v sobotu 3. prosince a bude probíhat do vyprodání zásob, nejdéle do pátku 16. prosince. Za stromky lidé zaplatí od 150 do 350 korun. V prodeji budou smrky a borovice z městských lesů. Prodejní místo u městských sádek bude otevřené v uvedené dny vždy od 10 do 17 hodin.

Třemošenský rybník je součástí Bolevecké rybniční soustavy, kterou nechalo město Plzeň vybudovat již v 15. století. „Tehdy patřilo vaření piva a rybníkářství k nejvýnosnějšímu podnikání. Své jméno získal rybník po silnici, která vedla do Třemošné. Třemošenský rybník spolu se Seneckým ale vznikly až po roce 1734. V roce 1931 u něj byl založen první židovský skautský oddíl vedený Janem Adélou. Za války byl jediným rybníkem, kde se směli koupat Židé, proto se mu také říkalo Židovák. V roce 1992 se plocha rybníka zmenšila v souvislosti s budováním nové silnice do Třemošné, nyní činí 2,75 hektaru. Letos se Třemošenský rybník lovil poprvé po šesti letech," doplnila mluvčí magistrátu Eva Barborková. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky výlov rybníka, vánoční kapři, prodej vánočních stromků, městské lesy, Třemošenský rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patrioti preferují kapry vylovené v městských rybnících i vánoční stromy z plzeňských lesů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.