Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Šumavský Ski&Bike Špičák zdražuje celodenní skipasy o 19 procent na 890 korun pro dospělého

Se skipasem dražším o 19 procent musí pro nadcházející zimní sezónu počítat i lyžaři v šumavském Ski&Bike Špičák, který je největším horským střediskem Plzeňského kraje. Provozovatelé do areálu před zimou investovali více než 45 milionů korun. Na rozdíl od sousedního přeshraničního německého skiareálu Arber zachovají na Špičáku večerní lyžování tři dny v týdnu.

„Celodenní skipas pro dospělého na Špičáku bude letos stát 890 korun (loni 750), ale cenově kompenzujeme dalších 5 procent při nákupu přes náš e-shop, kdy tento skipas vyjde na 846 korun,“ uvádí k cenám šéf střediska Vladimír Kasík. Dětský celodenní skipas vyjde v e-shopu na 608 Kč/640 Kč u kasy, rodinný (dva dospělí a neomezený počet vlastních dětí) na 2047 Kč/a u kas 2155 Kč. Celodenní skipas pro dospělého ve skiareálu Arber vyjde na 39 eur, což je téměř 950 korun. Další čtyři euro tam stojí parkovné, zatímco na Špičáku se na parkovištích v majetku areálu neplatí. Rodinný skipas na Arberu je omezen na dva dospělé a dvě děti.  

Největší letošní investice na Špičáku připadá na stavbu víceúčelové budovy, kde se lyžaři hned se startem zimy dočkají otevření nové půjčovny veškerého lyžařského vybavení, servisu lyží. Těšit se mohou i na nadstandardně vybavenou novou úschovnu a moderní zázemí tu má i lyžařská škola. Okolo tří milionů korun pak směřovalo do běžné údržby jako například na plánovanou generální opravu převodovky lanovky, do servisu dalších vleků a jiného strojního vybavení včetně zasněžování.

Právě úschovna s možnostmi nechat si tam vše od batohu, bot, helem, oblečení až po klidně dva páry lyží bude letošní největší chloubou areálu. Skladovací boxy jsou vytápěné a mají i USB porty pro nabíjení mobilů. „S nadsázkou říkám, že v tomto u nás končí „doba kamenná“. Už nebude potřeba schovávat batohy a boty pod přístřešky nebo zahrabávat lyže v lese do sněhu. Největší skříně pojmou kompletní lyžařské vybavení dvou lidí včetně lyží,“ popisuje Kasík novou službu, která je zpoplatněná 100-150 korunami za den.

Příhraniční lyžařské středisko na německém Javoru zdražuje skipas na 39 eur a ruší večerní lyžování

Pouhých deset minut jízdy od česko-německého hraničního přechodu je vzdáleno jedno z pěti největších bavorských lyžařských středisek, šumavský Velký Javor (Arber). Šedesát procent návštěvníků střediska tvoří v zimě lyžaři z Česka. Letos musí...

Ve středisku se bohužel v zimě oproti předchozím plánům neotevře nová restaurace. Stavbu zkomplikovalo v září při betonování deštivé počasí. Objekt nestačil řádně vyschnout a nebylo tedy možné pracovat na interiérech. Nové restaurace s kapacitou až 200 lidí se turisté konečně dočkají v rámci letní sezony 2023. „V zimě bude celé gastro ještě fungovat ve starých prostorách chat Hanička, Blaženka, a ve všech areálových kioscích,“ konstatoval Kasík. Celá stavba víceúčelové budovy za 86 milionů korun i s vybavením včetně 9 bytů bude také kompletně dokončena v roce 2023. „Díky prodeji bytů můžeme financovat tuto stavbu. Zatím se jich prodalo šest,“ uvedl Kasík.

Areál chce letos návštěvníky naučit více využívat právě svůj e-shop a to nejen při nákupu skipasů, ale i dalšího vybavení z půjčovny nebo objednání služeb lyžařské školy. Všechny tyto nákupy zvýhodňuje pěti procenty a lidé ušetří i čas. Ještě výraznější cenové úlevy se dají získat při nákupech celoročních skipasů při online prodeji. Šumavský Špičák jinak patří už léta mezi cenově nejpřijatelnější TOP lyžařské areály v ČR.

Vyšší ceny skipasů odráží skokový nárůst všech vstupních nákladů, u některých položek až o 40 a více procent. „Nejde jen o energie, kde nám například plyn, kterým vytápíme všechny objekty v areálu včetně nové budovy, podražil šestinásobně a z půlmilionové faktury je třímilionová. Za všechno platíme x-násobky loňských cen od náhradních dílů, pohonných hmot oblečení personálu, až po nutné servisy a opravy lanovky, vleků či zasněžovacího systému,“ dodal Vladimír Kasík.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky Ski&Bike Špičák, zimní sezona, zahájení zimní sezony, lanovka, skipasy, ceny skipasů, skipas, zima, Špičák, Plzeňský kraj, internetový obchod, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský Ski&Bike Špičák zdražuje celodenní skipasy o 19 procent na 890 korun pro dospělého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.