Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zubřice Onica odcestovala z plzeňské zoo, bude se prohánět s divoce žijícím stádem po Azerbajdžánu

Dvouletá samice zubra evropského Onica opustila plzeňskou zoo a botanickou zahradu. Byla vybrána jako již druhý zubr z plzeňského chovu, aby se stala součástí divoce žijícího stáda v Azerbajdžánu v jižní části Velkého Kavkazu. Zubři vyhynuli v Evropě ve dvacátých letech minulého století. V Azerbajdžánu žila úplně poslední populace. Nyní se ochranářské asociace, evropské zoologické zahrady a vláda Azerbadžánu snaží o jejich návrat.

„V roce 2019 odjela první zvířata z evropských zoo, včetně našeho samce Onyho do Zoo Tierpark Berlín. Tam si na sebe zvířata několik měsíců zvykala, aby pak společně odletěla do Azerbajdžánu, do aklimatizační obory na jižním úpatí Velkého Kavkazu v národní rezervaci Shahdag. Odtud byla o rok později puštěna do volné přírody,“ informovala kurátorka kopytníků plzeňské zoo Miroslava Palacká. Někteří zubři dostali obojky s GPS navigací, aby je bylo možné sledovat.

„Stejnou cestou si projde i samice Onica, kterou jsme odvezli do Zoo Tierpark Berlín, kde se seznámí s novými členy stáda a zanedlouho bude vrácena do přirozeného prostředí svých předků. Velmi doufáme, že její potomci vytvoří silnou a zdravou populaci,“ uvedla Palacká.

Zubři jsou největšími suchozemskými obratlovci Evropy. Samci váží půl tuny až 920 kilogramů, samice 320 až 540 kilogramů. Ze tří geografických poddruhů zubra už dva vyhynuly - horský zubr kavkazský, kterého člověk vyhubil po první světové válce, a jemu příbuzný zubr karpatský, který vyhynul mnohem dříve. Přežívající zubr evropský v sobě nese geny dvou původních poddruhů.

Mezinárodní úsilí o záchranu zubrů začalo v roce 1923. Druh zachránilo několik posledních zvířat chovaných v zajetí. Základem současné nížinné linie se stalo sedm zvířat, základem nížinně-kavkazské linie dvanáct jedinců. V roce 1932 byla v Berlíně založena Mezinárodní společnost pro záchranu zubra a vznikl první registr, později plemenná kniha.

V roce 1953 žilo na světě již 184 zubrů a započaly snahy o jejich návrat do přírody, poprvé v Bělověži v Polsku. Od poloviny 20. století byli zubři chováni také v zoologických zahradách a soukromých chovech. V ČR je kromě zoo chován v několika oborách a v rezervaci Milovice na Nymbursku na území bývalého vojenského prostoru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková, ZOO Plzeň

Štítky zubr evropský, Onica, plzeňská zoo, návrat zubrů do volné přírody, Ázerbájdžán, Berlín, Velký Kavkaz, Evropa, zoologická zahrada, první světová válka, botanická zahrada, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zubřice Onica odcestovala z plzeňské zoo, bude se prohánět s divoce žijícím stádem po Azerbajdžánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.