Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příhraniční lyžařské středisko na německém Javoru zdražuje skipas na 39 eur a ruší večerní lyžování

Pouhých deset minut jízdy od česko-německého hraničního přechodu je vzdáleno jedno z pěti největších bavorských lyžařských středisek, šumavský Velký Javor (Arber). Šedesát procent návštěvníků střediska tvoří v zimě lyžaři z Česka. Letos musí počítat s tím, že celodenní skipas pro dospělého podražil o osm procent na 39 eur (téměř 950 Kč). Další čtyři eura se platí za parkovné.

Vedení lyžařského střediska očekává v souvislosti se zvýšením ceny za skipasy asi desetiprocentní úbytek návštěvníků v zimní sezóně. Celodenní rodinný skipas pro dvě děti a dva dospělé přijde na 100 eur.

„Vzhledem k aktuálnímu zdražení elektrické energie, kterou nám zdražili o 45 procent jsme museli přistoupit ke zvýšení ceny skipasu. Energie u nás budeme šetřit tím způsobem, že v nadcházející zimní sezóně rušíme večerní lyžování. Veškeré starší osvětlení nahradila LED světla. Zasněžovat sjezdovku budeme pouze v těch místech, kde bude bezpodmínečně nutné. Samotné zasněžování ale u nás není velkým problémem. Například v sezóně v roce 2020 jsme zasněžovali jen dva dny,“ uvedl manažer a mluvčí lyžařského areálu Andreas Stadler.

Lyžařský areál Arber je už několik let ze šedesáti procent energeticky soběstačný. „Využíváme solární panely a máme dvě vodní elektrárny. Od roku 2025 chceme být stoprocentně soběstační ohledně energií,“ řekl Stadler. Díky energetickým úsporám může areál udržet dostupné ceny skipasů a jídla, které v šesti restauracích a bistrech zdražilo jen o jednotky procent. Zhruba o deset procent zdražily podle mluvčího střediska všechny blízké skiareály. Uzavřena zůstává kvůli úsporám přes zimu pouze velká, nově postavená restaurace na břehu Javorského jezera.

„Věříme, že lidé přijedou lyžovat. Myslím, že budou trochu šetřit," řekl Stadler. Všeobecně se předpokládá, že se lyžaři z Česka nebudou kvůli šetření vydávat na krátkou dobu do Alp, ale využijí bližší šumavské středisko. Navíc hodně Čechů už má u hranic byty a domy a na Javor budou jezdit dále. V lyžařském středisku Arber zaměstnávají v zimě na všech pozicích celkem 120 pracovníků. Šedesát procent z nich jsou Češi.

Nejbližší velký český areál Ski&Bike Špičák na Železnorudsku předpokládá zdražení skipasů do 20 procent. Ceny oznámí 15. listopadu. Minulou zimu stálo celodenní jízdné na vlecích pro dospělého v hlavní sezoně 750 Kč u kasy, při nákupu on-line 712 Kč.

Ohodnoť článek

Foto Dietmar Denger, Marco Felgenhauer

Štítky Velký Javor, Arber, lyžařské středisko, lyžování na Javoru, Javor, Šumava, skipas, zima, Česko, Andreas Stadler, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příhraniční lyžařské středisko na německém Javoru zdražuje skipas na 39 eur a ruší večerní lyžování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.