Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

I přes dražší energie nebudou města v Plzeňském kraji šetřit na vánoční výzdobě, rozsvítí se jako obvykle

Města v Plzeňském kraji neplánují i přes rostoucí ceny energií šetřit na adventní a vánoční výzdobě a osvětlení. Energie mají i před koncem roku často nasmlouvané ještě za nižší ceny, ve vánoční světelné výzdobě navíc už několik let mění postupně klasické žárovky za LED světla s nižší spotřebou. Okresní města v kraji tak neplánují například zhasínání vánočních stromů, ochuzovat nechtějí ani adventní akce nebo trhy.  

Například v Plzni budou velké adventní trhy na náměstí Republiky od 23. listopadu do 23. prosince. "Na náměstí bude 130 stánků s dárky a řemeslnými výrobky, potravinami, občerstvení, ukázky lidových tradic a řemesel se zaměřením na Vánoce a vánoční tematiku. Nebude chybět oslík s ovečkami v živém betlémě, každodenní kulturní program, obchůzky ponocného, osmadvacetimetrové vyhlídkové kolo, plzeňský dětský kolotoč a velký ručně vyřezávaný betlém, který bude mít letos už 90 soch," řekl spolupořadatel trhů Jaroslav Strohschneider.

Náměstek primátora Aleš Tolar (STAN) řekl, že o omezení vánočního osvětlení nebo výzdoby se neuvažuje. "Úspory ve vánoční výzdobě neplánujeme, ty náklady na elektrickou energii na svícení vánočního stromu jsou v řádu desítek tisíc korun, asi kolem 60 000 korun. Veškeré osvětlení je v LED technologii, takže v porovnání s tím, kolik stojí samotné svícení pouličním osvětlením v ulicích, to je kolem 38 milionů korun ročně, je samotné vánoční svícení a slavnostní výzdoba marginální," řekl Tolar.

Dražší než náklady na elektřinu na vánoční osvětlení je jeho instalace. Rozmístění vánoční výzdoby přijde město zhruba na 1,5 milionu korun, ale ani v tom nebude magistrát škrtat. Na náměstí tak bude celý advent svítit nazdobená čtrnáctimetrová vánoční jedle, svoje stromy budou mít i obvody. "Tak vážná situace není ani v rodinách ani ve městě, abychom si nemohli na Vánoce rozsvítit stromeček," dodal Tolar.

Zářit budou i okresní města

Ani v Klatovech podle místostarosty Václava Chrousta (ODS) omezení vánočních akcí neplánují. "Chceme nabídnout našim občanům hezké Vánoce a k tomu patří i adventní výzdoba a program," řekl. Vánoční strom na náměstí se rozsvítí 25. listopadu, adventní trhy s vánočním programem, který zahrnuje především koncerty, ale také loutkové divadlo nebo živý betlém, budou na náměstí od 20. do 23. prosince.

"Město Rokycany nebude kvůli vysokým cenám energií omezovat ani akce ani vánoční výzdobu. Světla na vánočním stromu na Masarykově náměstí i novější část další výzdoby na lampách veřejného osvětlení máme s LED diodami. Uskuteční se i všechny adventní akce, například Zpívání pod vánočním stromem spojené s adventními trhy a rozsvícením vánočního stromu, v plánu je stejně jako v minulých letech také rozsvěcení adventních svíček na obřím věnci ve Spilce spolu s hudebními vystoupeními každou adventní neděli a podobně," řekla mluvčí rokycanské radnice Tereza Maixnerová.

V Domažlicích se nebude letos šetřit na vánoční výzdobě ani na pořádaných akcích, naopak vedení města podle starosty Radka Wiesnera (ANO) uvažuje o případném rozšíření vánočního programu. Ani letos tak Domažlice nepřijdou o vánoční trhy, hudební vystoupení nebo pochůzky ponocného.

Vánoční programy plánují i některé památky. Většina státních památek v kraji se na zimu zavírá, na adventní program a vánoční prohlídky se ale chystají například na zámku v Horšovském Týně. Vánoční prohlídky se letos na zámku konají potřicáté, a to od 26. do 31. prosince, řekla mluvčí českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu Markéta Slabová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky vánoční výzdoba, vánoční trhy, vánoční stromy, energie, vánoční ozdoby, vánoční stromek, Plzeňský kraj, Aleš Tolar, Vánoce, advent, Plzeň, Náměstí republiky, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes dražší energie nebudou města v Plzeňském kraji šetřit na vánoční výzdobě, rozsvítí se jako obvykle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.