Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kriticky ohrožený koniklec se díky práci plzeňských botaniků po 60 letech znovu vrátil do Českého krasu

Rostliny s velkými modrofialovými květy z české přírody téměř vymizely. Koniklec otevřený v současné době patří mezi kriticky ohrožené druhy a přirozeně se u nás vyskytuje pouze na 24 lokalitách. Nyní se po 60 letech znovu objevil v chráněné krajinné oblasti Česky kras. Nejde však o senzační nález, ale o výsledek práce plzeňských a pražských botaniků, kteří tam umístili přes šest desítek sazenic.

Úchvatný koniklec dříve rostl v české přírodě poměrně hojně. Dramatický úbytek těchto rostlin přišel v průběhu 20. století, kdy došlo k velkým změnám v hospodaření na travinných porostech. Tradiční způsoby jako byla pastva nebo ruční sečení se dnes už téměř nepraktikují. Velké množství lokalit také zůstalo ležet ladem a zabrala je křoviska. Díky záchrannému programu se dnes koniklece pomalu vrací do přírody. Velký podíl na tom mají i botanici z Plzně, kteří s pražskými kolegy vysázeli Českém krasu 69 sazenic.

„Rostliny dodala plzeňská zahrada a Botanická zahrada v Troji. Lokalita bude pod dohledem Pavla Skaly. Jeho spolek Třesina se snaží uskutečňovat taková opatření, která umožní přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů,“ uvedla Lucie Pešová ze Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

Fotograf našel v Brdech vzácnou orchidej považovanou za vyhynulou, pro botaniky je to naprostá senzace

Více než 90 let trvalo znovuobjevení kriticky ohroženého bradáčku srdčitého. Jeho nález si připsal vášnivý fotograf brdské přírody Karel Hutr. Drobnou orchidej nalezl uprostřed rašelinných smrčin v samotném srdci chráněné krajinné oblasti....

 

„Koniklec otevřený se u nás vyskytuje především v severních a severozápadních Čechách. Centrem rozšíření jsou jihoruské stepi. Koniklec je málo konkurenčně schopný a negativně reaguje na probíhající změny v krajině, které vedly k jeho úbytku. Na lokalitách je nutné obnovit kosení či pastvu, aby došlo k narušení drnů a semena mohla vyklíčit,“ popisuje Pešová. Zmíněný spolek Třesina v lokalitě pase poníky, kteří se sami od sebe koniklecům vyhýbají a oproti ovcím je nežerou.

Aby koniklec z naší přírody úplně nezmizel, připravila pro něj Agentura ochrany přírody a krajiny ČR záchranný program. Jeho cílem je zastavit úbytek koniklece otevřeného v pěti vymezených oblastech. Také si ochránci přírody vytipovali 20 prioritních lokalit, kterým se budou věnovat.

„V záchranném programu plánujeme výsadby koniklece otevřeného na místa, kde v minulosti rostl. Ta se vybírají pečlivě nejen s ohledem na potřeby druhu, ale i s ohledem na budoucnost. Musí být vyjasněné vlastnické vztahy a také zajištěna pravidelná péče do budoucna. V Českém krasu jsme zvolili lesostepní stráně s břidlicovým podložím nad obcí Hostim nedaleko Berouna,“ vysvětluje koordinátor záchranného programu Petr Vít.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AOPK/Radek Fišer, Zoo Plzeň

Štítky AOPK, záchranný program, kriticky ohrožený druh, koniklec, botanici, Zoo Plzeň, příroda, CHKO Český kras, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, chráněná krajinná oblast, Petr Vít, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriticky ohrožený koniklec se díky práci plzeňských botaniků po 60 letech znovu vrátil do Českého krasu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.