Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zraněná orlice nalezená v nepřístupné rokli i přes péči veterinářů uhynula. Za smrt může náraz do drátů vedení vysokého napětí

Smutný konec má případ zraněné orlice, kterou před více než týdnem našli dva muži v obtížně přístupném terénu hluboké rokle Chlumské stráně na Rokycansku. I když se samice orla mořského dostala velmi rychle do péče veterinářů, kteří jí poskytli lékařskou pomoc, přesto o několik dní později uhynula v plzeňské záchranné stanici živočichů.

Od začátku bylo zřejmé, že orlice je ve vážném stavu. Jak se později ukázalo, utrpěla rozsáhlé vnitřní poranění způsobené nejspíše prudkým nárazem na pevnou překážku. Pravděpodobně se jednalo o dráty vedení vysokého napětí, které vedou nedaleko od místa nálezu zraněného dravce. Úhyn zvířete pak nastal v důsledku kritického zdravotního stavu a dlouhodobého hladovění.

V sobotu 15. 10. 2022 náhodou našel pan Milan Spurný z Prašného Újezda na Rokycansku Vyčerpanou, poraněnou a letu neschopnou, více než tři roky starou orlí samici našel náhodou 15. října Milan Spurný z Prašného Újezda na Rokycansku. Spolu s kamarádem Pavlem Hodou rozjeli pohotově a správně přes Rokycanskou záchrannou stanici živočichů Pavla Moulise záchrannou akci a pomohli přivolaným zvířecím záchranářům z Plzně orlici ve špatně přístupném terénu nejen dohledat, ale i odchytit.

Z místa odchytu putovala orlice rovnou do Plzně na Veterinární kliniku, kde ji veterinář vyšetřil vyšetřil, diagnostikoval rozsah poranění a stanovil další medikaci a léčbu. Následně byla orlice převezena do menší voliéry v plzeňské záchranné stanici živočichů, kde se po dohodě s rokycanskými kolegy měla léčit. „Orlice byla klidná, zbytečně se příliš nepohybovala a po 24 hodinách bylo patrné, že ji prudké pohyby limitují, zatěžují a bolí. K medikaci jsme tedy po konzultaci s veterinářem upravili léky proti bolesti a čekali, co se bude dít dál,“ popsal případ šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Orli jsou všeobecně velice ostražitá, nevěřící a opatrná zvířata. Změna prostředí, bolest a manipulace s nimi má téměř vždy za následek, že i několik dní v zajetí nepřijímají potravu a hladoví. „Snažili jsme se proto s orlicí co nejméně manipulovat a nabízet jí pro ni atraktivní potravu. Živý kapr, živý pstruh duhový, žebra ze srny, čerstvé maso, cetlované, čerstvě zabité, mršinu, vnitřnosti, svalovinu. Nic, nic a vše marné. Až po pěti dnech samice orla mořského ve voliéře seskočila z bidla, zalapala po dechu, roztáhla křídla a po pár minutách uhynula,“ uvedl Makoň k případu největšího tuzemského žijícího a hnízdícího dravce.

„Realita je prostě taková a orel vám stejně jako všechna divoká zvířata prostě neřekne, co se mu stalo a co ho bolí! V případě nálezu poraněného volně žijícího zvířete použijte aplikaci „zvirevnouzi“ a informujte o svém nálezu místně příslušnou záchrannou stanici živočichů,“ radí Karel Makoň.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky pitva orlice, zraněná orlice, uhynulá orlice, orel mořský, dravec, Karel Makoň, záchranná stanice živočichů, veterinární lékař, živočichové, okres Rokycany, Chlumská stráň, Prašný Újezd, Plzeň, Pavel Moulis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Cais

Pokud je rokle "nepřístupná", nikdo se do ní nedostane. To by měla vědět i drbna...

Pondělí, 31. října 2022, 20:49Odpovědět

Zraněná orlice nalezená v nepřístupné rokli i přes péči veterinářů uhynula. Za smrt může náraz do drátů vedení vysokého napětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.