Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zruční bednáři z Plzeňského Prazdroje smolili 14 obřích ležáckých sudů tradiční metodou

Tradiční podzimní smolení obřích sudů dokončili zruční bednáři Plzeňského Prazdroje. Připravili celkem 14 dubových ležáckých sudů, ve kterých teď bude zrát ležák Pilsner Urquell jako před 180 lety. A nezůstalo jen u smolení. Bednáři totiž do svých řad přijali po čtyřech letech nového člena. Parta z Prazdroje je zřejmě posledním pokračovatelem tradičního pivovarského řemesla pracující přímo v pivovaru.

Ve svých sklepích má Plzeňský Prazdroj více než sto ležáckých dřevěných sudů, které bednáři udržují a pravidelně opravují. Dvakrát v roce, na jaře a na podzim, část prázdných sudů vyvalí ze sklepů a vysmolí. „Smolení je tradiční postup údržby dřevěných sudů a jde v podstatě o dezinfekci dubového sudu před jeho opětovným naplněním pivem. Velký ležácký sud má objem až 40 hektolitrů a prázdný váží 800 kg, proto práce vyžaduje přítomnost všech členů party a hodně opatrnosti,“ vysvětluje vedoucí prazdrojské bednářské party Karel Hofman.

A jak takové smolení tradiční metodou vypadá v praxi? Zatímco se za pomocí plynového hořáku vypaluje ze sudů stará smola, ta nová se vaří v kotli při teplotě 200 °C. Je to směs americké i čínské pryskyřice s parafínem a medicinálními oleji. Přesný poměr tohoto receptu je tajný. Když bednáři nalijí do útrob prvního sudu asi čtyřicet litrů smoly, přichází na scénu kolega s respirátorem na obličeji. V oblaku silně aromatických par uzavírá pomocí speciálních dvířek sud.

Hned potom nastává nejdůležitější a poměrně nebezpečná záležitost. Obří sud se totiž musí „přeštorcovat.“ Několik fachmanů zvedá a vzápětí převrací sud vzhůru nohama nacvičeným chvatem. Potom sud kutálejí po nádvoří pivovaru a všechno musí jít stranou, aby nikdo nepřišel k úrazu. Smola uvnitř rotujícího sudu se musí rovnoměrně rozlít a usadit na jeho stěnách. Tato vrstva zajistí, že pivo nebude v přímém kontaktu se dřevem, aby z něj nepřebíralo nežádoucí vůně a chutě. Při Další bednář pak z čerstvě vysmoleného sudu vyráží špunt. Ten vyletí jako raketa a ze sudu se vyvalí syčící pára. Přebytečná smola se vylije do džberu. Sud je hotový a na řadu může přijít další kousek. V takto vysmolených sudech pak zraje pivo až 70 dní.

Vysklepení, tedy vyvalení ležáckých sudů ze sklepů na povrch, jejich smolení a následný návrat zpátky „pod zem“ zabere bednářům dva týdny. Prazdroj ve svých historických sklepích nechává v otevřených kádích kvasit a v dřevěných sudech následně zrát proslulý ležák Pilsner Urquell, který pak sládci porovnávají s tím, který zraje a kvasí v moderních cylindrokonických tancích. Díky tomu mohou zachovávat stálou a neměnnou chuť plzeňského ležáku jako v době před 180 lety.

Šéf bednářů pasoval nového člena své party

Poprvé po čtyřech letech pak parta bednářů mezi sebe přijala nového člena, Milana Kubizňáka. Aby se jím mohl stát, musel nejprve projít tříletým učením v pozici tovaryše a poté složit mistrovskou zkoušku – samostatně vyrobit dřevěný soudek, naplnit ho pivem a podle tradice ho představit vedoucímu bednářské party. „Je to starý zvyk, který ale nejlépe ukáže, jestli se tovaryš naučil všechna specifika zpracování dubového dřeva a výroby sudu. Pokud jeho soudek těsní a pivo z něj neteče, je správně vyrobený a tovaryš uspěl,“ říká Karel Hofman, který nového člena osobně pasoval.

Po této zkoušce obdržel nový bednář vandrovní knížku a stal se stálým členem prazdrojské party bednářů, která je poslední pokračovatelkou tohoto kdysi tradičního pivovarnického řemesla pracující přímo v pivovaru. „Vandrovní knížku dostávali bednáři v 19. století a byl to nejen výuční list, ale byly v ní uvedeny také jejich osobní údaje včetně výšky nebo barvy očí. Obsahovala také reference od mistra bednáře. Díky tomu mohli být najímáni na práci po celém Rakousku-Uhersku. Byla to vlastně kombinace životopisu a cestovního pasu, jen detailnější. My jsme tuto tradici před lety obnovili,“ dodává Karel Hofman.

Během slavnostního pasování došlo na přípitek pivem z dřevěného soudku, který narazil emeritní vrchní sládek Václav Berka. Práce plzeňské party bednářů je natolik unikátní, že byli v roce 2018 zapsáni na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. Nyní usilují o zápis na seznam UNESCO.

Malý slovník bednářsko-český: amerikán - dvouručičkový hoblík, beránek - čtyřručičkový spárovací hoblík, dědek - předchůdce svěráku, druhá pláň - třetí obruč, hlava - horní a spodní část sudu, hlavák - první obruč, houvín - klacek na zatažení dna do zejku, karhobl - hoblík na hoblování vnitřku sudu, kopris - měrka při vyklepávání sudu, krajíc - nejvyšší bod sudu, kukna - polotovar sudu, kymák - hoblík na drážku, lágr - nejkratší bod sudu, macek - velký hoblík, měrka - měřidlo na počítání objemu sudu, modla - úhelník na kulatost sudu, pajcr - ruční nástroj na zvedání sudu, pas - střední část sudu, pasový obruč - čtvrtá obruč, první pláň - druhá obruč, přisekávačka - sekera na osekávání dna, ráfcígl - nástroj na natažení obruče na nádobu, rejfek - prohlubeň na dně sudu, satan - řetěz na stahování sudu, sedák - nástroj na utahování, strajbovat - utáhnout obruče, šnepráv - pomocná obruč, šrupák - hoblík na dužiny a dna, štorcovat - převracet sud při smolení, tafermit - tuk na namazání dvířek sudu, teksna - sekera na vysekávání hlav sudu, věnečník - hoblík na úpravu rejfku sudu, vyzejkovat - udělat drážku na dno, zaštemovat - zarovnat

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svencom.cz

Štítky smolení sudů, pivovarští bednáři, ležácké sudy, pasování nového bednáře, pivovarské sudy, sud, bednář, Plzeňský Prazdroj, a. s., obruč, Pilsner Urquell, Karel Hofman, Václav Berka, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zruční bednáři z Plzeňského Prazdroje smolili 14 obřích ležáckých sudů tradiční metodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.