Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Památku tragicky zesnulého slavného Šumaváka Emila Kintzla připomíná pamětní kříž v Kašperských Horách

Památku tragicky zesnulého legendárního Šumaváka Emila Kintzla připomíná nově odhalený kovový pamětní kříž. Umístěný je na vrcholku sjezdovky Lišák v Kašperských Horách. Právě na tomto svahu měl letos 12. března osmaosmdesátiletý Kintzl nehodu při lyžování, kdy se střetl s dalším lyžařem. O dva dny později v nemocnici zemřel.

Kříž věnovaný památce Emila Kintzla se nachází hned vedle kříže jeho syna Petra. Ten zahynul rovněž při lyžování už v roce 1979. Utrpěl tehdy smrtelné zranění při tréninku na sjezdový závod v Krkonoších. Kovový kříž tvoří symboly, které se vztahují k životu Emila Kintzla, nechybí na něm historická lyže s řemeny, kniha, turistická značka, kořeny nebo kámen ze zaniklé šumavské chalupy. Součástí je samozřejmě Kintzlova fotografie.

Kříž je dílem kováře Radka Maříka z Husince. Prostřednictvím svého díla vypráví příběh svého kamaráda, známého šumavského chlapíka, tak jak žil a co dělal. Kříž odhalila Emilova manželka Naďa společně s dcerou Naďou za přítomnosti několika desítek přátel, lyžařů, turistů, příznivců známého Šumaváka. Křížku pak požehnal farář Jan Kulhánek. Ten během své řeči zavzpomínal i na to, jak s Emilem Kintzlem společně žehnali na řadě míst Šumavy více než desítce obnovených starých pamětních křížů.

Odešla skutečná šumavská legenda, Emil Kintzl zemřel na následky zranění po srážce s dalším lyžařem

Velmi smutná zpráva zasáhla nejen všechny milovníky Šumavy. Ve věku 88 let totiž odešla šumavská legenda, pedagog, spisovatel, znalec Šumavy, člen Horské služby a lyžařský trenér Emil Kintzl. Zemřel v plzeňské fakultní nemocnici na následky...

Na starého kamaráda zavzpomínal u křížku také šumavský lyžař Milan Hampl. Ten zdůraznil, že Emil Kinztl se zasloužil o rozvoj a budování kašperskohorského lyžařského areálu Lišák. Podle Hampla byl Kintzl největším popularizátorem Šumavy. Připomněl jeho slavný seriál Zmizelá Šumava a hojně navštěvované přednášky. Poslední svoji přednášku před desítkami posluchačů měl Emil Kintzl jen den před osudnou nehodou v Železné Rudě. O den dříve natáčel poslední díl svého pořadu o Šumavě. Dále Hampl připomněl také Kinzlovu mnohaletou snahu o zpřístupnění bývalého hraničního přechodu Modrý sloup na území NP Šumava, který zůstává stále pro veřejnost striktně nepřístupný.

Žalobkyně zrušila obvinění v kauze vyšetřování tragické smrti krále Zmizelé Šumavy Emila Kintzla

Nečekaný obrat nabrala kauza, která se týká vyšetřování tragické smrti krále Zmizelé Šumavy Emila Kintzla. Ten letos v březnu zemřel v nemocnici na následky zranění, jež utrpěl během lyžování při srážce s druhým lyžařem. Policie před týdnem...

Šumavský pedagog, spisovatel, autor Zmizelé Šumavy, lyžař, trenér, člen Horské služby, tím vším byl Emil Kintzl. Zemřel krátce po svých 88. narozeninách. V souvislosti s tragickou nehodou na sjezdovce původně stíhala policie druhého lyžaře pro přečin usmrcení z nedbalosti. Státní zástupkyně ale toto obvinění zrušila. Dospěla k závěru, že rozhodnutí policie bylo předčasné.

Podle znalce dvaapadesátiletý lyžař při jízdě důsledně nesledoval situaci a nestačil včas zareagovat na druhého staršího jezdce. Oba lyžaři se snažili srážce na poslední chvíli vyhnout, což už se jim bohužel nepodařilo. Nehoda se stala při malé rychlosti obou lyžařů, ani jeden z nich nejel nějak rychle a riskantně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Plzeňská Drbna, Richard Beneš, We Love Šumava

Štítky Emil Kintzl, pamětní kříž, sjezdovka Lišák, šumavská legenda, král zmizelé Šumavy, nehoda při lyžování, Kašperské Hory, lyžař, Šumava, Krkonoše, Jan Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památku tragicky zesnulého slavného Šumaváka Emila Kintzla připomíná pamětní kříž v Kašperských Horách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.