Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do dvorany slávy Plzeňského kraje vstoupila tenistka Strýcová, herečka Kubátová a lékař Fínek

Dvorana slávy Plzeňského kraje se rozrostla o další tři osobnosti z oblasti sportu, vědy a kultury. Stávajících 43 oceněných doplnili nově tenistka Barbora Strýcová, herečka Jana Kubátová a lékař Jindřich Fínek. Trojice je plně spjata s Plzeňským krajem, narodili se zde a nejen svou prací, profesionalitou, ale i morálními a lidskými vlastnostmi překračují jeho hranice.

Obě dámy převzaly ocenění osobně. Za lékaře Jindřicha Fínka převzala cenu jeho manželka. „Je mi ctí navázat na tradici předchozích hejtmanů a rozšířit řadu osobností ve Dvoraně slávy. Oceněním úspěšné tenistky, herečky a uznávaného lékaře si připomeneme, že se vyplatí dělat svoji práci poctivě, věnovat jí čas a energii, být vytrvalý a nenechat se někdy odradit drobnými neúspěchy nebo nepřízní okolností. Jsou to lidé, jejichž životy jsou pak vzorem nám všem,“ říká hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Tenistka Barbora Strýcová sbírala úspěchy už od juniorské kategorie. Česko reprezentovala na Letních olympijských hrách 2004 v Athénách. Na Australian Open 2010 odehrála nejdelší utkání v dosavadní historii ženské dvouhry tohoto turnaje, kdy zápas, v němž proměnila až osmý mečbol, trval čtyři hodiny a devatenáct minut. Pětkrát vyhrála týmové soutěže Fed Cup (2011, 2014, 2015, 2016, 2018). Z Letních olympijských her v Riu de Janeiru 2016 si v ženském deblu přivezla bronzovou medaili.

Na okruhu WTA Tour vyhrála Barbora Strýcová třicet jedna turnajů ve čtyřhře a dva ve dvouhře. Ve dvouhře nejvyšší grandslamové úrovně se nejdále probojovala do semifinále ve Wimbledonu 2019. Na žebříčku WTA byla pro dvouhru nejvýše klasifikovaná v lednu 2017 na 16. místě a v letech 2019 – 2020 byla světovou jedničkou ve čtyřhře. Barbora Strýcová získala celkem 25 titulů ze čtyřiceti dvou finálových zápasů. Kariéru ukončila v souvislosti s těhotenstvím v květnu 2021 jako deblová světová dvojka.

Další osobnosti ve Dvoraně slávy Plzeňského kraje: Karel Gott, Jiří Suchý, Eva Urbanová, Kateřina Emmons, Martin Straka, Pavel Horváth, Jaroslav Soukup, Miroslav Štandera a další... 

Herečka Jana Kubátová je jako doma v rolích komediálních i tragických. Příkladem jsou potrhlá Gronya v komedii Lháři, zlá a panovačná Mattie Fae Aikenová ve hře Srpen v zemi indiánů, nevyrovnaná kariéristka Angelika v Push up či Maureen v Krásce z Leenane. Za roli staré panny doufající v lásku svého života byla nominována na cenu Thálie. V souboru operety Divadla J. K. Tyla ztvárnila přes dvacet osobitých rolí. V poslední době ji můžeme vidět v postavě Paní Frolové v inscenaci Každý má svou pravdu nebo v rodinném dramatu Králičí nora a ztvárnila i řadu vedlejších rolí. Jana Kubátová vytvořila i několik filmových a televizních rolí. Známá je její Olina v seriálu Zkoušky z dospělosti. Působila také v Divadle J. K. Tyla jako asistentka režie a dosud spolupracuje s Českým rozhlasem.

Profesor Jindřich Fínek po promoci na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni v roce 1983 nastoupil na Oddělení radioterapie a onkologie plzeňské Fakultní nemocnice, kde pracuje dodnes. V prosinci 1995 byl jmenován do funkce primáře oddělení a o rok později začal pracovat na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. V roce 2012 založil Onkologickou a radioterapeutickou kliniku Fakultní nemocnice a LF UK v Plzni, kde je jejím přednostou. Akademický senát ho v roce 2017 zvolil děkanem Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. V této funkci působí již druhé období. Je také zakládajícím členem Asociace děkanů lékařských fakult České republiky.

.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský kraj

Štítky Dvorana slávy Plzeňského kraje, Barbora Strýcová, Jana Kubátová, Jindřich Fínek, Plzeňský kraj, herec, lékař, tenista, Plzeň, Univerzita Karlova, Letní olympijské hry, Ženská tenisová asociace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do dvorany slávy Plzeňského kraje vstoupila tenistka Strýcová, herečka Kubátová a lékař Fínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.