Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zda nový ředitel Správy úložišť přinese potřebnou změnu, chce teď zjistit Platforma proti hlubinnému úložišti

Platforma proti hlubinnému úložišti jaderného odpadu sdružující 51 měst, obcí a spolků chce vyzvat ke schůzce Lukáše Vondrovice, nového ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Ten byl jmenován do funkce poté co jeho předchůdce Jan Prachař skončil po policejním obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami ve vazbě.

„Na schůzce bychom si rádi vyjasnili vzájemné postoje k plánovaným geologickým pracím, ale také k uvažovanému urychlení harmonogramu přípravy úložiště v době energetické krize a k budoucí roli samospráv i občanů dotčených obcí při rozhodování. Zmíněná kriminální kauza bývalého ředitele SÚRAO přispěla k dalšímu poklesu již tak nízké důvěry starostů i obyvatel obcí z lokalit ohrožených konečným hlubinným úložištěm vysoce radioaktivních odpadů v odborně nestranný postup úřadu,“ uvedl Petr Klásek, starosta obce Chanovice na Klatovsku a mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti.

Členové platformy chtějí podle Kláska zjistit, jakými kroky hodlá jeho nové vedení situaci změnit. Od ředitele Vondrovice prý očekávají podporu při prosazování slíbeného zákona, který má posílit práva obcí při hledání a povolování úložiště. „Změny ve vedení SÚRAO přišly těsně po komunálních volbách. Určitě bude vhodné a potřebné, aby došlo co nejdříve k pracovnímu setkání nových starostů z dotčených ohrožených obcí s novým ředitelem Správy úložišť. Za Platformu budeme žádat o setkání již nyní.“

„Opět nastává čas očekávání změny přístupu státních orgánů směrem k občanům a samosprávám. Důležitá bude role pana Vondrovice a činitelů z Ministerstva průmyslu při přípravě potřebného zákona, který by tuto ojedinělou a specifickou problematiku celistvě a koncepčně řešil i se všemi dopady na obce a jejich občany. Kvalitní zákon je jedním z hlavních požadavků obcí. Vidím dnešní složitou situaci a jmenování nového ředitele SÚRAO jako možnost a nutnost začít férově od počátku,“ zdůraznil mluvčí platformy.

Kauza SÚRAO má pět obviněných

Policisté v souvislosti s veřejnými zakázkami SÚRAO obvinili pět lidí a jednu firmu. Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Obviněn byl v létě i dnes již bývalý ředitel této státní organizace Jan Prachař, soud ho vzal do vazby. Kromě jiného mělo jít o vloni připravovanou zakázku „Hydrologický, hydrogeologický a hydrochemický monitoring lokalit Březový potok, Hrádek, Horka a Janoch“ o předpokládané hodnotě 107 milionů korun bez DPH. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) to v červnu nepřímo potvrdil, když na twitteru napsal, že u Prachaře "nastaly pracovní překážky pro výkon jeho funkce".

SÚRAO má nového ředitele od 1. října

Novým ředitelem SÚRAO je Lukáš Vondrovic od 1. října. Otevřeného výběrového řízení se zúčastnili čtyři kandidáti. Vondrovic na Správě úložišť radioaktivních odpadů působí od roku 2014, nejprve jako výzkumný pracovník, poté jako vedoucí oddělení geologických prací a od roku 2018 byl vedoucím projektu přípravy hlubinného úložiště v pozici vedoucího úseku. Vondrovic byl také členem poradního týmu expertů, který v roce 2020 doporučil čtyři lokality, kde může být hlubinné úložiště radioaktivního odpadu v ČR, původně se vybíralo z devíti.

SÚRAO se stará o bezpečné ukládání radioaktivních odpadů, provozuje jejich úložiště a podílí se na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ministerstvo průmyslu a obchodu zřídilo správu úložišť v roce 1997, od roku 2001 je SÚRAO organizační složkou státu.

Pro hlubinné úložiště stát vytipoval čtyři lokality

Státem plánované hlubinné úložiště radioaktivního odpadu by mělo vzniknout v jedné ze čtyř předem vytipovaných lokalit na území ČR. Nacházet se má zhruba 500 metrů pod zemí a provoz by mělo zahájit v roce 2065. Vláda schválila výběr čtyř doporučených lokalit, kde bylo se mohlo vybudovat hlubinné úložiště radioaktivního odpadu. Na území Plzeňského kraje se nachází lokalita Březový potok na Klatovsku, dalšími místy jsou pak Horka mezi Třebíčí a Velkým Meziříčím, Hrádek u Jihlavy a Janoch u Temelína. Na nich se uskuteční výzkumné a průzkumné práce kvůli výběru finální a záložní lokality, které by měly být potvrzeny do roku 2030.

Proti vybudování hlubinného úložiště vystupuje ale Platforma proti hlubinnému úložišti sdružující 51 členů (35 obcí a měst a 16 spolků) za účelem prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Správa úložišť jaderného odpadu SÚRAO

Štítky SÚRAO, jaderné úložiště, radioaktivní odpad, jaderný zákon, Březový potok, Klatovsko, Platforma proti hlubinnému úložišti, Správa úložišť radioaktivních odpadů, odpad, veřejná zakázka, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, okres Klatovy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zda nový ředitel Správy úložišť přinese potřebnou změnu, chce teď zjistit Platforma proti hlubinnému úložišti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.