Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město chce mít v problémových lokalitách domovníky, řešit budou údržbu domů i sousedské spory

Plzeň by chtěla v několika svých objektech domovníky, kteří by zároveň plnili úlohu koordinátora, jenž by řešil sousedské spory, komunikoval s obyvateli a zajišťoval údržbu domů i bytů. Do vytipovaných míst, kde žije větší počet sociálně problematických obyvatel, by pracovníci pravidelně docházeli. Město chce pro tento projekt využít dotační program.

Žádost o dotaci z evropského operačního programu Zaměstnanost + už schválili radní. Projekt, který zahrnuje také podporu zabydlování a bydlení, má stát 25 milionů korun, město na něj vydá desetinu. „Domovník by měl být členem komunity, vytvářet dobré sousedské vztahy a podporovat je, umět komunikovat jak s nájemníky, tak s majitelem nemovitostí. Svojí přítomností i činností se bude přirozeně podílet i na prevenci kriminality. Domovník bude jako komunitní pracovník docházet do vytipovaných domů, v ideálním případě bude v domě i bydlet,“ popisuje náměstek primátora David Šlouf (ODS).

Vnitroblok Korandova projde obnovou, návrh počítá s klidovou zónou, hřištěm a parkovacími místy

Centrální městský obvod začal s přípravou revitalizace vnitrobloku Korandova/Plachého. Akce má navázat na rekonstrukci domů v přilehlém okolí. V současné době je místo neupravené s nevzhlednými garážemi, které by chtěl obvod získat do svého...

 

Podle něj by mohl domovník bydlet v lokalitách s vyšším počtem seniorů nebo tam, kde je vyšší počet sociálně problematických nájemníků. Tyká se to například ulic Korandova, Plachého nebo Tylova.

Projekt nazvaný Podpora dostupnosti bydlení má jako partnery neziskovou organizaci NADĚJE a městskou firmu Obytná zóna Sylván. „Je zaměřený na komplexní podporu řešení bytové nouze. Cílem je podpořit klienty NADĚJE i Obytné zóny při zabydlování a rozšířit a profesionalizovat služby. Důraz bude kladen na včasné odhalení a zásah u lidí ohrožených bytovou nouzí," řekl Šlouf. Dotace dále umožní zvýšit počet pracovníků kontaktního místa pro bydlení, realitní agentury města a posílit prevenci ztráty bydlení.

Plzeň testovala domovníky už v roce 2015

Město už služby domovníků testovala před sedmi lety v dříve problémové lokalitě Plac v Korandově a Plachého ulici, další tam pracovali do roku 2018. Peníze na ně dávalo ministerstvo vnitra (MV) z podpory prevence kriminality. „Domovník jednoznačně zafungoval. Pomohl stabilizovat území. Chová se jednak preventivně, jednak do jisté míry organizuje ten život," pochvaloval si v roce 2016 tehdejší primátor Martin Zrzavecký (ČSSD), který je dnes radním pro bezpečnost.

Plzeň dokončila stavbu 18 bytových domů v Zátiší, jde o jeden z největších městských projektů v ČR

Plzeňská radnice dokončila svůj největší bytový projekt za posledních 17 let. Lokalita Zátiší se rozprostírá na ploše čtyř hektarů kolem ulic Línská a Kreuzmannova. Nově tam vzniklo 18 třípodlažních domů se 179 byty pro seniory, mladé rodiny či...

 

„Měli jsme tam tehdy asi dva roky dva důchodce, kteří tam bydleli. Je nejlepší, aby to byl člověk z toho domu. Ale poté, jak se tam zahájila rozsáhlá rekonstrukce bloku, tak jsme to ukončili. Další projekty budeme plánovat na podzim, koncem roku bude vyhlášený dotační titul MV," uvedla manažerka prevence kriminality Andrea Gregorová.

Dobře fungují také asistenti prevence kriminality

V posledních letech domovníci v Plzni nefungovali. První nový koordinátor bude pracovat v Plachého ulici 52. „Kontaktoval jsem jednoho z asistentů prevence kriminality, jemuž tam byl jako zaměstnanci městské policie přidělený služební byt a po práci tam bude vykonávat jakousi neformální funkci domovníka," uvedl šéf oddělení sociálního začleňování Jakub Václavů.

V Plzni podle Gregorové přes deset let velmi dobře fungují asistenti prevence kriminality, které město zavedlo pro problémové lokality. Dotuje je také MV. „Dvě asistentky máme v centru, které dochází i na Plac, a další asistentku a asistenta na Doubravce. Pořád jsou v terénu, mapují lokality, kde se co děje. A nejsou to strážníci, ale preventisté, takže se s nimi lidé zastaví a pobaví," doplnila. Na rozdíl od minulých let dostalo ale letos město podporu jen na dva asistenty, další dva platí z rozpočtu. Koncem letošního roku, kdy MV vyhlásí novou výzvu, požádá opět o peníze minimálně na čtyři asistenty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky bydlení, městské byty, problémové lokality, domovník, koordinátor, sousedské vztahy, prevence kriminality, Plzeň, dům, projekt, ODS, Martin Zrzavecký, ČSSD, Obytná zóna Sylván a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce mít v problémových lokalitách domovníky, řešit budou údržbu domů i sousedské spory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.