Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Město Plzeň vysoudilo téměř 27 milionů kvůli kontaminovaným izolacím v bývalém pivovaru Světovar

V letitém soudním sporu ohledně nerealizovaného projektu kulturní fabriky a archivu v bývalém plzeňském pivovaru Světovar teď uspělo město Plzeň v prvoinstančním řízení. Jde o zaplacení náhrady škody téměř 27 milionů korun, které požaduje město po firmě Obermeyer Helika. Kvůli zásadní chybě projektanta nemohlo město v roce 2014 vybudovat plánované objekty.

Projekt kulturní fabriky na Světovaru byl jedním z klíčových záměrů Plzně jako Evropského hlavního města kultury 2015. V roce 2014 ho ale překazilo zjištění, že se v něm nachází obrovské množství korkodehetu, který sloužil jako izolace pivovarského objektu. Jedná se o nebezpečnou karcinogenní látku, podle expertů mnohonásobně převyšoval obsah karcinogenních látek v izolaci platné hygienické limity. Jako náhradní řešení pro projekt kulturní fabriky vybralo město doslova za pět minut 12 lokalitu bývalého depa v Doudlevcích, která se následně stala zázemím pro DEPO2015. Následovala také složitá kontaminace objektu Světovaru a potom se pro něj hledalo nové uplatnění. Teprve teď se tam dokončuje vědeckotechnický park TechTower.

V souvislosti se Světovarem město Plzeň zažalovalo společnost Obermeyer Helika o náhradu škody. Rozsudkem Krajského soudu v Plzni bylo společnosti uloženo uhradit městu Plzni částku cca 26,7 milionů korun s příslušenstvím. Rozsudek zatím není pravomocný. „Jednalo se o náklady, které městu vznikly v souvislosti s tím, že město Plzeň muselo ukončit dané projekty, tedy projekty Archiv Světovar a ‚4x4 Cultural Factory Světovar. Podle nás se jednalo o chybu projektanta, když nebyly provedeny potřebné průzkumy objektů stavby v dostatečné kvalitě a rozsahu,“ přiblížil postoj města primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Přestavba TechTower za 720 milionů korun jde do finále, od února 2023 bude rájem pro inovativní firmy

Z 80 procent je už dokončen projekt přeměny bývalého areálu plzeňského pivovaru Světovar na technologický park TechTower za 720 milionů korun. Jde aktuálně o největší investiční akci města Plzně. První objekt bude dokončen už v červnu. V...

Problém s nebezpečnou látkou vysvětloval na jednání plzeňského zastupitelstva v červnu 2014 zástupce společnosti Helika, která vypracovala projekt na rekonstrukci Světovaru. „V původní projektové dokumentaci nebylo nic o tom, že ve stěnách objektu zakrytých omítkou je nebezpečná látka korkodehet. To bylo možné zjistit až chemickým rozborem. Ten zadal až zhotovitel stavby, když začali mít jeho pracovníci zdravotní potíže,“ uvedl zástupce Heliky. S jeho tvrzením ovšem nesouhlasili představitelé města, kteří měli k dispozici znalecký posudek, že neodhalení kontaminace bylo chybou projektanta.

„S Helikou jsme se dohodli, že necháme zpracovat u ČVUT generální znalecký posudek a v závislosti na výsledku bude reklamace vůči Helice uznána, nebo ne,“ řekl tehdy ke kauze primátor Šindelář, který tenkrát zastával post technického náměstka primátora. Nebezpečná látka se pak odstraňovala z objektu ve speciálním režimu, za přísných bezpečnostních a zdravotních opatření.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Plzen.eu,

Štítky Světovar, kulturní fabrika, problém s korkodehtem, jedovatý korkodehet, TechTower, soud, chyba v projektu, Plzeň, projekt, OBERMEYER HELIKA a.s., nebezpečná látka, Pavel Šindelář, Evropské hlavní město kultury, ODS, České vysoké učení technické v Praze, K

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Plzeň vysoudilo téměř 27 milionů kvůli kontaminovaným izolacím v bývalém pivovaru Světovar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.