Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tisíce dobrovolníků se zapojily do sázení ovocné aleje na Padrťské pláni, neodradil je ani vytrvalý déšť

V rámci sedmiletého boje s kůrovcovou kalamitou vysázely Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v Brdech miliony sazenic. V pořadí stomiliontý zasazený strom chtěli lesníci oslavit spolu s veřejností. Zájem o akci byl obrovský a cestu si k Padrťským rybníkům našlo přes tři tisíce zájemců.

Ačkoli celý den bez ustání pršelo, nepřestávaly na Padrťské pláně proudit davy lidí. První dobrovolníci dorazili už v deset hodin dopoledne. Milovníci přírody mohli zasadit ovocný strom a připojit k němu vzkaz. Na akci dorazila také řada známých osobností. Mimo jiné i legendární hokejový brankář Dominik Hašek, sportovní komentátor Robert Záruba a herci Lukáš Langmajer a Kryštof Hádek.

Do srdce Brdských hvozdů přicházeli zejména rodiče s dětmi, které si pak mohly užít zajímavý doprovodný program. Cílem akce bylo nicméně veřejnosti představit, jakým směrem se chtějí Vojenské lesy vydat. Do budoucna by měly v této unikátní přírodní lokalitě růst druhově pestré stromy, a to například i lesní odrůdy ovocných stromů.

„Chceme porostům vrátit druhovou pestrost, kterou měly před nástupem intenzivního hospodaření. Chtěl bych všem, kdo dorazili, poděkovat za zájem o brdskou krajinu i za podporu naší vize lesního hospodaření v tomto pohoří. Vysadili jsme v alejích kolem cest na Padrťských pláních, i na dalších místech přes tisíc ovocných stromů. Jde o krásný příspěvek do krajinotvorby tohoto místa,“ říká spokojeně ředitel Vojenských lesů a statků Roman Vohradský.

Hlavní alej dobrovolníci vysadili podél Altánské cesty v lokalitě zaniklé obce Přední Záběhlá. Jubilejním stomiliontým stromem byla třešeň ptačí, lesní odrůda ovocného stromu, kterou v lesích rozšířili především ptáci vyměšováním pecek. Tento strom vysadila jedna z vybraných návštěvnic spolu se svým synkem u lovecké chaty Václavka nedaleko Padrťských plání, v sousedství pomníku připomínajícího seskok paradesantních skupin Intransitive a Tin.

Pětice československých parašutistů seskočila do okupované vlasti v noci z 29. na 30. dubna 1942. „Většina hrdinů skončila v rukou Gestapa, jeden člen výsadku ukončil život vlastní zbraní v kryptě pražského kostela sv. Cyrila a Metoděje společně s parašutisty z výsadků Anthropoid, Silver A, Out Distance a Bioscop," uzavřel mluvčí VLS Jan Sotona.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky Brdy, Vojenské lesy a statky ČR, sázení stromů, kůrovcová kalamita, Brdské stromsázení, obnova krajiny, lesní hospodaření, alej, strom, ovocný strom, les, VLS ČR, Robert Záruba, Padrťský rybník, Dominik Hašek, Gestapo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce dobrovolníků se zapojily do sázení ovocné aleje na Padrťské pláni, neodradil je ani vytrvalý déšť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.