Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do vysychajícího Boleváku začala proudit voda z řeky Berounky, denně tam přiteče objem 250 cisteren

Na tento okamžik Plzeňané netrpělivě čekali hodně dlouho. Do nebezpečně rychle vysychajícího Velkého boleveckého rybníka ráno začala proudit voda přečerpávaná z řeky Berounky. Město po sedmi měsících od zahájení stavby spustilo speciální úpravnu vody, přes kterou se dopouští voda do nejoblíbenějšího a největšího rekreačního rybníku v Plzni. Pro představu, denně by mělo do Boleváku přitéct až 250 cisteren s vodou.

Pokud by někdo očekával, že potrubí umístěné v hrázi rybníka začne chrlit do Boleváku obrovský gejzír vody, bude zklamaný. Nejde totiž o žádný mohutný proud. „Projekt doplnění vody do Velkého boleveckého rybníka je v rámci ČR jedinečný. Bude se u nás totiž čerpat přečištěná voda do rekreačního rybníka, aby se udržela hladina pro koupání. Jsem rád, že je hotovo 600 metrů potrubí, kterým voda poteče od Berounky přes úpravnu vody v areálu čistírny až k hrázi. Doplňovat vodu bude možné až deset měsíců v roce v objemu až 20 litrů za vteřinu při zachování průtoku 4,46 metrů kubických za sekundu v Berounce,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS) těsně před tím, než dal telefonem pokyn k zahájení napouštění.

Za objekt na jímání vody z řeky Berounky a zařízení na její čištění i potrubí, které vodu povede, Plzeň zaplatí 60,2 milionu korun včetně DPH. „Roční náklady na čerpání a čištění vody i poplatky za odběr povrchové vody se budou komplet pohybovat v řádu jednotek milionů korun. Zatím to není přesně vyčísleno,“ uvedl Josef Máca, provozní ředitel Vodárny Plzeň. Už dříve padla částka 7,5 milionu korun.

„Letošní tropické dny doslova vysávaly vodu z našich rybníků, ke snížení hladiny o jeden centimetr stačilo Boleváku jen několik dní. Pokud bychom mohli vodu dopouštět, doplnili bychom rybník o chybějící centimetr vody přibližně za tři dny provozu a stálo by nás to necelých 90 tisíc korun. Podle odborníků ale bude voda z Berounky nejprve sanovat podzemní vody, a tak se hladina rybníka nejspíše začne zvedat až později. Markantnější by to mělo být v zimě, kdy jsou nižší teploty, a tedy i nižší odpar vody,“ uvedl Michal Vozobule (TOP09), náměstek primátora pro životní prostředí.

Podle matematických modelů se z Boleváku odpaří až 200 tisíc kubických metrů vody za rok. Než se hladina dostane na dlouhodobý normál, může to trvat i několik let. „Teď je voda asi 130 cm pod přelivem. Je to alarmující situace. Čerpáním vody rozhodně nepoškodíme řeku Berounku, máme stanovený nějaký minimální průtok Berounky, pod který nemůžeme čerpat. Nebudeme rozhodně čerpat celých 12 měsíců v roce. Úpravna nebude fungovat po deštích, kdy je voda zakalená nebo v době sucha. Rozhodně tu řeku nebudeme nijak vysávat. Odebíráme z ní opravdu minimum,“ vysvětlil náměstek Vozobule.

Díky špičkové technologii a speciální filtraci bude Velký bolevecký rybník dostávat vodu podobného složení, jako v něm již je. Pro ekosystém rybníka je zásadní, aby se čistá voda zde neznečistila sloučeninami fosforu, bakteriologicky, organickými mikrokontaminanty, jako jsou zbytky léčiv, hormonální látky atd., a aby se do rybníků nezavlekl račí mor prostřednictvím spór (velikost 0,4 µm). Na tyto faktory byla navržena také úpravna vody umístěná v areálu ČOV Plzeň.

Čerpat se bude voda i z bytového komplexu

Odborníci už dříve prokázali, že masivní únik únik vody z Boleváku nesouvisí se stavbou komplexu bytových domů Panorama Bolevák. Tam totiž voda permanentně vyvěrá a od roku 2018 zaplavuje sklepy i výtahové šachty zmíněných domů. Otvorem, který loni na jaře prorazil nezjištěný pachatel do kanalizačního sběrače v majetku města se nelegálně odvádí voda do kanalizace. A to teď také skončí.

„Komunikuji s investorkou, která postavila ty bytové domy. Minulý týden mě ujistila, že do 14 dnů bude zprovozněn systém dodávky vody do Boleveckého rybníka od těch domů, respektive z Mikulky. Celá ta akce má skončit na začátku října. V okamžiku zprovoznění se zacelí ten otvor v proraženém městském kanalizačním sběrači. Tam se přečerpávají spodní vody, které nelegálně proudily do sběrače. Teď se budou čerpat do Boleveckého rybníka. Jde o velmi malé množství vody,“ vysvětlil primátor Pavel Šindelář.

Investorka bytového komplexu musela také vybudovat čerpací stanici, svést vodu z několika míst do jednoho, následně se tato voda napustí do retenční nádrže. „Potom se to přečerpá do Boleváku. Do kanalizace se to pouštět nesmí. Dělaly se tam samozřejmě zkoušky kvality vody. Ta voda je podzemní a dešťová z Mikulky. Není závadná a je v pořádku,“ potvrdil primátor.

Voda mizela doslova před očima

Hladina Velkého boleveckého rybníka je v posledních letech pod dlouhodobým normálem. Naposledy byla hladina na normálu na konci května roku 2017. Záznamy o výši hladiny ukazují, že od té doby s různými výkyvy neustále klesá. Na své dlouhodobé minimum se dostala v srpnu letošního roku, kdy klesla 1,33 metru pod dlouhodobý normál. Pokles město sleduje od mimořádně suchého roku 2017, kdy došlo ke snížení asi o 33 centimetrů, v roce 2019 byl již 104 centimetrů a dále pokračoval. Pokles hladiny při letošním srpnovém minimu představoval úbytek vody ve výši asi 515 243 kubických metrů. Spolu s podzemní vodou chybí podle odhadů v rybníce již asi 700 000 kubických metrů vody. I když rok 2020 již nelze považovat vzhledem k množství ročních srážek za suchý, docházelo k dalšímu poklesu.

Podle expertů je evidentní, že nádrž má spojitost s hladinou podzemní vody. Ta v minulých letech klesla na velmi nízkou úroveň a v roce 2020 již nebyla saturována. Proto se město rozhodlo situaci řešit. Stávajícím zdrojem vody pro největší rybník Bolevecké rybniční soustavy je kromě srážek také Bolevecký potok, který ale do rybníka aktuálně nepřivádí téměř žádnou vodu.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Martin Pecuch

Štítky Velký Bolevecký rybník, čerpání vody, úpravna vody, řeka Berounka, primátor Pavel Šindelář, rybník, Berounka, Plzeň, podzemní voda, Pavel Šindelář, Michal Vozobule, primátor, Česko, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do vysychajícího Boleváku začala proudit voda z řeky Berounky, denně tam přiteče objem 250 cisteren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.