Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Anketu Plzeňské Drbny o post primátora Plzně ovládl lídr Přísahy Petr Denk, získal 30 procent hlasů

Vítězem ankety Plzeňské Drbny, ve které se hlasovalo o tom, kdo by se měl podle čtenářů stát po podzimních komunálních volbách primátorem Plzně je Petr Denk, lídr kandidátky Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty, který získal 30 procent hlasů. O druhou příčku se dělí David Šlouf, lídr kandidátky SPOLU s Alešem Tolarem, který vede kandidátku STAN. Oba získali 17 procent.

Třetí příčka patří Romanu Zarzyckému z ANO se ziskem 10 procent hlasů. Čistou nulu má Pavel Kostolanský, lídr uskupení Právo Respekt Odbornost. Celkem hlasovalo 6138 čtenářů Plzeňské Drbny. Kompletní výslekdy najdete pod tímto článkem. Vítěze ankety Petra Denka z Přísahy jsme vyzpovídali v rozhovoru, který vám teď přinášíme.

Kdo je lídr Přísahy a kandidát na post primátora Petr Denk? Můžete se našim čtenářům představit?
Jsem středoškolský učitel, spisovatel a hrdý otec dvou dětí. Učím hospodářský zeměpis na Plzeňské Obchodní Akademii. Píšu knihy, které se věnují politice. Před rokem jsem vydal knihu, která se jmenuje Anatomie moci, jde o nevšední příběh ze světa politiky. Touto knihou jsem chtěl trošku pomoci v době, kdy jsem učil občanskou výchovu. Chtěl jsem dětem ukázat, jak reálně funguje politický svět. Pokusil jsem se tam skloubit teorii s praxí na fiktivním příběhu inspirovaným realitou.

Co říkáte politice v Česku?
Na úrovni státu se obávám toho, že stát zcela selhává, nemá pod kontrolou energetickou krizi, bezpečnostní krizi, nemá přehled o tom, kdo se tady v ČR pohybuje. A nemá pod kontrolou ani bytovou krizi. Spousta mladých rodin teď na hypotéky buď vůbec nedosáhne, nebo se v nich topí až po uši. Když nefunguje stát je nesmírně důležité, aby fungovala města. Je potřeba, aby komunální volby dopadly rozumně a města by měla více pomáhat lidem.

Co by chtěl Petr Denk změnit, pokud by se v reálných volbách stal primátorem Plzně?
Předně bych chtěl poděkovat všem lidem, kteří pro mě hlasovali v této anketě, moc si toho vážím. Vidím každý den, když dělám v ulicích kampaň, že nálada ve společnosti se mění. Lidé poptávají změnu, poptávají nějakou novou sílu. Pokud bych se stal primátorem, rozhodně bych se snažil zvýšit bezpečnostní standard ve městě. Programovou prioritou Přísahy je bezpečnost. Opíráme ji o tři pilíře, máme tedy ekonomickou bezpečnost, fyzickou bezpečnost a bezpečnost životního prostředí. I když bych se nestal primátorem a dostal se do rady města, tak bych chtěl pracovat na zvýšení bezpečnostního standardu v Plzni. To je moje priorita. Chtěl bych také zdůraznit, že město nehospodaří dobře. Pochopil bych, když by se peníze investovaly do lidí. Ale podívejte se, kam se ty peníze investují. Do budov, do depa, na náplavku. To ale nejsou investice do „špatného počasí,“ ve kterém teď ekonomicky jsme. To jsou investice, které město může dělat v době, když se daří a nečelíme krizím, jaké známe z posledních let. Ať už to byl covid, válka na Ukrajině nebo energetická krize a inflace.

Jak tedy hodnotíte bezpečnostní situaci v Plzni?
Velmi se zhoršuje. Je tady více faktorů. Jedním faktorem je to že radnice absolutně podcenila otázky bezpečnosti. Podívejte se na to, jak posílají strážníky městské policie hlídkovat do ulic. Posílají tam jednočlenné hlídky. To je neuvěřitelné. Potřebujete mít parťáka na ulici, to vůbec není bezpečné pro ty strážníky. Nedává to vůbec žádný smysl. Rád bych připomněl, že městská policie rozhodně jen nerozdává botičky. Dohlíží na pořádek na ulici a není možné, aby tomu strážníkovi někdo nekryl záda.

Přísaha se označuje za „policejní stranu“ ale vy jste jako lídr učitel. Máte na kandidátce nějaké zástupce s policejní minulostí a z bezpečnostních složek?
Máme tam z těch 47 lidí na kandidátce jednoho policistu současného, jednoho bývalého a dva městské policisty. Ale mnohem více mám na kandidátce učitelů. V Plzni jsme spíše učitelská strana.

S kým by v Plzni na úrovni magistrátu mohla Přísaha spolupracovat?
Nebudeme spolupracovat se stranami které jsou nedemokratické, my ctíme principy demokracie. Pro mě osobně jsou důležité konkrétní personálie. Politická značka konkrétní politické strany je jedna věc. Ale druhá věc je, kdo konkrétně se tam za tu stranu dostane. Nepřijatelní jsou pro nás lidé spojení s různými politickými a korupčními aférami.

Můžete být konkrétní, koho by se něco takového mělo v Plzni týkat?
Nelíbí se mi různé předražené zakázky města Plzně. Zmínil bych také dopravu. Tady mi přijde, že investice do dopravy jsou potřeba, ale musí se to dělat koncepčně a postupně. A ne jako teď, kdy je rozkopaná obrovská část Plzně. A to jsou problémy, které je třeba řešit.

Myslíte si, že Plzeň ovládají kmotři?
Klientelistické vazby v Plzni jsou. Když se podíváte na některé nesmyslné věci, které doporučují například i různé městské komise, tak mám pocit, že to je dělané přímo na míru určitým firmám.

Na kolik procent volebního zisku si v Plzni věříte?
Děláme vše proto, abychom uspěli. To nechám na voličích. Mám velkou úctu k voličům a nerad bych to predikoval dopředu. Ale do městského zastupitelstva se určitě dostaneme.

ANKETA: Kdo by se měl stát primátorem Plzně?

Celkem hlasovalo6151 čtenářů

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty

Štítky anketa, primátor Plzně, výsledky ankety, Petr Denk, Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty, Plzeň, primátor, Drbna.cz, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Robert Šlachta, Aleš Tolar, krize, Starostové a nezávislí, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anketu Plzeňské Drbny o post primátora Plzně ovládl lídr Přísahy Petr Denk, získal 30 procent hlasů  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.