Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do obecních voleb v Plzni půjde 14 stran či hnutí. To je o dvě méně, než při minulých volbách

O místa v sedmačtyřicetičlenném plzeňském zastupitelstvu se bude v září ucházet 14 politických stran, hnutí, koalic a uskupení. Magistrát přezkoumal a zaregistroval všechny podané kandidátní listiny. Oznámení o registraci jsou také na úřední desce města. Jména lídrů ani konkrétní obsazení kandidátek ale magistrát nezveřejnil. Jmenné složení kandidátek dodatečně uvede Český statistický úřad na webu www.volby.cz.

Při minulých komunálních volbách podalo přihlášku k volbám v Plzni 16 subjektů, všechny poté úřad zaregistroval a účastnily se voleb. Do zastupitelstva se po volbách dostalo sedm z nich. Registraci k podzimním volbám v Plzni letos mají ANO 2011, Česká pirátská strana, ČESKÁ PLZEŇ A BEZPEČNÁ ULICE, DZS - ZA PRÁVA ZVÍŘAT, Koruna Česká, KSČM, Plzeň v srdci - ČSSD a nezávislí kandidáti, Právo Respekt Odbornost, PRO PLZEŇ, Přísaha - občanské sdružení Roberta Šlachty, SPD, SPOLU, STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ a uskupení Ta pravá Plzeň.

Lídrem ANO bude jako před čtyřmi lety šéf krajské organizace a první náměstek primátora Plzně Roman Zarzycký. ODS, která je v komunální politice v Plzni nejúspěšnější stranou s třicetiletým podílem na vedení města, letos kandiduje s TOP 09 a s KDU-ČSL v koalici SPOLU. Lídrem kandidátky je náměstek primátora David Šlouf z ODS. Opoziční Piráty povede stejně jako před čtyřmi lety předseda jejich zastupitelského klubu Pavel Bosák. V čele kandidátky STAN stojí bývalý novinář a poslední čtyři roky starosta nejmenšího plzeňského obvodu Malesice Aleš Tolar. Lídrem opoziční KSČM je bývalý poslanec Jiří Valenta. Lídrem uskupení Plzeň v srdci, což je spojení ČSSD s nezávislými kandidáty, je bývalý náměstek primátora a místopředseda městské organizace ČSSD Pavel Kotas. Lídrem kandidátky SPD je olympijský vítěz ve sportovní střelbě z roku 1968 Jan Kůrka, v čele kandidátky hnutí Pro Plzeň je lékař Jiří Klečka.

Volby v Plzni vyhrálo v roce 2018 ANO s 22,19 procenta hlasů, těsně druhá ODS dostala 22,11 procenta, obě strany získaly po 13 mandátech. Třetí skončili se sedmi mandáty Piráti, po čtyřech křeslech získala TOP 09 a také KDU-ČSL s Pravou volbou pro Plzeň, tři mandáty dostaly shodně ČSSD a KSČM. Koalici vytvořily ANO, ODS, ČSSD a TOP 09.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, kandidátní listiny, kandidátky, komunální volby, Plzeň, ČSSD, ANO 2011, Český statistický úřad, ODS, Česká pirátská strana, KSČM, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do obecních voleb v Plzni půjde 14 stran či hnutí. To je o dvě méně, než při minulých volbách  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.