Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Funkce chce v obecních volbách obhajovat jen část starostů měst Plzeňského kraje

Jen část starostů okresních měst Plzeňského kraje chce v zářijových obecních volbách obhajovat své pozice. Z prvního místa kandidátky bude kandidovat například dlouholetý starosta Klatov Rudolf Salvetr z ODS nebo starosta Tachova Ladislav Macák (Patrioti Tachova). Do voleb půjde znovu také starosta Rokycan Václav Kočí (Pro naše Rokycany). Naopak primátorský řetěz si už nechce znovu nasadit primátor Plzně Pavel Šindelář z ODS, po jednom volebním období v čele města nebude kandidovat ani domažlický starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice).

Primátor Pavel Šindelář stojí v čele Plzně od letošního ledna. Vystřídal stranického kolegu Martina Baxu, který na funkci primátora rezignoval po jmenování ministrem kultury. Od března 2014 byl Šindelář technickým náměstkem primátora. Po volbách nechce v případě volebního úspěchu usilovat ani o členství v radě města. Sedmdesátiletý domažlický starosta Zdeněk Novák nechce znovu kandidovat kvůli svému věku.

Příprava na volby je před prázdninami v plném proudu. V Plzni už své lídry představilo několik stran a uskupení, další ještě s oficiálním oznámením jmen lídrů čekají. V pondělí například společné kandidáty představí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, které budou kandidovat jako koalice Spolu nejen na magistrát, ale i v městských obvodech. Kandidátem na primátora bude podle neoficiálních informací dosavadní primátorův náměstek pro ekonomiku, byty a nakládání s majetkem David Šlouf z ODS.

Lídrem ANO bude v Plzni krajský předseda strany a první náměstek primátora Roman Zarzycký, který je od února rovněž náměstkem hejtmana Plzeňského kraje. ANO pod jeho vedením vyhrálo v Plzni minulé komunální volby, těsně před ODS. Nakonec na magistrátu uzavřelo koalici s ODS, TOP 09 a ČSSD. Pro podzimní volby má ANO kandidátky také pro plzeňské obvody - své posty budou obhajovat například starostové centrálního obvodu a obvodu Doubravka David Procházka a Tomáš Soukup. "V Plzni, na městských obvodech, ale také ve většině měst a obcí v Plzeňském kraji budeme kandidovat ve formaci s nezávislými kandidáty," uvedl už dříve Roman Zarzycký.

Své lídry na magistrát i na větší městské obvody vybrali už na konci loňského roku Piráti. Stejně jako v předchozích volbách povede kandidátku do zastupitelstva Plzně nynější předseda opozičního klubu Pirátů Pavel Bosák. Lídrem KSČM, která měla v současném zastupitelstvu původně tři mandáty, ale letos z klubu dva zastupitelé vystoupili, bude bývalý poslanec Jiří Valenta. Valenta je zároveň kandidátem KSČM pro senátní volby v obvodu Plzeň-město.

V čele kandidátky STAN stojí bývalý novinář a poslední čtyři roky starosta nejmenšího plzeňského obvodu Malesice Aleš Tolar. "Kandidátku STAN v letošních volbách podpoří také Zelení, se kterými se programově shodujeme,“ řekl už dříve předseda plzeňské STAN Václav Cinádr. Své kandidáty si vybrala také SPD, jméno lídra zatím nebude zveřejňovat, řekla krajská předsedkyně Marie Pošarová.

Poprvé v novodobé historii nebude mít ČSSD v Plzni kandidátku se svým jménem. Sociální demokraté půjdou na podzim do komunálních voleb společně s nezávislými kandidáty v uskupení s názvem Plzeň v srdci. Lídrem kandidátky bude bývalý náměstek primátora a první místopředseda městské organizace ČSSD Pavel Kotas. Na druhém místě je ředitel plzeňské fakultní nemocnice Václav Šimánek. Současný radní a krajský předseda ČSSD Martin Zrzavecký, který byl v letech 2014 až 2018 jediným novodobým sociálnědemokratickým primátorem Plzně, je na desátém místě kandidátky.

Představilo se také nové politické uskupení Ta Pravá Plzeň, jejímž lídrem je bývalý poslanec ANO, podnikatel, ekonom a nyní předseda Agrární demokratické strany Pavel Šrámek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, komunální volby, starostové, lídr kandidátky, Plzeň, ODS, Plzeňský kraj, Pavel Šindelář, primátor, Tachov, Zdeněk Novák, Ladislav Macák, Rudolf Salvetr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Funkce chce v obecních volbách obhajovat jen část starostů měst Plzeňského kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.