Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pavel Šindelář nebude v zářijových komunálních volbách obhajovat post plzeňského primátora

Plzeňský primátor Pavel Šindelář (ODS) se rozhodl, že nebude usilovat o místo v čele kandidátky koalice Spolu tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09 a nebude ani kandidovat do rady města Plzně. Pokud ho oblastní sněm ODS navrhne do zastupitelstva, tak tuto kandidaturu přijme. V čele kandidátky Spolu a pak případně i města by Šindelář rád viděl svého současného náměstka Davida Šloufa (ODS).

„Budu rád součástí týmu a chci si odpracovat kampaň až do toho září, samozřejmě s cílem, abychom uspěli a vyhráli volby," uvedl. V exekutivní politice už zůstat nechce, podle něj by do ní měly přijít jiné tváře. „Pokud budu mít tu možnost a podporu kolegů z ODS, tak budu pro stranu určitě rád pracovat, protože jí za ty roky dlužím spoustu,"  říká Šindelář. Zatím se nerozhodl, v jaké branži bude po volbách pracovat.

ODS má 2. května oblastní radu, která navrhne kandidátku oblastnímu sněmu, jenž ji 17. května schválí. „Strašně bych si přál, aby byl jedničkou na kandidátce David Šlouf, budu ho v tom podporovat. Na oblastní radě si k tomu určitě něco řeknu. Myslím si, že on je ten správný kandidát pro lídra kandidátky Spolu," uvažuje Šindelář. Pokud Spolu uspěje a získá potřebný počet mandátů, nebo když půjde s dalšími stranami do koalice, tak by si Šindelář přál, aby se Šlouf stal primátorem Plzně.

Koalice SPOLU chce vyhrát komunální volby v Plzni, tvoří ji ODS, TOP09 a KDU-ČSL

Do komunálních voleb jde poprvé v Plzni ODS v koalici. Občanští demokraté vytvořili koalici SPOLU, kde budou i zástupci TOP09 a KSU-ČSL. Předsedové všech tří stran podepsali v pátek memorandum o vytvoření předvolební koalice SPOLU. Zatím není...

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 podepsali 1. dubna memorandum o vytvoření předvolební koalice Spolu pro podzimní komunální volby v Plzni. „Společně jsme se rozhodli i s respektem k výsledku voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2021, kdy koalice Spolu tyto volby v Plzni nejenom vyhrála, ale volilo ji 31,11 procenta Plzeňanů. Tento potenciál a důvěru voličů chceme využít i v komunálních volbách," řekl po podpisu regionální šéf ODS a ministr kultury Martin Baxa, který byl v minulých komunálních volbách lídrem kandidátky ODS a stal se primátorem.

Jedenačtyřicetiletý právník Šindelář ho ve funkci vystřídal letos 17. ledna po rezignaci Baxy kvůli jeho jmenování ministrem. Šindelář byl před tím od března do října 2021 poslancem. Do Sněmovny se dostal z pozice náhradníka poté, co bývalá hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) rezignovala na poslanecký mandát.

Ministr kultury Martin Baxa obhájil na kongresu post místopředsedy ODS

Pražský kongres ODS zvolil dnes v prvním kole všechny kandidáty na čtyři řadové místopředsedy. Uspěli obhajující místopředsedové Martin Baxa, Martin Kupka i Alexandr Vondra. Místo v nejužším vedení neobhajoval šéf Senátu Miloš Vystrčil, kterého...

ODS a TOP 09 už na plzeňském magistrátu spolupracují v tomto volebním období, dalšími koaličními partnery jsou ANO a ČSSD. Tyto čtyři strany mají v současném zastupitelstvu se 47 členy 33 hlasů.

Komunální volby v roce 2018 v Plzni vyhrálo ANO o necelou desetinu procenta před ODS. Obě strany mají po 13 mandátech. TOP 09 získala čtyři zastupitele a ČSSD tři. V opozici jsou Piráti se sedmi mandáty, KDU-ČSL - Pravá volba pro město se čtyřmi a za KSČM byli zvoleni tři zastupitelé. ODS je v Plzni nejúspěšnější stranou. Na vedení města se podílí déle než 25 let, primátora má kromě jednoho čtyřletého volebního období od roku 1994.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky politika, komunální volby, primátor města, Pavel Šindelář, ODS, primátor, Plzeň, TOP 09, koalice, KDU-ČSL, Martin Baxa, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Šindelář nebude v zářijových komunálních volbách obhajovat post plzeňského primátora  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.