Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Martin Baxa míří do vlády, nového primátora by mělo mít město Plzeň během ledna

Pokud se naplní očekávaný scénář a plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) se stane ministrem kultury ve vládě Petra Fialy, bude mít ještě v lednu město Plzeň nového primátora. Martin Baxa dnes potvrdil, že jako ministr kultury nebude zastávat post plzeňského primátora.

„Jestli naše nová vláda vznikne ještě před Vánocemi, tak by se někdy v lednu mělo uskutečnit mimořádné jednání městského zastupitelstva, které svolám. Na němž by se zvolil nový primátor města Plzně. Zároveň by se doplnilo také volné místo v radě města. Vzdám se nejen pozice primátora Plzně, ale nebudu ani aspirovat na funkci člena Rady města Plzně. Zůstanu pouze řadovým zastupitelem města. Usadím se do těch řad, kde jsem v roce 2002 začínal,“ uvedl v pondělí Martin Baxa.

Ve funkci primátora Plzně by měl Martina Baxu s největší pravděpodobností nahradit jeho současný technický náměstek Pavel Šindelář (ODS). Dalším možným adeptem je také radní David Šlouf (ODS), který je odpovědný za oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem. Novou členkou městské rady by se mohla stát zastupitelka Veronika Jilichová Nová, která je profesí praktickou lékařkou pro děti a dorost.  

Budoucí ministr kultury Martin Baxa byl v minulosti zastupitelem městského obvodu, je zastupitelem města i kraje. V letech 2004-2008 byl Baxa radním Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče. Primátorem Plzně se stal poprvé už ve volebním období 2010–2014. V letech 2014–2018 byl 1. náměstkem primátora. Po komunálních volbách v roce 2018 se vrátil na post primátora Plzně. Primátorem Plzně stal v roce 2018 na základě koaliční dohody mezi hnutím ANO, které vyhrálo volby, ODS, TOP 09 a ČSSD. Ve Sněmovně zasedá od roku 2017. Od roku 2018 je Baxa místopředsedou ODS. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Martin Baxa, primátor, ministr kultury, primátor Plzně, volba primátora, zastupitelstvo, Plzeň, ODS, vláda Petra Fialy, Vánoce, Pavel Šindelář, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Baxa míří do vlády, nového primátora by mělo mít město Plzeň během ledna  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.