Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňský kraj má rozpočet na rok 2021, příjmy činí 6,5 miliardy a výdaje 7,8 miliardy

Zastupitelé Plzeňského kraje schválili rozpočet na rok 2021. Na straně příjmů má 6,519 miliardy korun a výdaje 7,831 miliardy Kč. Výdaje jsou téměř shodné se schváleným rozpočtem na letošek, příjmy jsou kvůli očekávaným daňovým propadům a koronaviru o téměř 800 milionů korun menší. Rozpočet na rok 2021 schválilo 28 ze 43 přítomných zastupitelů. Proti bylo 11 zástupců ANO.

Schodek 1,312 miliardy Kč pokryje kraj z rezervního fondu, v němž má díky úsporám z minulých let 1,1 miliardy Kč, a z revolvingového úvěru na předfinancování dotovaných projektů a po obdržení dotace kraj peníze vrátí. 

"Snížení investic do regionálního rozvoje, do venkova, do komunikací je pro mě nepřijatelné. Vidím tam spoustu věcí ve stylu: Pojďme se bavit, sice se potápíme, ale na Titaniku se hraje dál," řekl Martin Záhoř (ANO). Proti byli také dva zastupitelé SPD. Zdrželi se komunisté. Jiří Valenta (KSČM) uvedl, že by podpořil pouze vyrovnaný rozpočet a připustil by maximálně revolvingový úvěr.

"Návrh našeho rozpočtu je daleko realističtější, než je návrh státního rozpočtu," uvedl náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek (ODS). Z investičních akcí, které běží a jsou připravené, se podle něj nezastaví žádná. "I přes daňové propady jsme ponechali co nejvíce kapitálových výdajů do investic, a to 3,29 miliardy korun, což je 1,5krát více proti upravenému letošnímu rozpočtu a mírně více než činily investice kraje, schválené před rokem. Na investice jde velká částka. Nejdou jen do majetku kraje, do budov a silnic, ale je to důležité i pro ekonomiku. Peníze neprojídáme, firmy budou mít práci, ekonomika bude nějak fungovat," řekl.

Do západního okruhu Plzně, největší stavby kraje za celou 20letou historii kraje, půjde příští rok zhruba 800 milionů korun, stomilionovými akcemi budou oprava budovy strojní průmyslové školy v Plzni a dalších škol, přeložka silnice u Kolince na Klatovsku, atletický tunel v plzeňském sportovním gymnáziu ve Skvrňanech.

Příjmy z daní na rok 2021 očekává Plzeňský kraj ve výši 4,91 miliardy korun, přitom na letošek byly schválené ve výši 5,714 miliardy. "Příjmy ovlivní schvalovaný daňový balíček, kde má dojít i ke změně rozpočtového určení daní ve prospěch krajů (zvýší se podíl krajů na sdílených daních na 9,78 procenta), fungování ekonomiky, výběr daní a také výsledek hospodaření kraje za rok 2020," řekl náměstek. Proto byly součástí dnešního usnesení priority, které by kraj financoval v případě, pokud byl lepší výběr daní nebo z přebytku. Podle Karpíška by peníze navíc šly do všech oblastí, ale nejvíc do silnic a regionálního rozvoje, následoval by majetek kraje, školství a další.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky rozpočet, Plzeňský kraj, hospodaření, Pavel Karpíšek, zastupitelstvo Plzeňského kraje, ANO 2011, silnice, daň, Jiří Valenta, Svoboda a přímá demokracie, KSČM, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj má rozpočet na rok 2021, příjmy činí 6,5 miliardy a výdaje 7,8 miliardy  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.