Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koalice pro vedení Plzeňského kraje dostává zřetelnější podobu. V patové situaci ustoupili STAN a Piráti

Ke zdárnému konci směřují i z časových důvodů jednání o podobě koalice, která by měla v příštích čtyřech letech vládnout v Plzeňském kraji. Po dnešním jednání se opět o něco přiblížila realitě koalice složená z uskupení ODS + TOP 09 a STAN + Piráti. V zastupitelstvu by měla disponovat 25 mandáty z celkového počtu 45 zastupitelů. Ustavující jednání zastupitelstva se uskuteční příští čtvrtek.

Silnou pozici se podařilo vyjednat zástupcům ODS a TOP 09, kromě postu hejtmana by měli mít i pět členů rady, zatímco STAN a Piráti budou mít čtyři členy krajské rady. O přesném rozdělení resortů a počtu náměstků i radních se bude jednat v následujících dnech. Hejtmankou by se měla stát současná poslankyně Ilona Mauritzová (ODS), která vedla společnou kandidátku ODS a TOP 09.

Do opozičních řad by měl zamířit vítěz voleb, hnutí ANO s 16 mandáty, dále pak SPD a ČSSD, kteří mají shodně po třech mandátech. Dva posty v zastupitelstvu má KSČM.  

„STAN a Piráti jednali celou noc. Snažili jsme se najít východisko, protože si myslíme, že je opravdu nutné sestavit urychleně vládu v kraji,“ řekl lídr a vyjednavač za STAN Josef Bernard. Podle něj sice poměr 4:5 v jejich neprospěch neodpovídá počtu zastupitelů STAN a Pirátů versus ODS a TOP 09, ale musí se urychleně řešit řada problémů. Jmenoval pandemickou krizi, umírající lidi v domovech sociální péče a obrovské problémy v sušické nemocnici, kde řada kvalitních zaměstnanců podala výpovědi. Pokud odejdou tak nemocnice skončí. "Je nutné okamžitě aktivně řešit kraj s lidmi, kteří tu budou čtyři roky," dodal.

Bernard uvedl, že na nový poměr sil přistoupili STAN a Piráti kvůli vyřešení patové situace. "Za podmínky, že my si dáme do koaliční smlouvy určitá blokační ustanovení, abychom nemohli být přehlasováváni," řekl. Bernard dodal, že z toho není nadšený, ale znamená to výrazný posun pro obyvatele kraje a otevírá se tím prostor k uzavření finální dohody.

"Prodiskutovali jsme také některé programové věci a věci, které se týkají přímo rozdělení gescí v radě. Existuje několik málo bodů, o nichž musíme uvnitř naší strany diskutovat, ale považujeme to za velice vstřícný návrh ze strany STAN a Pirátů, který podle nás povede k tomu, abychom dospěli k finální dohodě," uvedl hlavní vyjednavač a poslanec za ODS Martin Baxa. Návrh dnes předloží krajskému vedení ODS. Podle Baxy je cesta ke společné koalici velmi nadějná.

"Náš ústupek by měl být vykompenzován gescemi, které v budoucí radě budeme mít," řekl hlavní vyjednavač za Piráty Rudolf Špoták. Dodal, že návrhy oblastí budoucích radních dnes STAN s Piráty předali ODS. Obsazení krajských výborů se bude řešit až následně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ODS

Štítky koalice, Plzeňský kraj, povolební vyjednávání, krajské zastupitelstvo, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, ODS, TOP 09, rada, Josef Bernard, Martin Baxa, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice pro vedení Plzeňského kraje dostává zřetelnější podobu. V patové situaci ustoupili STAN a Piráti  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.