Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ODS v Plzeňském kraji chce nejen post hejtmana, ale nově i většinu v radě

Novými požadavky zaskočila ODS a TOP 09 v Plzeňském kraji STAN a Piráty, s nimiž jedná už téměř měsíc o povolební koalici. Kromě požadavku na funkci hejtmana, se kterým všechny strany vyjednávání už dříve souhlasily, ODS nově požaduje i většinu v devítičlenné krajské radě.

O přednesení takového požadavku do dalšího kola jednání rozhodla ve čtvrtek večer regionální rada ODS, informoval o tom šéf regionální organizace ODS a také vyjednávacího týmu, plzeňský primátor Martin Baxa. Je to něco úplně jiného, než o čem se tři týdny jednalo, reagovali lídři Pirátů a STAN Rudolf Špoták a Josef Bernard. Jednání o koalici budou pokračovat v příštích dnech.

Podle dosavadního jednání ODS + TOP 09 s Piráty a STAN měla mít ODS post hejtmana a další tři místa v radě, STAN a Pirátům by připadlo pět křesel radních. "Byli jsme skoro domluvení, jednali jsme v podstatě už o rozdělení gescí v radě, případně o nějakých výborech. Tu platformu pět křesel v radě pro STAN a Piráty a čtyři včetně hejtmana pro ODS a TOP 09 dosud nikdo nezpochybňoval, ale teď je zase všechno jinak," řekl Bernard.

"Budeme si muset vyříkat, co platí. Tři týdny jsme na něčem pracovali a teď by se muselo všechno překopat," uvedl Špoták. Podle něj i Bernarda je přitom potřeba, aby nové vedení kraje začalo fungovat co nejdříve. Kvůli koronavirové krizi i například kvůli patové situaci v sušické nemocnici.

Baxa nechtěl komentovat, jak by se ODS zachovala, pokud by Piráti a STAN nechtěli přistoupit na většinu v radě pro ODS a TOP 09. Regionální rada ODS se podle něj jednoznačně shodla na tom, že vyjednavači mají trvat na funkci hejtmanky pro lídryni Ilonu Mauritzovou a mají navrhnout i přehození poměrů v radě na pět ku čtyřem ve prospěch ODS a TOP 09. I když se Piráti a STAN po volbách spojili, má každá ze stran sedm mandátů a ODS s 11 mandáty se cítí jako nejsilnější subjekt pro vyjednávání. Regionální rada proto podle Baxy považuje za nutné, aby pro budoucí stabilitu koalice měla ODS s TOP 09 v krajské radě převahu.

Krajské volby vyhrálo ANO s 12 mandáty, s ním ale nyní o koalici nikdo nejedná. Pro druhé uskupení ODS s TOP 09 s 11 křesly je zásadní podmínkou pro vstup do koalice zisk hejtmanského křesla pro ODS, to ale ANO nenabízí. S ANO nejednají ani Piráti a STAN, kteří skončili ve volbách třetí a čtvrtí a mají po sedmi mandátech, ale spojili se a považují se tak za nejsilnější uskupení budoucího zastupitelstva. V zastupitelstvu mají ještě SPD a ČSSD po třech zastupitelích a KSČM dva.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky volby 2020, krajské volby, povolební vyjednávání, koalice, ODS, Plzeňský kraj, rada, TOP 09, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Martin Baxa, Piráti a Starostové, křeslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS v Plzeňském kraji chce nejen post hejtmana, ale nově i většinu v radě  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.