Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Předvolební kampaň skončila, vzrušení do ní vnesla jen kauza galerie a městských lázní

Máme za sebou předvolební kampaň pro krajské a senátní volby. V jakém duchu se nesla kampaň v Plzeňském kraji? Jak obvykle strany vsadily nejvíce na billboardy a další vizuály svých kandidátů, které doslova zaplavily města i venkov, domy, ploty i dopravní prostředky.

Mnohem více než v předchozích letech se vedla ovšem kampaň i na sociálních sítích. To bylo v podstatě jediné místo, kde občas došlo i k názorovým střetům. Jinak byla kampaň klidná. Na poslední chvíli se také otevírala celá řada právě dokončených staveb, kde zejména lídři politických stran a kandidáti z čelných pozic stříhali slavnostní pásky doslova jako na běžícím pásu.      

O největší rozruch v předvolební kampani se postaral bývalý hejtman Josef Bernard kandidující jako lídr za STAN, který zveřejnil předvolební video, ve kterém konstatoval, že místo stavby nové budovy Západočeské galerie by se mohla pro galerii a také pro Plzeňskou filharmonii opravit budova chátrajících městských lázní v Plzni. Vysloužil si tím okamžitě obrovskou kritiku mnoha voličů na sociálních sítích, kteří nešetřili jízlivými komentáři zpochybňujícími tento nápad. Poukazovali zejména na to, že budova bývalých lázní je v soukromém vlastnictví jedné firmy, která má s objektem zcela jiné plány komerčního charakteru.

Do otevřeného konfliktu se nejen na sociálních sítích pustili do Bernarda i mnozí politici. Jeho nápad prošel drsnou kritikou i na posledním jednání krajského zastupitelstva. Tam to Bernard schytal od některých členů vedení kraje i zastupitelů mimo jiné i za to, že na poslední jednání zastupitelstva po svém odvolání z funkce hejtmana vůbec nedorazil.  

Tvrdě zkritizovala Bernarda zejména jeho někdejší první náměstkyně Marcela Krejsová, která teď vykonává funkci hejtmana. „Bernard říká, že politici 11 let slibují stavbu nové galerie a nestalo se nic. Uráží tím všechny, kteří na tom projektu pracovali. Byla to ČSSD, jejímž reprezentantem Bernard ještě nedávno byl, která v roce 2009 vyhlásila špičkovou architektonickou soutěž o návrh na řešení nové budovy galerie, které se zúčastnilo 92 mezinárodních týmů. V roce 2016 bylo vydáno pravomocné stavební povolení pro stavbu. My teď musíme udělat poslední krok, tedy zadat prováděcí projektovou dokumentaci na dokončení stavby, abychom si mohli požádat o dotaci,“ prohlásila na jednání zastupitelstva Krejsová.

Zastupující hejtmanka zdůraznila, že rekonstrukce je vždy dražší než stavba na zelené louce. „Ta budova lázní je v zátopové oblasti. Disponuje jen malými místnostmi, kromě té, kde je plavecký bazén. To, že vyřešíme galerii levnější variantou rekonstrukcí objektu v dezolátním stavu je matení veřejnosti lacinými výkřiky. Navíc ten objekt vůbec není ve vlastnictví kraje. Museli bychom ho ještě navíc kupovat. To mě tedy rozhořčilo. Navíc od někoho, kdo tady čtyři roky bránil tomu, aby se zadala ta projektová dokumentace,“ doplnila Krejsová.

„Celý projekt galerie je dobře připraven. Bez zásadní pomoci státu a evropských zdrojů nejde ovšem tento projekt financovat jen z vlastních prostředků kraje. Ta galerie by byla chloubou celé ČR,“ poznamenal ke kauze náměstek hejtmana a lídr ČSSD Ivo Grüner. Ten také kritizoval STAN a Bernarda za to, že jejich kampaň je údajně v rozporu se zákonem, není transparentní a je dražší, než strana oficiálně udává. „Beru to jako standardní útoky od konkurentů, je to trochu smutné, ale nijak komentovat to nebudu,“ reagoval Bernard.

Zmíněná část kampaně rozpálila i primátora Plzně Martina Baxu (ODS). „Město poskytlo na stavbu galerie pozemek. To, co se prezentuje Bernardem teď před volbami je čistá lež. Říkám to otevřeně. To že se pro galerii nic neudělalo je také lež. V kampani se může slibovat, ale v kampani se nemá lhát. Rekonstruovat budovu městských lázní za účelem galerie je nesmyslný projekt,“ uvedl Baxa.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto zpc.galerie.cz

Štítky předvolební kampaň, krajské volby, stavba galerie, rekonstrukce městských lázní, galerie, lázně, politická kampaň, Josef Bernard, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Plzeňský kraj, Marcela Krejsová, Starostové a nezávislí, Martin Baxa, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Předvolební kampaň skončila, vzrušení do ní vnesla jen kauza galerie a městských lázní  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.