Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Koalice lidovců, agrárníků a nestraníků před krajskými volbami cílí na podporu vzdělání a boj proti suchu

Lidovci, agrárníci a nestraníci, tak zní zkrácený název Koalice pro Plzeňský kraj, ve které se před krajskými volbami spojila KDU-ČSL, Agrární demokratická strana (ADS) a Nestraníci. Lídrem kandidátky je současná náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch, zároveň také předsedkyně krajské KDU-ČSL Ivana Bartošová. Členové koalice dnes podepsali dohodu o spolupráci v krajských volbách.

Agrární demokratickou stranu (ADS) reprezentuje její předseda, zemědělský podnikatel Pavel Šrámek a Nestraníky z třetího místa kandidátky vede Tomáš Rada, místostarosta okresního města Rokycany. Prioritami koalice je podpora rodin, podpora zemědělství, venkova, zadržování vody v krajině či zlepšení situace krajem zřizovaných nemocnic. Koalice, která má v současném zastupitelstvu dvě křesla a post náměstka hejtmana, chce ve volbách získat alespoň sedm procent. Do předvolební kampaně chce investovat 1,25 milionu korun.

„Budeme pokračovat v podpoře kvalitního krajského školství a vzdělávání, které je nezbytným předpokladem prosperity kraje. Chceme více podpořit zemědělské a zdravotnické vzdělávání. Prosazujeme aktivní boj proti suchu, chceme zachovat cenné přírodní a kulturní dědictví kraje. Velkou pozornost hodláme věnovat koncepční prorodinné politice a programům přípravy na stárnutí,“ shrnuje Ivana Bartošová.

Náměstkyně hejtmana Bartošová dále zdůraznila, že kraj nemá zpracovanou koncepci prorodinné politiky. Koalice by se proto chtěla zaměřit na podmínky pro zaměstnávání matek po návratu z rodičovské dovolené a povzbudit firmy, aby umožňovaly zkrácené úvazky pro rodiče malých dětí. V oblasti zdravotnictví hodlá koalice i nadále doplácet na ztrátové krajské nemocnice. Částku, která je nyní kolem čtvrt miliardy korun ročně, ale chce snižovat. K větší efektivitě by měla podle koalice pomoci fúze nemocnic.

Podle Pavla Šrámka, který je dvojkou na kandidátce, nemají zemědělci v současné době příliš velké zastání v politice. Říká, že zemědělci se nedělí na ekologické a neekologické, ale na správně hospodařící a špatně hospodařící.

„Budeme proto podporovat všechny zemědělce a farmáře, kteří produkují tradiční plodiny a mají vyrovnanou rostlinnou a živočišnou výrobu, tedy faunu a flóru. Zemědělci, kteří chovají především zvířata, díky nim produkují organickou hmotu, kterou vracejí na pole. Tím aktivně podporují zadržování vody v krajině. Vznikne tím struktura půdy, která jako houba absorbuje srážky, které pak jen nestečou po povrchu,“ vysvětluje Šrámek. Návrat hnoje či kejdy zpět na zemědělské pozemky by měl být dotovanou činností. „Ti, co navíc vyrábějí regionální potraviny, nevytvářejí uhlíkové stopy jako dovážené produkty z tisíce kilometrů vzdálených zemí,“ dodal Pavel Šrámek.

Dalšími prioritami Koalice pro Plzeňský kraj je dostupnost a kvalita zdravotnické a sociální péče, péče o optimální stav komunikací a dobrá dopravní obslužnost a transparentní a efektivní správa Plzeňského kraje a jeho příspěvkových organizací včetně smysluplné dotační politiky, která podporuje obce, zájmová sdružení, sportovní organizace, kulturu a další oblasti. „Za nezbytné považuji vyrovnané hospodaření a efektivní průběžné čerpání evropských strukturálních fondů krajskými příspěvkovými organizacemi,“ doplňuje Tomáš Rada. „Dále kladu důraz na podporu činnosti spolků ve všech obcích kraje.“

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Koalice pro Plzeňský kraj, KDU-ČSL, Agrární demokratická strana, Nestraníci, krajské volby, koalice, Ivana Bartošová, Plzeňský kraj, Pavel Šrámek, politika, Tomáš Rada, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice lidovců, agrárníků a nestraníků před krajskými volbami cílí na podporu vzdělání a boj proti suchu  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.