Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Volbu prezidenta doprovodí v Plzeňském kraji i dvě referenda, tématy jsou větrné elektrárny a těžba kaolinu

Obyvatele Ptetína na jižním Plzeňsku a Trnové na severu Plzeňska čekají kromě voleb prezidenta i místní referenda. V Ptetíně budou v pátek a v sobotu rozhodovat o tom, zda má obec podpořit vznik větrných elektráren, což by přineslo do kasy místní samosprávy miliony korun. Trnovští zase budou moci vyjádřit svůj názor k připravovanému projektu vzniku kaolinového lomu.

V Ptetíně se zhruba třemi stovkami obyvatel budou lidé chodit k volební urně do zasedačky obecního úřadu. Kromě obálky se jménem svého prezidentského favorita budou do volební urny vhazovat také lístek s odpovědí do referenda. Rozhodovat se bude o podpoře výstavby větrných elektráren.

,,Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce Ptenín podnikalo v rámci své samostatné působnosti kroky směřující k podpoře výstavby větrných elektráren na území obce Ptenín, při splnění hygienické normy ČR, směrem na obec Bolkov a s tím související kroky směřující k přijetí finanční dotace od investora a provozovatele těchto větrných elektráren v řádech milionů korun a k jejich využití na další rozvoj obce Ptenín,“ zní otázka referenda.

Ohledně větrných elektráren se už v minulosti v Plzeňském kraji konala obdobná referenda. Naposledy tomu bylo loni v Kolovči na Domažlicku, kde většina voličů byla proti výstavbě větrníků.

Lidé z Kolovče u Domažlic odmítli v referendu elektrárny na okraji městyse

Lidé v referendu rozhodli, že nechtějí, aby na okraji městyse vyrostly dvě větrné elektrárny. Plebiscitu se zúčastnilo 383 hlasujících z celkového počtu 811 voličů, což bylo 47,23 procenta voličů. Proti bylo 243 lidí, vyplývá z výsledků...

V Trnové budou obyvatelé odpovídat v referendu na otázku: „Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce Trnová v samostatné působnosti podniklo veškeré právní kroky k tomu, aby v katastrálním území Trnová u Plzně nedošlo k realizaci záměru “Stanovení dobývacího prostoru Krašovice a hornická činnost na výhradním ložisku kaolinu Krašovice“ jehož předmětem je vybudování dobývacího prostoru Krašovice a s tím související činnosti.“

Aby bylo referendum platné je potřeba, aby se ho účastnilo alespoň 35 procent voličů. Výsledek v Trnové bude platný v případě, že se ho účastní aspoň 275 občanů. 

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky volby 2023, prezidentské volby, referendum, větrná elektrárna, kaolinový důl, Ptetín, Trnová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volbu prezidenta doprovodí v Plzeňském kraji i dvě referenda, tématy jsou větrné elektrárny a těžba kaolinu  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.