Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o opětovném zavedení dvoučlenných hlídek městské policie a o změnách jejího vedení?

Do plzeňských ulic se 11. listopadu vrátily dvoučlenné hlídky městské policie, namísto kritizovaných jednočlenných hlídek, které si loni prosadil končící velitel městské policie Petr Vlk. Za jeho vedení odešla od městské policie řada zkušených zaměstnanců městské policie. Odcházeli na protest kvůli metodám, jež zaváděl velitel po svém nástupu do funkce od března 2021. Co si myslí noví i staronoví zastupitelé Plzně o opětovném zavedení dvoučlenných hlídek? Zlepší se fungování městské policie změnou vedení? Je třeba podniknout i další kroky? Bude v Plzni více bezpečno? Čtěte Politickou koridu Plzeňské Drbny!

Otázka: Zlepší se fungování městské policie opětovným zavedením dvoučlenných hlídek a výměnou velitele nebo je potřeba podniknout i další kroky?

Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň)

Samozřejmě si uvědomuji, že obě opatření nevyřeší okamžitě všechny problémy městské policie (MP). Hlavním cílem znovuzavedení dvoučlenných hlídek bylo uklidnění atmosféry uvnitř MP. V co nejkratší době bude vyhlášeno výběrové řízení na nového velitele MP. Jeho úkolem bude, aby atmosféru dále zlepšoval, zastavil odchody a doplnil počty strážníků. Dále ho požádám, aby se zaměřil na všechny často zmiňované problémy, např. bezpečnostní situaci v centru města, okrajových částech a hlavním nádraží. Měl by se zasadit o to, aby se Plzeňané cítili bezpečněji, nebyli obtěžováni různými individui (často pod vlivem návykových látek) a nemuseli se dívat na bezdomovce ležící na veřejných místech. Dále je třeba vymáhat dodržování vyhlášky o zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejném prostranství a usměrnit problémové chování cizinců žijících v Plzni, aby odpovídalo našim zvyklostem. Z uvedeného je patrné, že to bude úloha nelehká a dlouhodobá. Naším společným cílem je zvýšit pocit bezpečí obyvatel Plzně.

Aleš Tolar (STAN) 

Znovuzavedení dvoučlenných hlídek považuji za správné rozhodnutí, jednočlenné hlídky jsou pro mě akceptovatelné jen ve víceméně bezproblémových okrajových částech města, kde si strážník při běžné obchůzce vystačí sám, v rušném centru ale musí být policisté vždy ve dvojici. Změnu na pozici velitele městské policie beru jako logické vyústění situace, kdy ve vedení města zavládla nespokojenost s analýzou a návrhem opatření, které předložil. Nejvíc znepokojující je podle mě personální situace v městské policii, která se musí co nejdříve stabilizovat. Od nového velitele kromě toho očekávám, že bude usilovat o zvýšení autority a akceschopnosti strážníků. Z obrázku v ulicích, kterého jsem často svědkem, mám pocit, že strážníci mnohé delikty často přehlíží a neřeší je patřičně důrazně, mám na mysli například porušování protialkoholní vyhlášky problémovými lidmi. Z druhé strany zase slýchám mnohdy zřejmě oprávněnou kritiku, že policie je naprosto nesmlouvavá k někdy i banálním dopravním přestupkům řidičů, což je možná zbytečné.

Martin Dittrich (SPD) 

Dle mého názoru bylo rušení dvoučlenných hlídek špatnou volbou, samostatný policista rozhodně nemá takový respekt, ani možnosti. Změna vedení je dobrá volba ke zlepšení stability městské policie. Čas ukáže jaká to byla volba.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Daniel Kůs (Piráti) 

Na zoufalou situaci u městské policie Piráti marně upozorňovali několikrát již v průběhu více než roku. Tehdejší radní pro bezpečnost stál ale tvrdošíjně a naprosto nepochopitelně za kroky dnes již díky bohu ex-velitele městské policie. Rušení dvoučlenných hlídek, které šlo proti selskému i odbornému rozumu, téměř vedlo k rozkladu městské policie a ohrožení bezpečnosti Plzeňáků. Nyní s nástupem nového vedení Plzně dochází ihned k nápravě a je to jen začátek. Ale správný a nezbytný začátek. Vybráním nového kvalitního velitele a novou koncepcí budeme samozřejmě pokračovat. Plzeň má smart technologie a řešení, která díky zkostnatělému přístupu leží bohužel ladem. Jako radní zodpovědný za jejich využití jsem se okamžitě pustil do jejich maximálního a hlavně efektivního využití, které usnadní práci městských strážníků a zajistí větší bezpečnost v Plzni. Bezpečnost je zásadní priorita pro mě, pro Piráty a i pro celé vedení našeho města.

Štěpán Krňoul (KDU-ČSL) 

Znovuzavedení dvoučlenných hlídek vnímám jen jako politickou pózu, která sama o sobě nemá žádný efekt. Podstatná je práce městské policie. Strážníci mají v prvé řadě být viděni v ulicích a konat pochůzkovou činnost se zaměřením na prevenci a řešení vzniklých problémů. Špatné parkování není stěžejním tématem bezpečnosti města; tou je situace na Americké, v některých parcích nebo na vlakovém nádraží. Bývalo také zvykem, že některé části Plzně měly přiděleného svého strážníka, který měl perfektní místní znalost. Samotní strážníci si tuto praxi chválili čili by bylo dobré se k tomuto modelu vrátit. Ve vedení MP se vystřídalo již několik osob, takže problém bude zřejmě jinde, než v osobě samotného velitele.

David Procházka (ANO) 

Činnost městské policie jistě může ovlivnit jak strategie velení hlídek, tak osoba velitele, a to jak k lepšímu, tak i k horšímu. Samozřejmě ale nemohou ovlivnit bezpečnostní situaci v Plzni ze sta procent. Velkou roli hrají i faktory jako jsou sociální oblast, agenturní zaměstnávání nebo uprchlická krize. Důležitý faktor vidím ale i v týmovosti strážníků, jejich hrdosti na uniformu, kterou nosí a vědomí si odpovědnosti k občanům, kterou jejím oblečením převzali. Věřím, že návrat ke dvoučlenným hlídkám, které jsou určitě bezpečnější, povede v tomto směru k výraznému zlepšení. Na nás politicích pak je, abychom našim strážníkům poskytli k perfektnímu výkonu služby co nejlepší podmínky. A pokud ještě vybereme důsledného a spravedlivého velitele s výrazným tahem na bránu, bude to již jen poslední kámen v budování cesty k bezvadnému fungování našich „měšťáků“.

David Šlouf (ODS)

Na úvod je třeba říci, že dvojčlenné hlídky nikdy zrušeny nebyly. Ve ,,střednědobé Koncepci řízení městské policie" pro roky 2021-2024 je jasně uvedeno, že v časově a bezpečnostně kritických lokalitách, budou vícečlenné hlídky. Naopak v klidnějších lokalitách a denních hodinách je počítáno s hlídky jednočlennými. Cílem Koncepce, kterou zpracoval ing. Vlk, bylo, mimo jiné, zvýšit počet strážníků v ulicích a zajistit větší bezpečí pro občany města Plzně. Tuto ,,Koncepci" a jmenování ing. Vlka velitelem městské policie schválilo zastupitelstvo města Plzně a mělo by se podle ní postupovat, nebo by mělo být schváleno jiné znění ,,Koncepce". Pouhým odchodem velitele Vlka se rozhodně samo nic nevyřeší a budu napjatě očekávat, s jakým novým řešením přijde vedení města.

Michal Vozobule (TOP 09)

Primátor a radní pro bezpečnost se snaží udělat z komára velblouda. Debata o jednočlenných či dvoučlenných hlídkách je naprosto zástupná, protože v Plzni se i před nástupem velitele Vlka používaly oba typy hlídek. To navíc odpovídá schválené koncepci městské policie, pro kterou v zastupitelstvu hlasoval i současný primátor a všichni tehdy přítomní zastupitelé hnutí ANO. Je to další z projevů nového vedení města, které upřednostňuje prázdná gesta a PR před reálnou prací s konkrétními výsledky. Doufáme, že se nové koalici, když už donutila odstoupit velitele současného, alespoň povede vybrat silnou osobnost, která bude mít za cíl kompetentní a efektivní fungování městské policie a nikoli jen slepou loajalitu k primátorovi města. Zatím o tom lze silně pochybovat.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Tentokrát odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň

Štítky politická korida, co si myslí zastupitelé Plzně, městská policie, jednočlenné hlídky, nová koncepce městské policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o opětovném zavedení dvoučlenných hlídek městské policie a o změnách jejího vedení?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.