Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nechci být primátorem, který klade věnce. Město chci řídit, řekl nový primátor Plzně Roman Zarzycký

Zastupitelé Plzně zvolili novým primátorem města Romana Zarzyckého (ANO). Bezprostředně po volbě konstatoval, že se práce na nové pozici rozhodně nebojí. Oproti svému předchůdci přebral navíc řadu kompetencí, které dříve patřily pod resorty jiných členů městské rady. Zarzycký to vysvětlil tím, že nechce být primátorem, který klade věnce, ale chce být primátorem, který bude město řídit.

Jaké kompetence budete mít z pozice primátora?
Vedle postu primátora budu mít pod sebou ekonomický úřad, budu dozírat na to, co mi říká zbytková kompetence primátora- To znamená řízení jednotlivých resortů a nějaká supervize. Zcela jsme odložili téma řízení městské policie, protože tu mnou delegovanou pravomoc získá nově zvolený šéf bezpečnosti na městě. Předpokládám, že ekonomický úřad je řízen dlouho dobu ve struktuře, která mi nezabere mnoho času, ale jsem ochoten a schopen se této role zhostit. Ruku v ruce s tím souvisí moje další angažovanost na Plzeňském kraji. Rozhodl jsem se, že na dalším řádně svolaném zastupitelstvu Plzeňského kraje rezignuji na funkci náměstka pro ekonomiku.

Které první kroky hodláte podniknout na postu primátora?
Předpokládám, že dovolíme celou městskou radu a potom si řekneme, kdy bude nová rada a poté si uvedu nové rezortní šéfy do těch organizací i gescí a začneme pracovat. Občany Plzně trápí zejména bezpečnost, tak poté, co se ustanoví rada, nadefinujeme nové řízení bezpečnostního odboru. Budeme mluvit s novým radním pro bezpečnost i s velitelem městské policie i ohledně toho, zda jsou legitimní jednočlenné nebo vícečlenné hlídky strážníků městské policie.

Kde vidíte Plzeň za příští čtyři roky?
Věřím, že za čtyři roky bude Plzeň moderní a dobře řízené chytré zelené město, které bude ekonomicky stabilní. Budeme investovat s rozvahou a budeme dělat řadu malých projektů, které budou Plzeňanům přinášet radost a nebudeme se soustředit jen na velké ekonomiky.

Co říkáte kritice na zvýšení počtu radních?
Přesto, že jsme zvýšili počty radních z 9 na 11, tak pořád zachováváme stejný princip uvolnění, a to i v projekci s výbory. Budeme šetřit. Nechal jsem tu předestřít argumentaci ekonomického úřadu, kdy tím ušetříme více než devět milionů korun za čtyři roky a za těmito čísly si stojím. Sice rozprostíráme kompetence mezi více lidí, ale šetříme náklady.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky nový primátor, Roman Zarzycký, primátor Plzně, vedení města, primátor, Plzeň, rada, ANO 2011, obecní policie, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechci být primátorem, který klade věnce. Město chci řídit, řekl nový primátor Plzně Roman Zarzycký  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.