Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Primátorem Plzně se stal krajský šéf ANO Roman Zarzycký. Opozice na zastupitelstvu předvedla, že bude ostrá

, aktualizováno 18. října 2022, 18:17

Nového primátora má město Plzeň. Stal se jím pětatřicetiletý krajský šéf ANO Roman Zarzycký. Až doposud působil na postu prvního náměstka primátora Plzně. Pro Zarzyckého hlasovalo 31 ze 46 přítomných zastupitelů, proti bylo šest členů opozice z ODS a TOP 09, tři zastupitelé se zdrželi a zbylí nehlasovali.

Zarzycký na postu primátora Vystřídal Pavla Šindeláře (ODS). V čele čtvrtého největšího města v zemi bude stát jedenáctičlenná rada. Koalici vytvořilo hnutí ANO, Piráti, STAN a PRO Plzeň. K dispozici mají 28 hlasů z celkového počtu 47 zastupitelů. Oproti předchozímu vedení města se rada rozšířila o dva členy, naopak ze čtyř na tři se snížil počet náměstků primátora. Nový primátor Zarzycký je současně ještě ekonomickým náměstkem hejtmana. Na tento post by měl rezignovat do prosince.

Bouřlivá diskuse o veřejné volbě

Samotné volbě primátora ovšem předcházela na úvod jednání zastupitelstva hodinu trvající bouřlivá diskuse. Opozici se totiž nelíbil návrh nové koalice na to, že se bude celé nové vedení Plzně volit veřejně a nikoliv v tajné volbě.

„Vždy byla tajná volba při volbě primátora. Tajná volba probíhá, protože je to nejdemokratičtější. Je to dobrá tradice demokratická, nedovolte ji zničit. Veřejná volba se tady prezentuje jako snaha o transparentnost, vyhovuje to ale populistům. Má to korupční potenciál. Neničte dobrou a demokratickou tradici, která v Plzni funguje. Proč se prolamuje ta tradice? Vy se bojíte toho, že by mohl mít někdo jiný názor než ten, který jste si domluvili. Bojíte se toho, že je mezi vámi nějaký nesoulad,“ ohradil se ostře proti návrhu bývalý náměstek primátora Michal Vozobule (TOP09). Naznačil tak, hned na úvod, že opozice bude velmi tvrdá. Přesto návrh o veřejné volbě funkcionářů prošel. Pro hlasovalo 28 zastupitelů, proti bylo 12, zdrželi se čtyři.

Bývalé vední předává město ve výborné kondici

Před zastupitele pak předstoupil se svým projevem teď již bývalý primátor Plzně Pavel Šindelář, aby všechny seznámil s tím, v jakém stavu se město předává novému vedení. „Pro předchozí primátory nebyl důležitý primátorský řetěz, ale vize Plzně jako úspěšného, moderního a prosperujícího města. Podařilo se nám prosadit, aby se Plzeň stala městem, kde vyváženě vedle sebe funguje veřejná a automobilová doprava a cyklisté. Plzeň také mohla jako jediné z velkých českých měst zahájit výstavbu městských bytů pro mladé rodiny a seniory. Územní plán vytvořil podmínky i pro soukromé investory. I proto není v Plzni nedostatek bytů a jejich ceny nešplhají do nedostupných výšky,“ konstatoval Šindelář.

Dále bývalý primátor zmínil, že se podařilo dohodnout s vlastník lokality po bývalém DK Inwest, aby z této nevzhledné díry mohla vzniknout nová čtvrť. „Celková přestavba lokality u hlavního vlakového nádraží byla zahájena rekonstrukcí železničních podjezdů Mikulášská, výstavbou nového autobusového terminálu,“ řekl Šindelář a vyzdvihl celou řadu realizovaných projektů z oblasti životního prostředí.

„Mnohdy kritizovaná fúze PT s Plzeňskou energetikou přinesla jasná pozitiva. Do městského rozpočtu se vrátila dividenda, díky které můžeme financovat různé investice, snížila se závislost na hnědém uhlí a město jako jediné v ČR zajistí pro své občany teplo v roce 2023 za ceny roku 2022. Předáváme město v mimořádně dobrém stavu. Důležité projekty běží nebo jsou připraveny. Za posledních 12 let nebylo město v lepší kondici. Bude na nové koalici zda na to navážou, nebo jestli se spokojí s průměrností a město nikam neposunou. Záleží na vás, jestli budete hledat inspiraci u úspěšných moderních měst na západ od nás jako tomu bylo doposud,“ uvedl směrem k novému vedení města Šindelář.

A došlo z jeho strany i na kritiku. „Stále se tady v posledních dnech odkazuje na to, co dělá kraj. Že se sladí rozpočet města s rozpočtem kraje, že se přispěje kraji na rekonstrukci lázní, že volba primátora bude veřejná, protože tak se to dělá i na kraji. Chcete skutečně aby se město stalo kolonií Plzeňského kraje? Aby na to, co se v Plzni stane, dávali nejprve palec lidé, kteří řídí kraj? Já chci plzeň sebevědomou, suverénní, silnou a úspěšnou,“ dodal Šindelář.

Nominační projev nového primátora

Následoval nominační proslov budoucího primátora Zarzyckého. „Chceme, aby Plzeň byla moderním, zeleným, západoevropským, moderním a bezpečným městem. Mělo by to být město energeticky šetrné a ekonomicky zodpovědné. Plzeň změnu po 28 letech potřebuje. Hlavním kritériem úspěšného města je to, jak se v něm žije jeho obyvatelům. Pojďme ukázat, že občan pro nás bude na prvním místě. Na nikoho nezapomeneme. Budu primátorem na plný úvazek. Víme, jak město řídit. Mým osobním cílem je narovnání vztahů mezi městem a městskými obvody. Nedělat mezi nimi rozdíly. Zásadním partnerem bude pro nás vedle obvodů i Plzeňský kraj. Máme společné projekty, společné vize a cíle,“ řekl před volbou Zarzycký.

Jako primátor Plzně bude mít na starosti ekonomiku města. V gesci bude mít kromě toho ještě útvar koordinace evropských projektů, útvar koncepce a rozvoje a také zoo, která je pro něj podle jeho slov srdcovou záležitostí. Nový primátor opustí místo šéfa představenstva Plzeňských městských dopravních podniků, kde působil minulé čtyři roky. Bývalý primátor Plzně a současní ministr kultury Martin Baxa (ODS) zkritizoval Zarzyckého, že si k funkci primátora ještě přibírá celou řadu kompetencí a agendy z gesce ostatních členů rady. „Já se práce nebojím. Nechci být primátorem který klade věnce, ale primátorem, který bude město řídit,“ reagoval na to Zarzycký.

Opozice z ODS a TOP 09 kritizovala zejména zvýšení počtu radních, snížení počtu zástupců opozice ve výborech a komisích, nelíbí se jí také už zmíněná kumulace gescí primátora a silná vazba vedení města na vedení kraje. Zastupitel Petr Suchý (TOP 09) dále řekl, že je zklamaný, že v kandidátském projevu nového primátora neslyšel nic konkrétního o vizích a rozvoji města.

Prvním náměstkem primátora byl zvolen Pavel Bosák, jenž má ve své gesci oblast technickou. Náměstkyně Lucie Kantorová povede resort školství a cestovního ruchu, náměstkem pro oblast dopravy a životního prostředí se stal Aleš Tolar.

Jedenáctičlenné vedení města Plzně tvoří vedle primátora a tří náměstků i sedm radních. Oblast kultury a památkové péče povede radní Eliška Bartáková (ANO), oblast bytovou, včetně sociálního a dostupného bydlení má na starosti Světlana Budková (STAN). Členem Rady města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání se stal Daniel Kůs (Česká pirátská strana), oblast nakládání s majetkem a správu majetkových účastí města Plzně má v gesci Vlastimil Gola (ANO). Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň) je členem Rady města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevenci kriminality. Podporu sportu, mládeže a tělovýchovy má v gesci Tomáš Morávek (PRO Plzeň). Oblasti sociální a aktivnímu životu seniorů se bude jako neuvolněný radní věnovat Jiří Šrámek (ANO).

I když v Plzni vyhrála volby koalice SPOLU, na koalici ve vedení města se jen pár minut po sečtení hlasů dohodlo nejprve ANO, Piráti, STAN a přeběhlíci z SPD. Po kritice pak zástupce SPD vystřídalo v koalici uskupení PRO Plzeň. ANO má stejně jako SPOLU 15 křesel v zastupitelstvu. PRO Plzeň má pět mandátů, SPD, STAN a Piráti po čtyřech.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch, Plzen.eu

Štítky nový primátor, Roman Zarzycký, primátor Plzně, vedení města, Plzeň, primátor, ANO 2011, volby, Pavel Šindelář, ODS, TOP 09, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátorem Plzně se stal krajský šéf ANO Roman Zarzycký. Opozice na zastupitelstvu předvedla, že bude ostrá  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.