Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2022: Startuje druhé kolo voleb do Senátu, lidé v Plzeňském kraji vybírají mezi starostou a právničkou

Úderem druhé hodiny odpolední začali lidé vybírat nové zástupce do třetiny Senátu. U nás se to týká obvodu Plzeň-město, který kromě části Plzně zahrnuje také jižní Plzeňsko a několik obcí na severní části Klatovska. Do druhého kola postoupil současný starosta Přeštic Karel Naxera z TOP 09 a nezávislá kandidátka Daniela Kovářová.

K prvnímu kolu senátních voleb přišlo v našem obvodu 44,26 procenta oprávněných voličů. Nejzodpovědnější byli v Maňovicích na Klatovsku (89,59%). Naopak nejméně lidí přišlo volit v Touškově na jižním Plzeňsku, kam dorazilo pouhých 18,79 procent. O druhé kolo je obecně mnohem nižší zájem a tak budou hlasy sečtené poměrně brzy. Volební místnosti se uzavřou v sobotu 1. října ve 14:00.

První kolo senátních voleb bylo v našem obvodu velmi napínavé. Dlouhou dobu to totiž vypadalo, že postoupí kandidát hnutí ANO Josef Váňa. Legendárního žokeje však v cílové rovince předběhl Karel Naxera se ziskem 22,93 procent hlasů i Daniela Kovářová s 21,96 procenty. Rozdíl mezi oběma kandidáty opravdu není nikterak dramatický, dělí je pouhých 428 hlasů.

Naxera se chce věnovat cenám energií i dopravě

„Jsem velice rád a potěšen. Voliči mají asi pocit, že moje práce tady v Přešticích je zaznamenatelná a je vidět. Stejně jako já doufají, že dokážu tyto zkušenosti zúročit v Senátu," sdělil Plzeňské Drbně Karel Naxera. Podle něj je hodně témat, kterým by se mohl věnovat.

„Dnes nás všechny trápí ceny energií a samozřejmě způsoby, jak s případnými úsporami pracovat. Vím, že nám chybí legislativa, která by umožňovala větší úspory při výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů, a to je něco co mě velmi zajímá. Musím také myslet na náš kraj, a to jsou pak témata dopravy. Jako starosta Přeštic mohu potvrdit, jak moc nám chybí obchvat. Pak je to samozřejmě spojení s Prahou a Německem, tato dostupnost je pro náš region velmi důležitá. Neméně důležitým tématem je životní prostředím zadržování vody v kraji a podobně," dodal. 

Naxeru podpořil končící senátor Václav Chaloupek i premiér Petr Fiala, zdroj: FB Karla Naxery

Karel Naxera se narodil 17. dubna 1972 v Sušici. Vystudoval Pedagogickou fakultu na Západočeské univerzitě v Plzni. Po studiích pracoval na různých pozicích zejména ve stavebnictví. V roce 2014 vstoupil do TOP 09, v podzimních volbách téhož roku kandidoval jako lídr kandidátky TOP 09 v Přešticích. Ve volbách uspěl se ziskem bezmála 28 procenta hlasů a po volbách byl zvolen starostou Přeštic. Komunální volby v roce 2018 znovu vyhrál a obhájil funkci starosty. Chvíle volna vyplňuje rekreačním sportem, návštěvami kulturních akcí a poslechem hudby. Je ženatý a má dva syny.

Během uplynulých dvou funkčních období se v Přešticích podařilo například vybudovat a otevřít městský pivovar a restauraci U Přeška, postavit loděnici, zrekonstruovat největší městskou budovu, takzvaný „Modrý dům“ s prostory pro kanceláře, úřady a 32 bytů nebo modernizovat centrální systém vytápění s vysokou energetickou účinností a maximálním využitím energie z obnovitelných zdrojů.

V Senátu se chce věnovat boji s extrémními cenami energií, podpoře občanů a starostů v Senátu, plynulé dopravě v kraji a životnímu prostředí.

Kovářová: Jsem normální Daniela

Sedmapadesátiletá právnička, spisovatelka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala kandidátku jako nezávislá.  Do kampaně šla s heslem: „Chraňme normální svět“ a k vidění byly také plachty s textem „Jsem normální Daniela“. Na otázku, proč kandiduje do Senátu odpovídala velmi stručně, že se chce věnovat tématu a teď citujeme: „Státní buzerace, byrokracie a administrativy.“ Což jsou podle ní věci, které má Senát řešit a nedělá to. V kampani sázela hlavně na osobní kontakt s voliči v místních hospůdkách, kam chodila na pivo v čepici s nápisem "Daniela" a odznáčkem "Jsem normální."

Na facebookovém profilu Daniely Kovářové se to podobnými fotografiemi jen hemží, zdroj: FB Daniely Kovářové

„O můj postup do druhého kola se postarali normální lidé, žádní moderní snobové. Podpořili mne zejména mámy a tátové od rodin, tedy asi spíš mámy, protože ty obvykle drží rodinnou kasu a nejvíc na ně doléhá energetická drahota. Podpořili mne lidé z menších míst, na která stát kašle. O můj postup se zasloužili ti, kdo žijí své normální praktické životy plné denní starostí, nevolili mě ti, kdo chtějí bojovat s podnebím i za cenu úplného zchudnutí. Volili mě ti, kdo si názory dělají podle své vlastní zkušenosti a ne podle toho, co jim nakukají mluvící hlavy z obrazovky," uvedla na svém Facebooku.

V letech 2009-2010 působila jako ministryně spravedlnosti v úřednické vládě Jana Fischera. V roce 2011 se vrátila do advokacie a od té doby se věnuje právu rodiny a rodinným vztahům. Od roku 2018 je prezidentkou Unie rodinných advokátů. Napsala 18 knih plus několik knih ve spoluautorství, např. Jak se žije padesátkám a Jak chovat muže, detektivky Mrtvá z golfového hřiště a Matkovražedkyně, nebo knihu Pivař a Blondýna.

Je 34 let vdaná za Martina Kováře, s nímž má dvě dospělé děti, Janu a Jana. Daniela Kovářová má ráda a propaguje dobrá piva a obhajuje normální život před přívalem neuvážených civilizačních a kulturních otřesů. Bývalá ministryně Daniela Kovářová ráda píše o erotice a sexu. V knize Můj flirt s politikou radila svým nástupkyním v ministerských úřadech, aby sex v zájmu vlastního zdraví a zářné budoucnosti země činnosti tohoto typu plánovaly a do svého denního programu je zařazovaly pravidelně. Ve své knize vyzdvihovala ministerskou kancelář jako skvělé místo pro sex. Dále se podrobně rozebírá otázka, zda spát se svými podřízenými.  Žije ve Štěnovicích u Plzně.

Mám připravený nový večerníček a další projekty. Nebudu zahálet, říká končící senátor Václav Chaloupek

Autor oblíbených večerníčků a pořadů o přírodě Václav Chaloupek (STAN) neobhájí svůj senátorský post v obvodu Plzeň-město. Nakonec skončil u voleb až na čtvrtém místě, což ho samotného překvapilo. Očekával, že se do druhého kola dostane právě on...

 

Na třetím prvního kola senátních voleb skončil Josef Váňa s 20,23 procenty. Václav Chaloupek, kterého bookmakeři tipovali jako jasného postupujícího, skončil až čtvrtý s 12,03 procenty. Kandidát hnutí Pro Plzeň Pavel Šrámek dostal 10,61 procent. Neuspěl ani nominant SPD - bývalý olympijský vítěz ve sportovní střelbě Jan Kůrka, který je se svými devětasedmdesáti roky zároveň nejstarším kandidátem. Od voličů získal 6,42 procent. Nejméně hlasů získal bývalý poslanec Jiří Valenta z KSČM, a to 5,79 procent hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto koláž Drbny

Štítky volby 2022, volby do Senátu, Karel Naxera, Daniela Kovářová, senát, Plzeňský kraj, volby, Přeštice, TOP 09, Plzeň, kniha, okres Klatovy, Josef Váňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Startuje druhé kolo voleb do Senátu, lidé v Plzeňském kraji vybírají mezi starostou a právničkou  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.