Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Volby končí, občané rozhodli. Komise začínají sčítat hlasy

Je rozhodnuto. Volební místnosti napříč celou republikou se úderem druhé hodiny odpolední uzavřely. Lidé v pátek a sobotu rozhodovali o novém složení městských a obecních zastupitelstev. Zároveň ve třetině volebních obvodů vybírali z kandidátů do Senátu. Hlavní výsledky bychom mohli znát dnešní půlnoci. Kompletní výsledky hlasování, zejména v případě obecních voleb, budou k dispozici zřejmě až v neděli ráno.

Spolu s volbami se v našem kraji koná i jedno místní referendum. Obyvatelé obce Vrčeň na jižním Plzeňsku rozhodnou, zda bude tamní půlhektarový Opatský rybník měnit provozovatele a zda se tam budou i nadále konat kulturní akce, nebo se prostor změní v zázemí pro sportovní rybaření.

Volební účast v Plzeňském kraji pohybovala mezi 30 až 50 procenty, řekl Jan Nový z krajského úřadu. Zatímco například na Domažlicku je průměr kolem 35 procent, na Rokycansku je to ze všech okresů kraje zatím nejvíc - kolem 50 procent. Slušné počty voličů chodily k urnám také v Plzni, kde se účast blíží ke 40 procentům, v obcích na jihu Plzeňska je to kolem 30 procent. Ve volbách do Senátu podle Nového odevzdala hlas zatím zhruba čtvrtina voličů.

U místa v čele sedmačtyřicetičlenném plzeňském zastupitelstvu usiluje 14 stran či hnutí. Strany ve volební kampani nejvíce hovořily o bytové výstavbě, podpoře veřejné dopravy, situaci na Americké třídě a bezpečnosti. Lídři stran mluvili také o možné budoucnosti kulturního domu Peklo a velkým tématem se stala také debata ohledně osudu letiště v Líních, kde by měla vzniknout obří průmyslová zóna.

Minulé obecní volby vyhrálo v roce 2018 ANO s 22,19 procenta hlasů, těsně druhá ODS dostala 22,11 procenta, obě strany získaly po 13 mandátech. Třetí skončili se sedmi mandáty Piráti, po čtyřech křeslech získala TOP 09 a také KDU-ČSL s Pravou volbou pro Plzeň, tři mandáty dostaly shodně ČSSD a KSČM. Koalici vytvořily ANO, ODS, ČSSD a TOP 09. 

Současně s obecními volbami vybírají občané také zástupce Senátu. V obvodu Plzeň-město kandiduje letos sedm zájemců. Post senátora obhajuje třiasedmdesátiletý autor filmů o přírodě a zvířecích večerníčků Václav Chaloupek. Svůj post chce znovu obhájit jako kandidát koalice OPAT a STAN.

Hnutí ANO nominovalo devětašedesátiletého dostihového jezdce, chovatele a trenéra Josefa Váňu. Kandidaturu v obvodu oznámil také padesátiletý starosta Přeštic na jižním Plzeňsku Karel Naxera z TOP 09, kterého nominovala koalice Spolu. Za KSČM kandiduje šestapadesátiletý bývalý poslanec Jiří Valenta. Sedmapadesátiletá právnička, spisovatelka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala kandidátku jako nezávislá. Za SPD se bude jako nezávislý o hlasy voličů ucházet devětasedmdesátiletý olympijský vítěz ve sportovní střelbě Jan Kůrka. Kandidátem hnutí Pro Plzeň je sedmapadesátiletý farmář a bývalý poslanec za ANO Pavel Šrámek.

V minulých senátních volbách v plzeňském obvodu číslo 7 kandidovalo osm lidí, Chaloupek ve druhém kole porazil tehdejší senátorku za ČSSD Dagmar Terelmešovou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, volby do Senátu, Plzeň, sčítání hlasů, volby, senát, Plzeňský kraj, ANO 2011, ČSSD, TOP 09, ODS, KSČM, Vrčeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Volby končí, občané rozhodli. Komise začínají sčítat hlasy  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.