Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Plzeňští loutkáři slaví úspěchy v dalekém Japonsku, celkem tam odehrají 40 představení

Na svou nejdelší zahraniční štaci se vypravili herci plzeňského Divadla Alfa. V zemi vycházejícího slunce stráví devět týdnů, odehrají na čtyři desítky představení, účastní se několika významných japonských festivalů a uspořádají pět workshopů. Turné chtěli divadelníci uskutečnit už dlouho, kvůli koronaviru ale museli své plány odsunout na letošní rok.

Divadlo Alfa vyrazilo na své doposud nejdelší zahraniční turné. S představením Tomáše Dvořáka “Pozor Zorro!“ objedou plzeňští loutkáři takřka celé Japonsko. „Alfa hostuje ve městech Sapporo, Sunagawa, Tokio, Oshima, Chiryu, Toyakate, Kjoto, Higashi Kagawa, Minami Awaji, Osaka, Nagoya, Oakayama, Fujisawa a Takasaki. Součástí turné je také prezentace na Velvyslanectví ČR v Tokiu nebo účast na významných japonských festivalech,“ přiblížila mluvčí divadla Daniela Vítová.

Japonci plzeňské divadlo milují!

„Velké japonské turné jsme plánovali od roku 2020, pandemie covidu-19 je ale o dva roky zdržela. Japonské publikum si doslova vyžádalo tehdejší novinku uznávaného režiséra Tomáše Dvořáka ‚Pozor, Zorro!‘, která je dnes již o dva roky starší,“ uvedl ředitel divadla Jakub Hora. Alfa hru nazkoušela v japonské verzi. Dobrodružný příběh s loutkami a živou hudbou, jehož humor spočívá v parodii mexické legendy, je srozumitelný i pro děti z japonských ostrovů. „Japonská verze se postupně upravuje i během turné, podle reakce diváků," prozradila Vítová.

Rozsahem i prestiží je současné japonské turné jedním z nejrozsáhlejších zahraničních hostování na poli českého loutkového divadla vůbec. Turné se koná v době divadelních prázdnin. Od října už Alfa opět přivítá své domácí plzeňské publikum.

Plzeňští loutkáři jezdí do Japonska pravidelně od roku 2017. Velký úspěch sklidila Alfa s představením Tři mušketýři. Organizátorem japonského turné je spolu s Divadlem ALFA divadlo Puppet Theatre PUK a České centrum Tokio. Turné se koná pod záštitou Velvyslanectví ČR v Tokiu a UNIMA Japan, za podpory Ministerstva kultury České republiky, Fondu na podporu kultury a umění Ministerstva kultury Japonska a Japan Arts Council.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo Alfa

Štítky Divadlo Alfa, Japonsko, loutkové divadlo, turné Japonsko, loutkoherci, kuttura, představení, divadlo, turné, Tokio, Tomáš Dvořák, festival, Zorro, Česko, pandemie covidu-19, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští loutkáři slaví úspěchy v dalekém Japonsku, celkem tam odehrají 40 představení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.