Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Napoleonské slavnosti poprvé zavítají do Plzně, divákům se v roli generála představí oblíbený herec Václav Vydra

Velkolepá akce se na různých místech v republice koná už více než 20 let. Letos ovšem poprvé zavítají Napoleonské slavnosti do Plzně. Už dnes odpoledne dorazí na náměstí Republiky vojenský průvod, jehož součástí bude i herec Václav Vydra, jenž se představí v roli rakouského generála. V sobotu se pak mohou lidé těšit na ukázku historické bitvy v zámeckém parku v Křimicích.

Vojenský průvod na koních i historická bitva

Už dnes se můžete v 17:30 vydat na náměstí Republiky, kam zavítá vojenský průvod. Diváci uvidí uniformované jezdce na koních i pěšáky. Program potrvá až do osmé hodiny večerní a nabídne prezentaci starožitných zbraních, ukázky šermu i hry pro děti. Chybět nebude ani sabráž na koních, což je technika otevírání lahve šampaňského šavlí. Po skončení akce se vojáci přesunou do Křimic, kde budou tábořit v zámeckém parku.

Sobotní program se uskuteční v Křimicích, kde dopoledne v 10 hodin vyjde historický průvod od zámku k nádraží. K vidění budou ukázky výcviku vojáků a od 11 hodin budou moci lidé nahlédnout také do dobového tábora. Následovat budou jezdecké soutěže a ukázky dovednosti vojáků na koních v různých disciplínách. Bojová vřava vypukne ve tři hodiny odpoledne v zámeckém parku.

Válka se znovu připomněla v roce 1813, kdy krajem táhlo saské vojsko a zároveň ustupovali francouzští vojáci po bitvě u Lipska. Saští vojáci dorazili do města 24. dubna 1813 a zdrželi se do druhého dne. Ve městě nocovalo 463 mužů a 367 koní.

Ačkoli se napoleonské války západočeskému městu vyhnuly, život Plzeňanů velmi ovlivnily. Městem procházela vojska a například v okolí Křimic a Litic byli ubytovaní zajatí francouzští vojáci. Od roku 1800 dokonce vznikaly v Plzni dobrovolnické jednotky, jelikož sílila obava z francouzského vpádu. Vše vyústilo také v příchod takzvaného Morzinovského praporu dobrovolnické Česko-moravsko-slezské legie arcivévody Karla.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Napoleonské slavnosti, historická bitva, průvod, historie, Václav Vydra, Křimice, Náměstí republiky, Plzeň, zámecký park, napoleonské války, herec, slavnost, Lipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napoleonské slavnosti poprvé zavítají do Plzně, divákům se v roli generála představí oblíbený herec Václav Vydra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.