Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O víkendu rozezní Plzeň dixielandový festival, tóny jazzu změní ulice v jeden velký taneční parket

Do západočeské metropole se vrací mezinárodní festival starého jazzu. Letošní 7. ročník se uskuteční již tento víkend a slibuje nabitou show složenou z tuzemských i zahraničních umělců. Do Plzně například dorazí newyorský trumpetista Jon-Erik Kellso. Program obou dnů zahájí vždy ve 14 hodin průvod kapel a tanečního New Orleans Parade. Start je u katedrály sv. Bartoloměje. Program se následně přesune na zahradu Měšťanské besedy a do Riegerovy ulice.

Fanoušci neworleanského jazzu si tento víkend přijdou na své. Sobotní program odstartuje již zmíněným průvodem. Na něj naváže od 15 hodin vystoupení kapel v secesním dřevěném altánu v zahradě Měšťanské besedy. Vystoupí tam například pořadatelský Pisner Jazz Band spolu s předním newyorským trumpetistou Jon-Erik Kellsem. Posluchačům se představí také německé kapely Hot Lips z Mnichova a Dixie Dogs z Regensburgu. Z Prahy dorazí kapela N. O. Outsiders a na festivalu nebude chybět rakovnický Brass Band.

Nedělní program přesune dixieland tam, kde vznikl – na ulici. „Plzeňská Riegrova ulice se pro celý den přemění na neworleanskou Bourbon Street, kde před místními kavárnami a bary na několika místech muzikanti hrají tuto veselou hudbu a pěší zóna poskytuje mnoho prostoru pro přihlížející i tanečníky," lákají organizátoři. Vstup na akci je zdarma, kdo ale chce pořadatele a kulturu ve městě podpořit, může si lístek zakoupit. Více informací najdete na webových stránkách festivalu.

Dixieland je styl jazzové hudby, který vznikl počátkem 20. století v New Orleans. Později jej tamní hudebníci rozšířili do New Yorku, Chicaga a dalších měst. Jedná se o první etapu historie jazzu, která vytyčila směr jeho dalšího vývoje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto dixielandfestival.cz

Štítky Dixielandový festival, jazzový festival, kultura, akce ve městě, tip na víkend, festival, jazz, hudební skupina, Plzeň, Jon-Erik Kellso, Měšťanská beseda, Mnichov, Praha, zahrada, Řezno, New York, Chicago

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu rozezní Plzeň dixielandový festival, tóny jazzu změní ulice v jeden velký taneční parket  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.