Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lidé se po dvou covidových letech za kulturou nehrnou, plzeňský divadelní festival redukuje svůj program

Tradiční plzeňský open-air festival Divadelní léto pod plzeňským nebem redukuje počet letošních představení. Přehlídka přežila i předchozí dva roky, poznamenané pandemií koronaviru. Letos, když projekt už neomezují žádná protipandemická nařízení, se ale diváci nevrátili v takovém počtu jako před pandemií. Pořadatelé proto z ekonomických důvodů zrušili dvě reprízy loňské premiérové hry Romeo a Julie naplánované na 22. a 23. července.

Divadelní léto pod plzeňským nebem patří 15 let k největším českým open-air divadelním festivalům. Umělecký tým, ve kterém se potkávají plzeňští profesionální herci s kolegy z Prahy a dalších měst, tvoří každý rok jednu novou činoherní inscenaci ušitou na míru Plzni. Festival vždy uvádí premiéru a kolem deseti představení nové inscenace a také reprízy inscenace z předcházejícího roku.

V letech před pandemií se návštěvnost festivalu pohybovala kolem 9000 diváků a představení byla často vyprodaná. „V covidových letech se festival podařilo s omezeným programem udržet. Letos jsme očekávali, že se diváci vrátí. Bohužel, i když na letošní novinku Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho máme skvělé ohlasy, obsazenost hlediště se pohybuje pouze kolem 50 procent,“ uvedla ředitelka festivalu Marcela Mašínová.

Letos se hraje v nové lokalitě na náměstí Míru. Dnes je na programu poslední repríza letošní novinky, u inscenace Romeo a Julie v podání pražského spolu Kašpar v programu zůstaly termíny 20. a 21. července, o které byl v předprodeji větší zájem. Uskuteční se i závěrečný doprovodný program, večer Slam Poetry All Stars v pondělí 25. července.

Ke změnám v programu jsme bohužel museli přistoupit z ekonomických důvodů. Návštěvnost festivalu nedosahuje čísel, na která jsme byli zvyklí v době před covidem. Za způsobené komplikace se omlouváme,“ dodala Mašínová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadelní léto pod plzeňským nebem

Štítky kultura, festival, Divadelní léto, divadlo, open air představení, muzikál, zájem o kulturu, pandemie, představení, divadelní festival, Romeo a Julie, pandemie covidu-19, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se po dvou covidových letech za kulturou nehrnou, plzeňský divadelní festival redukuje svůj program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.