Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Slavné šumavské postavy i příběhy ožívají v originálním komiksu

Legendární šumavské postavy i známé příběhy ožily poprvé v komiksu, který se bude líbit nejen dětem, ale i dospělým. Víte, kdo to byl Sepp Rankl, co se dělo na Zlaté stezce a jak se osidlovala Gabreta? Autoři pokřtili novou publikaci nazvanou Příběhy ze Šumavy v komiksech stylově v Kašperských Horách.

„Na dvanácti příbězích a celkovém rozsahu 108 stran formátu A4 představujeme čtenářům nejdůležitější okamžiky a nejvýznamnější osobnosti z historie Šumavy. Dozvědí se v nich, kdo byli první obyvatelé, jak náročný byl život na horách, čím se zdejší lidé živili a jak vycházeli se svými sousedy,“ uvedl autor námětu a textové části Radek Drahný. Výtvarné stránky se zhostil ilustrátor David Škodný, autor řady tiskovin pro děti. Odborným poradcem byl historik Vladimír Horpeniak z Muzea Šumavy v Kašperských Horách.

Jeden z příběhů zavede čtenáře na Zlatou stezku, další popíše jak fungoval Schwarzenberský plavební kanál, který dřevem zásoboval i Vídeň. Hrdinou dalšího příběhu je slavná šumavská osobnost, poslední žijící šumavský obr Sepp Rankl, jiný příběh představí šumavského spisovatele Karla Klostermanna nebo Krále Šumavy. A nechybí ani příběhy popisující Šumavu v období 2. světové války a také „broučkovou“ dobu. Kniha vychází zároveň jak v české, tak i v německé mutaci.

„Šumavská historie je velice dlouhá, neobyčejně zajímavá, plná zvratů a dramatických okamžiků. Bohužel mladá generace shledává pramálo důvodů ke studiu dějin svého regionu. Přichází tak o šanci vybudovat si v dětství hlubší pouto ke kraji, odkud pocházejí. Pokud chceme mladým lidem předat poselství našich předků, je třeba jim historii zpracovat atraktivní formou. Komiksová kniha na několika příbězích chronologicky popisujících nejdůležitější okamžiky v historii Šumavy je médium, které čtenářům nabídne zábavu i poznání zároveň,“ konstatoval autor Radek Drahný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Drahný / Green Mango

Štítky komiks, Příběhy ze Šumavy, obr Sepp Rankl, Karel Klostermann, Zlatá stezka, Šumava, historie, Kašperské Hory, Vladimír Horpeniak, Muzeum Šumavy, Vídeň, Král Šumavy, Schwarzenberský plavební kanál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavné šumavské postavy i příběhy ožívají v originálním komiksu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.