Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po dvou zrušených ročnících se vrací Noci s operou, diváci si užijí Macbetha a muzikál Elisabeth

Na příznivce Noci s operou v létě čeká hned dvojí zážitek. V pátek 24. června se v amfiteátru na Lochotíně představí operní drama Macbeth s barytonistou Martinem Bártou v titulní roli. O dva dny později si diváci budou moci užít celosvětově úspěšný muzikálový hit Elisabeth.

„Noc s operou je velkolepé, důstojné a nádherné zakončení divadelní sezóny a naši poslední produkci v roce 2019 – operu Nabucco – navštívilo 7500 lidí. A protože stále chceme naše diváky překvapovat a oslovit i další publikum, hostem letošní Noci s operou bude světoznámý muzikál Elisabeth,“ prozradil ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Martin Otava.

Děj opery Macbeth vychází ze Shakespearova příběhu o bezuzdné ctižádosti, nezřízené touhy po stále větší moci, ve které Macbeth podléhá našeptávání své ženy. „Opera se odehrává ve Skotsku jedenáctého století a oplývá množstvím efektních scén, jakými jsou například sabat čarodějnic, velká středověká bitva nebo velkolepá královská korunovace, které jsou jako stvořené k realizaci pod širým nebem a jejichž atmosféru podtrhneme mimo jiné ohromujícím sborem, velkým baletem, novým cirkusem a světelnou show,“ odhalil režisér představení Tomáš Ondřej Pilař.

V titulní roli skotského šlechtice se divákům představí Martin Bárta, který se s touto rolí setkal také na scéně Národního divadla v Praze. Postavu ctižádostivé manželky lady Macbeth ztvární plzeňská sólistka a držitelka Ceny Thálie Ivana Veberová.

Divadlo představilo maňáskovou grotesku ve stylu spagetti westernů

Nová hra Divadla Alfa zavede publikum do světa divokého západu a představí jim příběh indiána, který je posledním ze svého kmene. Hlavní role v představení „Pádístepí, náčelník Bizonů“ hrají maňásci, které speciálně pro hru vytvořil dvorní...

Druhým představením v rámci Noci s operou bude dílo o životě proslulé císařovny Sisi. Česká premiéra muzikálu Elisabeth se odehrála v listopadu 2019 na plzeňské Nové scéně a dílo se hned zařadilo mezi nejnáročnější produkce DJKT. „Elisabeth nabízí nejen podmanivý příběh doprovázený působivou hudbou, ale také velkou divadelní podívanou. Je to skvělý muzikál, máme hvězdné obsazení a teď máme dokonce příležitost naplno využít možnosti i atmosféru amfiteátru přímo pod širým nebem,“ neskrývá nadšení režisér Lumír Olšovský.

V muzikálu se představí držitelé mnoha ocenění. Představitelka titulní role Soňa Hanzlíčková je držitelkou Umělecké ceny města Plzně a její výkon byl oceněn i nominací na Cenu Thálie, její kolega Pavel Režný se za svůj výkon v roli Smrti stal laureátem této nejprestižnější tuzemské divadelní ceny. Vstupenky na Noc s operou budou v prodeji od 15. března 2022, abonenti DJKT mohou využít předprodej od 1. března 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DJKT /Martina Root

Štítky Po dvou zrušených ročnících se vrací Noci s operou, diváci si užijí Macbetha a muzikál Elisabeth, opera, muzikál, Martin Bárta, Lochotín, amfiteátr, William Shakespeare, Martin Otava, Plzeň, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Divadlo J. K. Tyl, Cena Thálie, Al

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dvou zrušených ročnících se vrací Noci s operou, diváci si užijí Macbetha a muzikál Elisabeth  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.