Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na prkna divadla míří hra o malíři novozélandských Maorů a plzeňském rodáku Bohumíru Lindauerovi

Tylovo divadlo uvede v sobotu světovou premiéru hry o malíři z Plzně, který se koncem 19. století proslavil na dalekém Novém Zélandu portréty původních obyvatel, tedy slavných Maorů. Dokonce tam jeho dílo považují za součást národního kulturního dědictví. Inscenace nese název Lindauer? Pākehā! a vznikla na míru pro plzeňskou činohru.

Autorkou hry je dramatička, spisovatelka, překladatelka a vysokoškolská pedagožka polského původu Renata Putzlacherová. Přípravě hry věnovala téměř rok. „Nejdříve jsem zhlédla spoustu filmů o Novém Zélandu, následovala podrobná četba všeho, co by se mi mohlo během psaní hodit, navštívila jsem Náprstkovo muzeum. Prošla jsem si i Plzeň – místa kudy chodil Bohumír Lindauer a jeho blízcí. Středobodem toho všeho bylo Velké divadlo, které vyrostlo starému panu Lindauerovi na jeho milované zahradě,“ popisuje Putzlacherová.

Plzeňské divadlo se snaží lidem představit slavné rodáky a osudové okamžiky, které hýbaly společností. V minulosti činohra uvedla například hru o podnikateli Emilu Škodovia a také se věnovala událostem okolo měnové reformy v roce 1953.

Jsem toho názoru, že každé divadlo má povinnost zpracovávat místní příběhy. V plzeňském DJKT budu pracovat poprvé a jsem rád, že zrovna na tak zajímavé látce. V minulosti jsem měl možnost točit na Novém Zélandu a tam zná Lindauerovo jméno snad každý a za jeho obrazy se tam platí astronomické sumy,“ říká režisér připravované inscenace Radovan Lipus.


Atmosféru Nového Zélandu navodí barevné kostýmy domorodých Maorů, na snímku herec Jan Maléř, foto: Irena Štěrbová

Bohumír Lindauer odešel z Plzně v roce 1874 na Nový Zéland a dnes tam patří mezi nejpopulárnější umělce. V roce 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury, se podařilo uspořádat v Plzni velkou výstavu Lindauerových portrétů zapůjčených z Nového Zélandu.

Život malíře Bohumíra Lindauera se nedá popsat v několika slovech ani větách. Vydá spíš na román, velké barevné plátno nebo na dobrodružnou divadelní expedici a právě to se bude inscenace snažit na jevišti říci. Je to příběh touhy, cest, malby i maorského tetování,“ přibližuje dramaturg činoherního souboru Zdeněk Janál.

Autorka hry upozorňuje, že rozhodně nepůjde o historickou hru plnou dat a informací. „Sama nejlépe vím, že občas jsem musela pro dobro věci něco malinko změnit. Je to zvláštní příběh života umělce z Plzně a chtěla bych, aby na něj Plzeňané byli hrdí,“ dodává autorka hry, která bude mít premiéru v sobotu 18. prosince ve Velkém divadle.

Atmosféru Nového Zélandu navodí kostýmy výtvarníka Tomáše Krypy a scéna jejímž architektem je herec, básník a výtvarník David Vávra. V hlavních rolích se mohou diváci těšit na Marka Mikuláška, Jana Maléře, Apolenu Veldovou, Michala Štěrbu, Kláru Kuchinkovou, Josefa Nechutného a další. Ještě letos také vyjde publikace, která bude kromě samotného textu hry obsahovat řadu doprovodných materiálů a informací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DJKT / Irena Štěrbová

Štítky divadlo, premiéra, kultura, Plzeň, umění, portréty, Nový Zéland Lindauer, DJKT, Gottfried Lindauer, malíř, Nový Zéland, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Bolšoj těatr, kulturní dědictví, David Vávra, Apolena Veldová, Československá měnová reforma, portrét

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na prkna divadla míří hra o malíři novozélandských Maorů a plzeňském rodáku Bohumíru Lindauerovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.