Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Divadlo J. K. Tyla zahájí sezonu světovou premiérou baletu Vyhoďme ho z kola ven

Tylovo divadlo v Plzni zahájí už tuto sobotu novou sezonu, a to velkém stylu. Divákům nabídne světovou premiéru taneční adaptace románu Vyhoďte ho z kola ven, která odstartuje Týden odložených premiér. Během září se fanoušci divadla mohou těšit na celkem 11 titulů, které nemohli herci odehrát kvůli pandemii v minulé sezoně. Kromě toho se divadlo zapojí do celé řady projektů.

Předchozí dvě divadelní sezony poznamenala pandemie koronaviru a divadlo muselo být měsíce zavřené. Soubory ale dál zkoušely a připravovaly premiéry i před prázdným hledištěm. Své snažení zúročí už 4. září, kdy startuje divadlo novou sezonu s Týdnem odložených premiér. Zahájí ho taneční premiéra knižní adaptace románu Vyhoďme ho z kola. Program odložených premiér poběží až do 11. září a představí například operetu Netopýr, operu Italka v Alžíru, muzikály Něco shnilého! Nebo My Fair Lady. Dojde i na činohru, kdy se mohou diváci těšit na Neapolskou chorobu, Postřižiny či na Španělskou mušku.  

Opera nabídne čtyři nové tituly

Z operních premiér na diváky čeká Janáčkova Věc Makropulos, jejíž premiéra se původně měla odehrát v říjnu 2021. V minulé sezóně mohli diváci vidět poloscénickou verzi v rámci projektu První řada u Vás doma. Následovat bude další velkolepé dílo Alceste z pera jednoho z nejvýznamnějších operních tvůrců Christopha Willibalda Glucka. „Gluck je jedním z těch skladatelů, o kterých se díky jejich významu všichni povinně učí ve školách, ale na našich jevištích se s jeho tvorbou setkáte daleko méně, než by si zasloužila. Nastal čas tuto mezeru zaplnit a já doufám, že se nám to letos již podaří,“ uvádí šéf opery Jiří Petrdlík. Na jaře obohatí repertoár souboru jedna z nejkrásnějších skladeb celé historie hudby, a to slavné oratorium Josepha Haydna Stvoření. Poslední premiérou bude opera skladatelky Sylvie Bodorové Quo vadis, kterou napsala přímo pro plzeňský soubor.

Věc Makropulos, Richard Samek, Kristýna Vylíčilová, Tomáš Kořínek, foto: Martina Root

Dvě světové premiéry uvede také činohra. První bude komedie Vánoce na poušti o stárnoucím slavném rockerovi v podání Martina Stránského. Druhou inscenací napsanou přímo pro Plzeň bude titul Lindauer? Pākehā! o plzeňském malíři Bohumíru Lindauerovi, který v 19. století odjel na Nový Zéland a proslavil se portréty tamních Maorů. „Těším se na to, že v této sezóně nabídneme divákům dva zcela nové texty českých autorů, psané přímo pro plzeňskou činohru. V případě inscenace Lindauer? Pākehā! se ještě přidává radost z tematické i konkrétní spolupráce dvou významných plzeňských kulturních institucí – DJKT a Západočeské galerie v Plzni. Věřím, že fascinující životní příběh plzeňského rodáka osloví všechny milovníky příběhů, výtvarného umění a dobrodružství,“ dodává šéfka činohry Apolena Veldová. Poutavý titul bude uveden v prosinci 2021 ve Velkém divadle.

Činohra uvede také například Dürrenmattovu satiru Herkules a Augiášův chlív, thriller Čarodějky ze Salemu nebo činoherní nastudování Figarova svatba aneb Bláznivý den. Muzikálový soubor už zkouší novinku Sunset Boulevard podle stejnojmenného oscarového filmu.

Originální koncerty v katedrále

Díky nově navázané spolupráci s biskupstvím uvede soubor opery v listopadu dva koncerty Mozartova Requiem. Jeden v katedrále sv. Bartoloměje a druhý ve velkém divadle, a v čase předvánočním Rybovu Českou mši vánoční. „Toto dílo jsme ve scénické podobě chtěli divákům představit už minulý rok a dát tak základ nové tradici každoročního uvádění Rybovy mše v době vánočních svátků,“ doplňuje Jiří Petrdlík. Soubor opery bude pokračovat i v oblíbených komorních Matiné a celou sezónu završí velkolepou Nocí s operou, jejíž poslední dva ročníky byly kvůli pandemii zrušeny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DJKT / Irena Štěrbová

Štítky kultura, divadlo, DJKT, premiéry, muzikál, opera, balet, koncert, premiéra, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Plzeň, pandemie covidu-19, Christoph Willibald Gluck, styl, Joseph Haydn, Vánoce, Sylvie Bodorová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo J. K. Tyla zahájí sezonu světovou premiérou baletu Vyhoďme ho z kola ven  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.