Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Sezóna je nejistá, ale Plzeň už teď připravuje velká lákadla pro místní i turisty

Na letošní turistickou sezónu se i přes dosud nepříliš příznivou epidemickou situaci v zemi připravuje město Plzeň. Nový minipivovar Proud, opravená katedrála sv. Bartoloměje nebo unikátní Selský dvůr U Matoušů, to jsou lákadla, která snad budou mít možnost navštívit nejen turisté ale i místní.

Největší událostí se má stát znovuotevření katedrály sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v Česku. Letos v červnu se gotický klenot opět otevře veřejnosti po náročné rekonstrukci. Za zahrnuje nejen stavební úpravy a rozsáhlé restaurátorské práce na zdech, malbách, objektech i mobiliáři. Zrestaurována bude také socha sv. Bartoloměje na průčelí vně katedrály.

Pro zvýšení komfortu návštěvníků se vybudovalo sociální zázemí, nové je osvětlení katedrály a zrestaurováním prošly i lavice. Jedním z největších lákadel ale jistě bude zpřístupnění podkrovních prostorů katedrály, ve kterých bude zároveň vybudována nová expozice.

Otevření Selského dvora U Matoušů

Uprostřed plzeňského panelového sídliště Lochotín se zachoval kousek vesnické idyly, který se díky správě Národního památkového ústavu dočkal zasloužené a v mnoha ohledech unikátní rekonstrukce. Národní kulturní památka Selský dvůr U Matoušů od března návštěvníkům ukáže, jak se žilo sedlákům v okolí Plzně. Statek by se měl otevírat už 18. března.

Nový experimentální minipivovar Proud

Plzeň je městem piva, ve kterém tento zlatavý mok odjakživa tekl proudem, a nově teče také Proudem! Nový experimentální minipivovar Proud sídlí v budově bývalé elektrárny na soutoku řek Mže a Radbuzy, v areálu pivovaru Plzeňský Prazdroj, a vaří opravdu dobrá piva. Od března jsou navíc v plánu pravidelné prohlídky, pokud o samozřejmě  situace dovolí.

Interaktivní expozice Tajemný les

DEPO2015 už od roku 2015 pořádá oblíbený festival světla BLIK BLIK. V loňském roce se jeho klasický ročník kvůli nepříznivé situaci proměnil v interaktivní expozici Digitální hřiště, která bavila malé i velké návštěvníky. Obdobný koncept DEPO2015 chystá i pro letošní rok. Ve spolupráci s výraznými českými umělci připravuje interaktivní světelnou expozici Tajuplný les: „Vzhledem k současné situaci v kulturním světě budou výstavy pravděpodobně jednou z mála věcí, které budou moci být brzy bezpečně otevřené. Chceme opět vytvořit něco nového, co bude moci pomoct lidem opět najít cestu k umění,“ uvedl Jan Štěpán, programový ředitel DEPO2015. Těšte se na jaro 2021!

Otevření nového infocentra u Hlavního nádraží

Návštěvníci a turisté, kteří do Plzně přijedou vlakem, se od zhruba od poloviny roku budou moci zastavit v novém moderním infocentru s vyhlídkovou věží. „Městečko“ z moderních modulových kontejnerů vyroste na nyní zatravněné ploše u křižovatky Americké, Šumavské a Sirkové ulice a kromě infocentra nabídne také obchůdky a gastroprovozy. Chybět nebudou ani kryté stojany na kola, koloběžky a další potřebný mobiliář.

„Mám velkou radost z toho, že můžeme služby našeho Turistického informačního centra návštěvníkům nabídnout nejen v naší hlavní pobočce na náměstí Republiky, ale od dubna nově také v prostoru u Hlavního nádraží, které tak významně ožije. Kromě cenné informační služby si u nás mohou návštěvníci zakoupit vybrané suvenýry a v budoucnu i vstupenky na kulturní akce,“ prozradila Zuzana Koubíková, ředitelka příspěvkové organizace Plzeň-TURISMUS.

Pokračuje výstava „Nad slunce krásnější“

Unikátní výstava připravovaná celých sedm let se návštěvníkům otevřela jen na několik málo dní v prosinci a pokračovat bude až to situace zase dovolí. V širších souvislostech se věnuje významu Plzeňské madony, která patří k nejkrásnějším gotickým památkám a zástupcům krásného slohu u nás. Kurátoři výstavy ze Západočeské galerie v Plzni nashromáždili 43 vzácných soch madon na jednom místě, což se dosud nikde na světě nepodařilo. V březnu se v prostorách výstavní síně Masné krámy objeví také originál Plzeňské madony, která neopustila svůj výklenek na hlavním oltáři plzeňské katedrály celá staletí.

Oblíbené akce a festivaly

Uskutečnit by se mělo i několik festivalů, které už znají i své termíny. Pokud to ovšem situace dovolí. Ve dnech 4. – 25. 3. to mají být Smetanovské dny, 3. – 6. 6. Metalfest, 18. 6. – 5. 9. Industry Open, 25. 6. Den s operou, přelom června a července: Divadelní léto pod plzeňským nebem, srpen: festival Na ulici, 15. – 23. 9.: Mezinárodní festival Divadlo, září: filmový festival Finále.

„Vloni se Festival Industry Open představil v nové podobě a pro návštěvníky přichystal více menších akcí během mnoha letních víkendů. Koncept prohlídek zajímavých industriálních míst a výletů historickými vozidly během celého léta zachováme i letos. Chceme nabídnout alespoň dvacítku lokalit v Plzni a Plzeňském kraji, jako tomu bylo i u předchozích ročníků,“ uvedla Alena Fialová, produkční festivalu Industry Open.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky turistické cíle, letní sezóna, město Plzeň, katedrála sv. Bartoloměje, selský dvůr, Plzeň, festival, výstava, minipivovar, dvůr, Česko, Jan Štěpán, Národní památkový ústav, Plzeňský Prazdroj, a. s., Západočeská galerie v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezóna je nejistá, ale Plzeň už teď připravuje velká lákadla pro místní i turisty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.