Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sezónu Divadla J. K. Tyla v Plzni zahájí Prodaná nevěsta

Prodaná nevěsta. Klasika, která zahajovala například provoz Nového divadla i okouzlila Plzeňany přímo na náměstí Republiky, se opět vrací na prkna Divadla J. K. Tyla v Plzni. Premiéra v režii Tomáše Ondřeje Pilaře se odehraje 9. srpna ve Velkém divadle. V hlavních rolích se divákům představí držitelka Ceny Thálie Ivana Veberová v roli Mařenky.

Novou inscenaci Prodané nevěsty jsme sice připravovali za mimořádně neutěšených podmínek organizačních, časových i finančních, ale vložili jsme do ní celá svá srdce a doufáme, že ji diváci přijmou jako poděkování, že s námi i v těchto časech zůstali,“ komentuje přípravy inscenace režisér Tomáš Ondřej Pilař.

Počtvrté také slavnou operu doprovodí hudební podklad pod taktovkou dirigenta Jiřího Štrunce. „Zkoušení takového titulu, který patří v podstatě do stálého repertoáru, má své výhody, což je důvěrná znalost, ale i nevýhody, což je právě ta zmíněná důvěrná znalost. Prodanou nevěstu mám ze všech Smetanových oper nejraději pro její radostnou hudbu, která stále žije vnitřním optimismem, živelnou radostí, ale také vzácným citem pro rovnováhu,“ hodnotí Jiří Štrunc.

V hlavních rolích plzeňští sólisté

V roli Mařenky se mohou diváci těšit na Ivanu Veberovou, která ze své ztvárnění Mařenky brala i Cenu Thálie. S touto rolí se nesetkává poprvé a sama přiznává, že každé nastudování přináší pokaždé i jinou Mařenku.

 „Když se s rolí setkáváte znovu a znovu, a navíc v jiné režii, seznamujete se s postavou mnohem důvěrněji, ztotožňujete se s jejími různými polohami nálad, s její ženskou tvrdošíjností a něžnou láskou, můžete si s ní hrát a herecky i pěvecky si to užívat. Letošní Prodána nevěsta je už mé čtvrté nastudování, a když je všechna porovnám, musím přiznat, že pokaždé v nich byla moje Mařenka jiná,“ říká její představitelka Ivana Veberová.

Jako Jeník se představí slovenský rodák Amir Khan, v dalších rolích se diváci mohou těšit mimo jiné na Dalibora Tolaše, Janu Foff Tetourovou, Janu Pioreckou, Tomáše Kořínka a mnohé další.

Vstupenky jsou k dostání na pokladně divadla i online na webových stránkách djkt.eu. Z důvodu vládních mimořádných opatření musí mít všichni diváci zakrytá ústa a nos.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Root

Štítky kultura, divadlo, DJKT, Prodaná nevěsta, opera, Plzeň, Ivana Veberová, Cena Thálie, Bolšoj těatr, Divadlo J. K. Tyl, Náměstí republiky, Nové divadlo, Jiří Štrunc, Amir Khan, hlavní role

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezónu Divadla J. K. Tyla v Plzni zahájí Prodaná nevěsta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.