Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Divadelní léto je u konce, příští rok dorazí Cyrano s Michalem Dlouhým

Třináctý ročník se na rozdíl od těch předchozích musel výrazně uskromnit. Ubrala se představení, zkrátil program i upravil počet míst v hledišti. I díky těmto opatřením se mohl festival uskutečnit. Od 8. do 27. července se mohli diváci bavit u obnovené premiéry Švanda dudák na doprovodném programu a rušit se nemusel ani příměstský divadelní tábor.

Sama ředitelka festivalu Marcela Mašínová přiznává, že letošní ročník byl velmi náročný na organizaci, kde se museli potýkat se změnami protipandemických opatření. To poznamenalo zejména přípravy výpravné inscenace Shakespeare v Hollywoodu v režii Radovana Lipuse a její realizace se odložila na rok 2023. Zkrátila se i doba festivalu, doprovodný program a ubylo i míst v hledišti. Oproti minulým ročníkům byla návštěvnost čtvrtinová.

„Jsme opravdu šťastní, že se nám 13. Divadelní léto podařilo ve ztížených podmínkách zrealizovat. Náš odhad se ukázal jako správný, diváci byli letos mnohem opatrnější a s nákupem vstupenek často váhali do poslední chvíle, přesto byla vždy většina míst v hledišti obsazena a atmosféra představení byla skvělá! Všem divákům, ale i hercům a realizačnímu týmu bych chtěla velmi poděkovat! Díky patří i našim podporovatelům a donátorům, bez kterých bychom to v této těžké době nezvládli,“ řekla ředitelka festivalu Marcela Mašínová.

Divadlo pod širým nebem přilákalo diváky u na autorskou inscenaci Poslední zrnko písku, kterou zrealizovali studenti posledního ročníku pražské DAMU. Představení se přesune například na festival Barokní dech v prostředí poutního kostela svaté Barbory u Holýšova. Jestli se příští rok vrátí na Divadelní léto je ve hvězdách. „Herci i tvůrčí tým končí školu a chystají se nastoupit angažmá v různých českých divadlech, v tuto chvíli proto není možné říct, jestli se v příštím roce v Plzni sejdou,“ vysvětlil programový ředitel Divadelního léta Jan Anderle.

Co víme jistě je to, že se příští rok vrátí úspěšný Cyrano s Michalem Dlouhým v hlavní roli. Tato hra se těší největšího úspěchu ve třináctileté historii festivalu. Co bude dalšího na programu zatím pořadatelé neoznámili.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alžběta Huclová

Štítky Divadelní líto, divadlo, kultura, Švanda dudák, Cyrano, festival, představení, léto, Michal Dlouhý, hlediště, William Shakespeare, Hollywood, Jan Anderle, Divadelní fakulta Akademie múzických umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní léto je u konce, příští rok dorazí Cyrano s Michalem Dlouhým  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.