Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Projekt stavby nové budovy galerie v lokalitě U Zvonu jde definitivně k ledu. Město vypovědělo smlouvy s krajem

Projekt výstavby nové galerie v lokalitě U Zvonu jde definitivně k ledu. Plzeň odstoupí od smluv uzavřených s Plzeňským krajem a její příspěvkovou organizací Západočeskou galerií, které se týkaly pozemků v lokalitě U Zvonu, určených pro stavbu nové budovy galerie. Rozhodli o tom zastupitelé města Plzně.

Vzhledem k tomu, že Plzeňský kraj nedávno avizoval, že chce nové galerijní zázemí vybudovat v areálu bývalých Městských lázní na nábřeží u řeky Radbuzy, a vzhledem k tomu, že by ani v případě stavby galerie U Zvonu nebyly dodrženy termíny uvedené ve smlouvách, rozhodli městští zastupitelé odstoupit od daných smluv.

„Nevidíme již důvod pro to, abychom prodlužovali termíny. Kraj jasně nedávno zveřejnil svůj záměr, že opraví Městské lázně a ty využije i pro sbírky galerie. My tomuto záměru velmi fandíme, kraji jsme v tom vyjádřili i podporu a přislíbili spolupráci při revitalizaci bývalých lázní. Projekt výstavby nové galerijní budovy U Zvonu tak tímto bereme z pohledu města za uzavřený,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO).

Plzeň byla do přípravy projektu nové budovy pro galerii smluvně zapojena už od roku 2009. Tehdy uzavřela se Západočeskou galerií v Plzni nájemní smlouvu za účelem výstavby a provozu galerijní budovy pro prezentaci sbírek Západočeské galerie. Doba nájmu byla sjednána na dobu určitou do 31. 12. 2014, po uplynutí tohoto termínu se doba nájmu změnila na dobu neurčitou s tříměsíční výpovědní dobou.

Projekt stavby nové budovy Západočeské galerie v lokalitě U Zvonu měl původně stát kolem 950 milionů, za současné situace ale podražil asi na 1,55 miliardy korun. Bez obří dotace od státu, která ovšem nebyla v dohlednu, nebylo možné galerii začít budovat. „I z tohoto důvodu se tak město rozhodlo odstoupit od uzavřených smluv,“ doplnil primátor Roman Zarzycký.

„Ukazuje se, že směr, kterým se Plzeňský kraj rozhodl jít a využít pro účely Západočeské galerie budovu bývalých Městských lázní, byl správný. Tušili jsme, že město Plzeň není nakloněno likvidaci přilehlé parkové plochy kvůli nové budově a námi zvolené řešení je tak i pro ně lepší cestou,“ komentoval rozhodnutí plzeňských zastupitelů hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Ohodnoť článek

Foto zpc.galerie.cz

Štítky lokalita U Zvonu, západočeská galerie, stavba galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Konečně správné rozhodnutí. Msto potřebuje peníze na řadu jiných potřebných věcí.

Sobota, 25. března 2023, 09:15Odpovědět

Projekt stavby nové budovy galerie v lokalitě U Zvonu jde definitivně k ledu. Město vypovědělo smlouvy s krajem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.