Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Oblíbený festival Smetanovské dny nabídne dvacet hudebních vystoupení a pět doprovodných akcí

V pořadí již 43. ročník Smetanovských dnů se nezadržitelně blíží. Multioborový festival vypukne 2. března a potrvá až do 6. dubna. Nabitý program nabídne dvacítku hudebních vystoupení a pět doprovodných akcí. Pořadatelé lákají například na Hollywoodský dvojkoncert, symfoniky z Norimberku, cimbálovku, pianistu Igora Ardaševa nebo na rodinný pořad Dvořák cestovatel.

Festival nabídne v doprovodném programu 43. mezioborové sympozium, výstavy Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje a Západočeské galerie, za návštěvu jistě stojí také konference o životě a díle Josefa Františka Smetany, pietní akt u pomníku Bedřicha Smetany, pořádaný ve spolupráci s Odborem kultury města Plzně, nebo masopust organizovaný lidovým souborem Mladina.

„Tento festival je jedinečný v tom, že propojuje obory. Na své si přijdou příznivci hudby rozmanitých žánrů, literatury, divadla, výtvarného umění, filozofie, vědy, astronomie i historie,“ říká ředitelka festivalu i Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

Kromě tradičního tématu “Bedřich Smetana a jeho odkazy“ doplní letošní ročník ještě “Léta putování: Lidé na cestě v dlouhém 19. století“. „Toto téma, ústřední pro vědecké sympozium, se značně promítá i do komponovaného pořadu Cimbálovka na druhou, věnovaného dějinám, kultuře a identitě Romů. Je připraven ve spolupráci s Muzeem romské kultur,“ doplnila Kavalová.

Program nabídne také atraktivní Hollywoodský dvojkoncert, který je určený zejména školám. Novinkou je také interaktivní program pro rodiny s dětmi “Dvořák cestovatel“. Posluchači uslyší průřez dílem českého velikána i si zatančí.

„Festival zvyšuje atraktivitu našeho města a jeho příznivci i v letošním roce mají jedinečnou možnost navštívit koncerty výjimečných hudebních osobností, jakými jsou Howard Shelley, Igor Ardašev, Štěpán Rak a řada dalších. Samozřejmě nelze opomenout i význam již 43. ročníku plzeňského mezioborového sympozia, které přivádí do města významné osobnosti z oblasti vědy a umění," pochvaluje si radní města pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO).

„Tento festival, který má již své stálé místo a respekt v odborných kruzích, není jen o hudbě, ale spojuje dohromady řadu uměleckých oblastí a každoročně přiláká do Plzeňského kraje celou řadu návštěvníků,“ uzavřel radní Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka (STAN). Více informací a podrobnější program najdete na webových stránkách smetanovskedny.cz.

Ohodnoť článek

Foto Smetanovské dny

Štítky Smetanovské dny, hudební festival, multioborový festival, Plzeňská filharmonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbený festival Smetanovské dny nabídne dvacet hudebních vystoupení a pět doprovodných akcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.