Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čajkovského Louskáček se v Plzni představí v novém nastudování, světovou premiéru měl před 130 lety

Oblíbený balet přitančí dnes večer na jeviště Velkého divadla v Plzni. Baletní soubor Divadla J. K. Tyla se tak může pochlubit repertoárem obsahujícím všechny tři Čajkovského balety, tedy Labutí jezero, Šípkovou Růženku i vánočně laděný Louskáček. Jeden z nejoblíbenějších klasických baletů měl světovou premiéru před 130 lety v Mariinském divadle. Od té doby prošel řadou změn.

Naposledy byl Louskáček v Plzni inscenován v roce 2004 v choreografii Jiřího Kyseláka a na repertoáru se udržel celých 8 sezón.

„Libreto vychází z povídky Ernesta Theodora Amadea Hoffmana Louskáček a myší král a vypráví o kouzlu štědrovečerní noci, kdy dívenka Klárka společně s Louskáčkem přemůžou zlé myši a putují do pohádkové země,“ popisuje mluvčí DJKT Martina Drbušková.

Z tohoto klasického příběhu vychází i autor nového plzeňského nastudování Jiří Pokorný. Původní dějové linky se drží a příliš se nevzdaluje ani od Čajkovského hudby. „Chtěli jsme se ale více přiblížit plzeňským reáliím a magickému světu divadla. Naše hlavní hrdinka Klárka, milující tanec a divadlo, svede společně s Louskáčkem boj s Myším králem, projde královstvím Sněhové víly a dorazí do imaginárního světa splněných přání, kde se stane vytouženou tanečnicí,“ popisuje Pokorný.

Kromě nezaměnitelné hudby a pohádkové atmosféry slibují divadelníci i úchvatnou scénu a 150 kostýmů Dany Haklové. „Ke každé práci přistupuji s velkou pokorou a k baletu obzvlášť, neboť klade na výtvarníka vysoké nároky. Natož pak titul, který každý zná a očekává, že uvidí to ‚své‘. S Jirkou Pokorným pracuji na třetí inscenaci a jak ho znám, nerad chodí ‚vyšlapanými‘ cestičkami a snaží se najít něco nového a překvapivého. Náš Louskáček bude i po výtvarné stránce něčím trochu jiným,“ prozradila Haklová.

V hlavní roli Klárky se v alternacích představí Afroditi Vasilakopoulou a Victoria Svetlana Roemer. Při jejích dobrodružstvích ji bude doprovázet Drosselmeyer v podání Vojtěcha Jansy a Sněhová víla, kterou v alternacích tančí Sara Aurora Antikainen, Mami Mołoniewicz či Afroditi Vasilakopoulou. Myším králem bude Karel Audy, Gaëtan Pires nebo Richard Ševčík. „V dalších rolích se objeví celý soubor baletu DJKT doplněný o stážisty a děti z Baletní školy DJKT a členy Kajetána – dětského operního sboru DJKT,“ doplňuje Drbušková.

Ohodnoť článek

Foto DJKT/Martina Root

Štítky DJKT, kultura, Louskáček, balet, premiéra, Plzeň, divadlo, Bolšoj těatr, Šípková Růženka, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Mariinské divadlo, Jiří Pokorný, jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čajkovského Louskáček se v Plzni představí v novém nastudování, světovou premiéru měl před 130 lety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.