Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hlavní hvězdou Juniorfestu bude nesmrtelný Semir Gerkhan z Kobry 11

Už co nevidět odstartuje 15. ročník mezinárodního filmového festivalu pro děti a mladé publikum Juniorfest. Program poběží od 4. do 10. listopadu v šesti městech Plzeňského kraje. Diváci se mohou těšit na řadu filmových projekcí. Navštívit mohou také semináře či přednášky. Chybět nebudou ani setkání s tvůrci. Hlavní hvězdou bude německý herec Erdogan Atalay, známý jako Semir Gerkhan ze seriálu Kobra 11. Do našeho kraje přijede i se svou dcerou, která s ním v legendárním krimiseriálu také účinkuje.

Festival se letos odehraje v Plzni, Domažlicích, Dobřanech, Přešticích, Horšovském Týně a nově také v Klatovech. Slavnostní zahájení je na programu v kulturním středisku v Domažlicích, kam v pátek 4. listopadu dorazí také vrchní komisař Semir Gerkhan. Druhý den oblíbený herec zavírá do Klatov a následně bude pokračovat do Plzně, kde bude autogramiáda. Na programu je od 15:30 v Návštěvnickém centru plzeňského pivovaru. Atalay svou tour zakončí v neděli dopoledne v Domažlicích.

„V letošním roce se nám podařilo dojednat úctyhodný počet zahraničních delegací. Festival navštíví tvůrci snímků Poklad, Malá vlna nebo Vinski a kouzelný prášek”, prozradila ředitelka festivalu Judita Soukupová. Z domácích tvůrců představí například filmový producent producent Ondřej Beránek předpremiérovou projekci zrestaurované verneovky Ukradená vzducholoď. Mladí influenceři Martin Creep, Diviška, Naty a Lukefery uvedou studentský film I am influencer. Přijedou také delegace pohádek Princ Mamánek, Tajemství staré bambitky 2 nebo Princezna zakletá v čase 2, kterou Juniorfet uvede v předpremiéře.

„Rozhodli jsme se změnit koncept - letos uvádíme sice méně filmů, ale zato ve více městech a s výukovými materiály pro žáky a studenty i pro pedagogy prakticky ke každému z promítaných snímků,” řekla programová ředitelka Barbora Kyas. V soutěžní části bude mezinárodní porota posuzovat po šesti snímcích v každé ze tří kategorií celovečerních animovaných filmů, dětských filmů a filmů pro mladé publikum. Kromě soutěžních snímků je připravena nová sekce webseriálů, která představí především produkci severských veřejnoprávních televizí. „Nebojí se být upřímné a progresivní a mluvit s nadsázkou i o velmi závažných tématech," uvedla ředitelka.

Pro filmové profesionály a studenty filmových škol otevře Juniorfest Industry Days, které nabídnou producentský panel na téma filmové produkce pro děti a mladé publikum, diskusní pořad s dramaturgyní Janou Čížkovskou a publicistou Sašou Michailidisem na téma současných trendů ve tvorbě webseriálů a on-line produkce pro mladé publikum, ve spolupráci s TV Nova se připravuje projekce loňského vítězného snímku z Noci filmových nadějí nebo workshop Green Filming na téma udržitelného natáčení. Část programu se odehraje na Masarykově univerzitě Brně, kde bude přednáškový cyklus se zahraničními profesionály věnujícími se dětskému filmu.

Na zámku v Horšovském Týně se i letos uskuteční tradiční slavností večery s udělováním hlavních cen - Zlatých rafiček za celoživotní přínos dětskému a mládežnickému filmu. Letos je dostanou Veronika Freimanová a Josef Dvořák. Více informací najdete na webových stránkách festivalu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MFF Juniorfest

Štítky Junirfest, filmový destival, dětské publikum, mezinárodní filmový festival, Semir Gerkhan, Erdogan Atalay, Kobra 11, Erdoğan Atalay, film, Plzeňský kraj, Domažlice, Plzeň, filmový festival, přednáška, Horšovský Týn, Klatovy, Josef Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní hvězdou Juniorfestu bude nesmrtelný Semir Gerkhan z Kobry 11  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.